Statsminister Theresa May har hatt den utakknemlige jobben med å lede britene gjennom Brexit-prosessen. Tirsdag ble hun nok en gang angrepet fra alle hold, da hun varslet en fjerde votering i Underhuset over en revidert utgave av Brexit-avtalen.

Men nå kan det være slutt for May.

SISTE: Storbritannias statsminister Theresa May går av som konservativ partileder fredag 7. juni. Dermed er konkurransen i gang om hvem som skal overta etter henne.

Storavisen The Times hevder de har kilder på at May vil varsle sin avgang som partileder og statsminister allerede fredag.

Tidligere utenriksminister og Brexit-tilhenger Boris Johnson ligger godt an på meningsmålingene til å overta som partileder og statsminister.

- Han kan bli en katastrofe som statsminister, sier Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold til Nettavisen.

Jan Erik Mustad, som også er ekspert på britisk politikk, utelukker ikke at britene kan ende opp med å forlate EU uten noen avtale dersom Johnson står ved roret.

- Mange frykter at hvis Johnson blir statsminister, så vil han tvinge gjennom en «No deal» og at det ikke blir en avtale, uttalte Mustad, som er universitetslektor ved Universitetet i Agder, til Nettavisen denne uken.

- Johnson vil ha «no deal», sier Kokkvold.

Valg av ny partileder

The Times hevder May vil bli sittende fram til en eventuell arvtager er klar. Kokkvold sier prosessen med å velge ny partileder kan ta uker.

- Det er mange som har varslet eller antydet at de vil stille. Først er det parlamentsgruppen som stemmer på kandidatene, og så forsvinner én etter én i en utslagsmetode. De to som har fått flest stemmer i parlamentsgruppen, går videre til votering blant medlemmene, sier Kokkvold.

Kokkvold trekker fram en rekke mulige partilederkandidater: tidligere utenriksminister Boris Johnsen, tidligere Brexit-minister Dominic Raab, utenriksminister Jeremey Hunt, gruppeleder i parlamentet Andrea Leadsom, innenriksminister Sajid Javid, forsvarsminister Penny Mordaunt, tidligere arbeids- og pensjonsminister Esther McVey, hennes etterfølger Amber Rudd, justisminister David Gauke og helseminister Matt Hancock.

- De aller fleste av dem er brexiters - som vil helt ut av EU og som ikke har akseptert en «halvveis» løsning - en slags EØS-løsning, hvor man både er utenfor og innenfor, sier han.

- Alle meningsmålingene viser at Boris Johnson er favoritten. Hvis han er én av de to som går videre til votering, blir han den som vinner. Det er vanskelig å tenke seg noe annet.

Johnson har 39 prosent støtte fra de konservative partimedlemmene, viser en meningsmåling fra forrige uke. Mens hovedutfordreren Dominic Raab har bare 13 prosent støtte.

- Upålitelig, løgnaktig og klovneaktig

Kokkvold sier Johnson er mislikt blant mange i partigruppen i Underhuset, men at han likevel har mange nok tilhengere til å kare seg fram til voteringen.

- Det er en ganske stor gruppe i parlamentet som ikke orker Boris Johnson, og mener han vil bli en katastrofe for landet – at han er upålitelig, løgnaktig og klovneaktig. De vil helst ikke at han blir valgt, men det er medlemmene som avgjør i selve voteringen, sier Kokkvold.

- Mange av kommentatorene og ekspertene anser det som ganske utenkelig at Johnson ikke er én av de to som blir valgt av parlamentsgruppen. Og blir han det, er det store muligheter for at han også blir partileder og statsminister.

- Katastrofe som statsminister

Kokkvold tror Johnson på kort sikt kan få eldre konservative velgere tilbake til partiet, som har gått over til protestpartiet til Nigel Farage (Brexit Party).

- På kort sikt kan han redde partiet. På lang sikt er det svært tvilsomt at han klarer det. Han kan bli en katastrofe som statsminister, selv om han kan bli en populær partileder.

Det konservative partiet er i krise. I torsdagens valg, hvor britiske velgerne skal velge 73 representanter til Europarlamentet, ligger partiet an til å falle fra 31 til ni prosent. Mens Farages nye Brexit Party ligger an til å gå fra null til 34 prosent av velgerne.

Kokkvold beskriver Johnson som en opportunist som kjører sitt eget løp. Videre sier Kokkvold at Johnson liker å sammenligne seg selv med en av de virkelig store ikonene i britisk politikk.

- Johnson har skrevet en bok som heter «The Churchill Factor». Han ligner på Churchill på én måte - at han ikke er så opptatt av partiet. På samme måte en rytter er opptatt av hesten sin – hvis hesten hans bringer ham fram og videre i karrieren, så rir han den.

- Kan finne på hva som helst

Selv om Johnson har vært krystallklar på at han ikke ønsker seg en «myk» Brexit, som han mener vil forvandle Storbritannia til en EU-koloni, anses han å være en uberegnelig politiker.

- Han kan finne på hva som helst hvis det tjener hans egen interesse. Det kan tenkes at han kan være mer fleksibel i neste omgang. Men det er utenkelig at han kan få til en bedre avtale med Brussel enn det May har fått til. Han er forhatt i Brussel, sier Kokkvold.

- Da EU fikk Nobels fredspris, skrev han at Nobelkomiteen har funnet på å gi fredsprisen til en kontorblokk i Brussel. Ken Clarke (en tory-veteran i Underhuset red.anm.) har omtalt Boris Johnson som en liten Trump, bare hyggeligere.

- Alle som har hatt et nært forhold til Boris Johnson, misliker ham. Han er én av de menneskene man misliker mer jo nærmere man kommer ham. Det har både hans biografer og kollegaer understreket, hevder Kokkvold.

The Journal har skrevet en artikkel der de lister opp en rekke personer som Johnson har fornærmet over årenes løp.

- Men hvorfor er han da så populær på meningsmålingene, Kokkvold?

- Fordi han har karisma. Han har evnen til å begeistre. Jeg tror at mange av hans kritikere - og jeg er én av dem - undervurderer hans appell til folket. Han ble til og med borgermester i London som er en by som normalt er veldig Labour-organisert, sier han.

- Kvinner i niqab ligner på postkasser

Videre sier Kokkvold at velgerne ser ut til å være svært så tilgivende overfor Boris Johnsons omstridte utspill.

- Det ble et voldsomt ramaskrik da han (i fjor) antydet at muslimske kvinner i niqab lignet på bankranere eller postkasser med en liten sprekk. Det ble et veldig rabalder, men jeg tror at mange smilte av det og tenkte at det ikke var så alvorlig. Britene har vist at de har evne til å tilgi Boris Johnson, sier han.

Kommentaren til Johnson falt da han skrev et innlegg i The Daily Telegraph, hvor han tok avstand fra et nytt niqab-forbud i Danmark. Johnson skrev blant annet at det var «absolutt latterlig» at folk «velger å gå rundt og ligne på postkasser».

Foranledningen er vedtaket i Det danske folketinget i 2018 om et omstridt tildekkingsforbud, som i realiteten er et forbud mot å bære de heldekkende muslimske plaggene nikab og burka.

Veien videre?

- Hva skjer videre med Brexit etter Mays eventuelle avgang, Kokkvold?

- Det er ikke sånn at når man kvitter seg med May, så forsvinner Brexit-problemene. Dette kommer til å fortsette i uker, måneder og antakelig år.

- Det er vel grunn til å tro at den som vinner, vil gjøre et forsøk på å få til en avtale med Brussel. Det har også Nei-siden lovet. Men han eller hun får neppe til en bedre avtale enn May.

Kokkvold tviler på at Johnson, dersom han overtar etter May, vil makte å få til en ny og bedre utmeldingsavtale med EU.

- Han var journalist for The Daily Telegraph i Brussel og var forhatt i Brussel. Og som utenriksminister var han en liten skandale.