Brevet fra dypet

Foto: TV 2

Bare fire måneder etter bryllupet ligger Olga Kolesnikovas ektemann Dimitri på bunnen av Barentshavet i "Kursk"s dødelige favntak.

08.09.03 10:59

Tre år etter ubåtkatastrofen viser TV 2 i kveld den prisbelønte dokumentaren "Brevet fra dypet" om Kursk-enkens kamp mot sorgen og mot russiske myndigheter.

Lørdag 12. august 2000 river to kraftige eksplosjoner opp skroget på atomubåten "Kursk". Etter en kort dødskamp legger det enorme fartøyet seg til ro på 108 meters dyp i Barentshavet.

Mens et tungrodd og rustent russisk militærbyråkrati mobiliserer sine krefter og starter en fåfengt redningsaksjon, sitter en håndfull menn i stummende mørke i ubåtens niende seksjon og kjemper mot branner, manglende surstoff og kulde.

Kjærlighetserklæring
De signaliserer i morse, roper på hjelp - men til ingen nytte. Én av dem bestemmer seg for å bruke sine siste krefter til å skrive et brev. I blinde, mens han venter på å dø, forfatter han en gripende kjærlighetserklæring til sin kone Olga.

I slutten av oktober blir kroppen til kapteinløytnant Dmitrij Kolesnikov funnet av dykkere fra den norske dykkeriggen Regalia. Kroppen er nesten fullstendig forbrent, men inne i hånden hans, som er formet som en knyttneve over hjertet, finner de likevel hans brev til Olga - i lesbar stand.

Sitt livs kamp
I tiden etter funnet av brevet har Olga Kolesnikova kjempet en innbitt kamp - ikke bare for å få bukt med sorgen og fortvilelsen, men for endelig å bli behandlet med respekt fra myndighetene. Hennes største ønske er få se og holde brevet som hennes elskede Dmitrij skrev til henne.

- Jeg vurderte lenge å ta livet mitt, sier Olga. Fordi jeg kan ikke forestille meg hvordan jeg skal fortsette å leve uten ham.

- Jeg kan fortsatt ikke forestille meg at "Mitja" er død. Jeg forteller meg selv at han har dratt på havet. Men kanskje, hvis jeg nå omsider får holde brevet i mine hender og lese hans kjente, kjære ord med mine egne øyne, vil jeg være i stand til å fortsette livet mitt, sier Olga

TV 2 fulgte enken å tett hold i månedene etter ulykken. Vi tar del i hennes sorg og hennes beinharde kamp mot byråkratiet, for å få det hun mener er rettmessig sitt. Men Olga møter kun stengte dører. Til slutt, når hun nesten har gitt opp, blir Olga plutselig en dag bedt om å hjelpe de samme militæretterforskerne som så lenge har motarbeidet henne...

Prisbelønt
TV 2s utenrikssjef Øystein Bogen og Dokument 2-sjef Odd Isungset står bak to dokumentarfilmer om Kursk-forliset. "Kursk" vant blant annet Gullnymfen for beste europeiske dokumentar i Monte Carlo, ble nominert til Amanda-prisen og til Prix Italia.

Den internasjonale versjonen av oppfølgeren "Brevet fra dypet" er ikke tidligere vist på TV 2. Den 45 minutter lange dokumentaren er sett av millioner av tv-seere i 21 land verden over, og er nominert til flere prestisjetunge filmfestivaler.

På TV 2 mandag 8. september 2003 kl. 22.40.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.