Brente kirke for Greven

Foto: SCANPIX

For å feire Varg «Greven» Vikernes bursdag i februar, brente tre unge black metal-fan ned en 105 år gamle kirke i byen Minnedosa i Canada.

01.05.06 19:06

Ungdommene på 19, 20 og 21 skal ifølge det lokale politiet og påtalemyndigheten ha brent kirken som en hyllest til den bergenske black metal-artisten. Selv benekter kanaderne påstandene.

Brant kirker på 90-tallet
Varg Vikernes ble en internasjonal kultfigur da han på 1990-tallet, som frontfigur for bandet «Burzum», brente ned flere kirker i Bergen. Mens han nøt kjendisstatus som fryktet kirkebrenner og selverklært satanist, begikk han overlagt drap på den rivaliserende black metal-vokalisten Øystein Aarseth. Han soner nå dommen for drapet, i tillegg til brannene av Åsane kirke og Fantoft Stavkirke.

Kirkebrannene skal ha vært religiøst motivert og inspirert av satanisme.

Forsøkte flere ganger
Ifølge Winnipeg Sun har de tre kanadierne forklart at de hadde sittet på en kirkegård og drukket alkohol 11. februar i år, før de fikk ideen om å brenne ned en kirke. De kjørte hjem til 20-åringens bestemor hvor de hentet en kanne med bensin. Ved Minnedosa United Church skal de ha helt bensinen utover veggene og forsøkt å tenne på flere ganger, før de endelig lykkes.

Den 105 år gamle kirken brant ned til grunnen.

Kort tid senere ble de arrestert. I bilen deres ble det funnet cd'er med black metal-musikk, deriblant sanger av Varg Vikernes og hans band.

Innrømmet straffskyld
Da den yngste av de tre forklarte seg i rettshøringen, erklærte hun seg skyldig i ildspåsettelse av kirken men nektet for at brannen var ment som en hyllest på fødselsdagen til Vikernes, slik statsadvokat Jim Ross prosederte på overfor retten. De to medtiltalte har ennå ikke avgitt en rettslig forklaring, men den ene av dem har også erkjent straffskyld.

- Etter at Vikernes brente kirker i Europa, har det vært flere tilfeller av etterlignende kirkebranner i California, Texas, Italia og Australia og mange av dem som er blitt dømt har erklært å ha vært tilhengere av hans musikk, sier Ross til Winnipeg Sun.

- Det gjør vondt
Det er bare kull igjen på branntomten av den 105 år gamle kirken i Minnedosa, Manitoba, cirka 210 kilometer nordvest for Winnipeg. Kirken ble flittig brukt av lokalbefolkningen og sorgen er stor over tapet.

- Det er hardt og det gjør fryktelig vondt. Men dette er tydeligvis noen som trenger hjelp og personlig håper jeg at de får det, sier pastor i kirken, Shawn Ankenmann, til CBC News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag