Gå til sidens hovedinnhold

Brevlekkasje: Snur seg mot presidenten

Trump holder folkemøte i Washington:

President Donald Trump er rasende etter valgnederlagene. Brevlekkasje: Trumps visepresident, Mike Pence, snur seg mot presidenten.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Onsdag ettermiddag erklærte Jon Ossoff fra Demokratene at han har vunnet kampen mot David Perdue om den siste senatsplassen i Georgia.

SISTE: Fullt kaos i Kongressbygningen: - Person skutt

Se direktesending fra Washington øverst i saken.

SISTE - DEMONTRASJONER: - Dette er det sykeste. Politiet klarer ikke stoppe dem

Fra før er det klart at Ossoffs partifelle Raphael Warnock vant setet han kjempet om. Dermed ryker Republikanernes flertall i Senatet, noe som er en gedigen nedtur for partiet og president Trump.

Pence snur seg mot presidenten

SISTE: Visepresident Mike Pence opplyser han ikke vil gripe inn og dermed hjelpe Trump i forbindelse med valgresultatet, melder Washington Post.

Pence skriver dette i et brev til Kongressen på onsdag, melder avisen.

- Min ed om å støtte og forsvare grunnloven hindrer meg i å kreve ensidig myndighet for å bestemme hvilke valgstemmer som skal telles og hvilke som ikke skal, skriver Pence i brevet. - Min rolle som presider er stort sett seremoniell, skriver han videre.

Trump bak skuddsikkert glass

USAs president Donald Trump holdt onsdag en tale på en demonstrasjon nær Det hvite hus onsdag, i protest mot Kongressens sertifisering av valgresultatet samme dag. Ved 19-tiden norsk tid startet jobben med bekrefte delstatenes stemmer i valgkollegiet.

Se direktesending fra Washington øverst i saken.

Under sin tale i Washington sto presidenten på en scene på gata utenfor Det hvite hus bak skuddsikkert glass. Onsdag skal det holdes en demonstrasjon i Washington, der man forventer at rundt 30.000 personer skal delta.

Angriper «patetiske» republikanere

I talen på onsdag gjentok Trump at presidentvalget ble stjålet og at de aldri vil gi opp. Han kom også med nye ubegrunnede påstander om valgjuks.

- Selv under valget i går løp de rundt som hodeløse kyllinger, sier Trump i sin tale på onsdag.

Trump sier også at det var juks under valget i Georgia på tirsdag.

- Perdue hadde ingen sjanse, de hadde aldri noen sjanse! Men jeg advarte dem og sa at de aldri burde tillate at de brukte det valgutstyret, sa Trump i talen.

Ikke bare angrep Trump demokratene, men presidenten gikk også til angrep på egne partifeller.

- Det er så mange svake republikanere der ute. De er patetiske, sa Trump.

Påtroppende president Joe Biden fikk også gjennomgå.

- Hvis Biden blir president, blir han en uekte president som er blitt stemt frem av en gjeng med tullinger. Vi kan ikke la det skje, sa Trump.

Les også: – Nå kan Biden få et stort problem

Trump benyttet også anledningen til å gjøre narr av vekten til den republikanske guvernøren Brian Kemp i Georgia, og kom samtidig med angrep på TV-vertinnen Oprah Winfrey.

- Flaut for USA

Før talen var en rasende Trump også ute på Twitter med nye påstander om at valget ble rigget. Det er uklart om presidenten viser til presidentvalget eller senatsvalget i Georgia.

- De fant tilfeldigvis 50.000 stemmesedler sent i går kveld. Dette er flaut for USA. Valgprosessen vår er verre enn den man har i Den tredje verden, skriver Trump i en Twitter-melding.

Les også: Trump: - De kommer ikke til å ta Det hvite hus, vi kommer til å kjempe som bare faen!

Tirsdag kveld insinuerte presidenten at det lå valgjuks bak valget i Georgia. Før alle stemmene var talt opp, skrev han følgende.

- Det ser ut til at de legger opp til en stor «dumping av stemmer» mot de republikanske kandidatene. Venter de på å se hvor mange stemmer de trenger?

Dette er en udokumentert påstand fra presidenten, og Twitter har også merket Trumps Twitter-melding.

Les også: Ville spekulasjoner om Trump før Biden overtar

Erkjenner ikke valgnederlaget

President Donald Trump har så langt ikke erkjent valgnederlaget, og har heller ingen planer om å gjøre det. Etter nederlaget i Georgia, skriver Trump at det nå er viktigere enn noen gang før at han blir ved makten.

- DET REPUBLIKANSKE PARTIET, OG ENDA VIKTIGERE, VÅRT LAND, TRENGER PRESIDENTSKAPET MER ENN NOEN GANG FØR - VETOENS MAKT. HOLD DERE STERKE! skriver presidenten i en melding på onsdag.

Kamp i Kongressen

Det Trump henviser til er at Kongressen på onsdag skal godkjenne valgresultatet etter presidentvalget. Normalt handler det bare om formaliteter når Kongressen skal godkjenne valgresultatet. I år kan det bli en langdryg kamp mot dem som nekter å innse nederlaget.

Flere titall av den gjenstridige presidentens nærmeste støttespillere i Kongressen har sagt at de vil utfordre resultatet når Kongressen samles onsdag ettermiddag. Klokken 19 norsk tid starter møtet der de to kamrene sammen skal telle og bekrefte delstatenes stemmer i valgkollegiet.

Joe Biden fikk både flest stemmer og sikret seg flest valgdelegater i november. Normalt skulle onsdagens seanse bare vært en formalitet.

Flere timer med debatt

Men senatorene Ted Cruz og Josh Hawley har varslet at de vil be om en revisjon for å granske grunnløse påstander om valgfusk. Et flertall i Kongressen er imot dette og kommer nesten helt sikkert til å godkjenne resultatet og valget av Biden. Men utfordrerne kan forsinke prosessen, og hvert av forslagene kan bli debattert i opptil to timer.

Visepresident Mike Pence, som vanligvis bare skal lese opp resultatene, er under press fra sjefen sin, president Donald Trump. Trump vil at Pence skal utrope ham til president, noe som kan være ulovlig.

- Mike Pence må stille opp for oss i dag. Om ikke er det en trist dag for USA, sa Trump under talen utenfor Det hvite hus på onsdag.

Les også: Trump har fortalt rådgivere at han vil nekte å forlate Det hvite hus: - Har bikket over til galskap

Twitter som siste skanse

– Delstatene ønsker å korrigere sine stemmer, som de vet er basert på uregelmessigheter og fusk pluss korrupte prosesser som ikke er godkjent av de folkevalgte, skriver Trump på Twitter. Det sosiale mediet har igjen flagget påstandene hans om valgfusk som «omstridte».

Les: Trump-lekkasjen: - Kvalifiserer for riksrett og avsettelse

– Alt Mike Pence trenger å gjøre, er å sende dem tilbake til delstatene, OG SÅ VINNER VI. Gjør det Mike, tiden er inne for å vise ekstremt mot, er den klare oppfordringen fra øverste hold. Tross valgnederlaget er Trump president i 14 dager til.

- Folk har til hensikt å komme væpnet til byen vår

Arrangørene venter at rundt 30.000 personer kan komme til å delta i demonstrasjonene. Nasjonalgarden i hovedstaden er mobilisert i tilfelle det skulle oppstå voldelige sammenstøt.

– Folk har til hensikt å komme væpnet til byen vår, sa Washington D. C.s politisjef Robert Contee mandag.

Les også: Proud Boys-leder pågrepet i Washington

Ifølge Daily Mail er minst ti personer arrestert i forbindelse med demonstrasjonen på onsdag, og flere av dem er pågrepet for ulovlig våpenbesittelse.

I sin tale på onsdag oppfordret president Donald Trump de fremmøtte til å holde en fredelig demonstrasjon.

Demonstranter bryter sperringer

Onsdag kveld norsk tid har demonstranter brutt seg gjennom sperringer og prøver å ta seg inn i The Capitol, der Kongressens driver med sertifisering av valgresultatet.

Se video her:

Bygninger i nærheten av Capitol Hill skal være i ferd med å bli evakuert.

Elijah Schafer, journalist på stedet, melder at politiet bruker «ikke dødelig-makt» for å stoppe folkemassen, og at scenen som utfolder seg foran han er vanskelig å sette ord på.

En Huffington Post-redaktør på stedet, varsler også at det nå brukes pepperspray mot demonstrantene.

- Trump har vanæret presidentembetet

Den republikanske senatoren Mitt Romney går hardt ut mot president Donald Trump og sier han har gjort skam på valgsystemet og vanæret presidentembetet.

– President Trump har vært respektløs mot amerikanske velgere, har gjort skam på valgsystemet og vanæret presidentembetet. Jeg er trygg på at vi vil holde fram slik grunnloven krever og fortelle våre støttespillere sannheten, enten de vil høre den eller ikke, sier Romney, ifølge CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kaitlan Collins på Twitter.

Romney er konservativ senator og tidligere presidentkandidat for det republikanske partiet.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken