Brikke-produsentene får knallår

Produksjonen av databrikker står foran et meget oppløftende år. Nye prognoser viser en salgsvekst på nesten 20 prosent neste år.

Tosifret vekst lyder som en våt drøm for IT-bransjen. De fleste innen teknologibransjen har slått seg til ro med at det var noe som skjedde på 90-tallet og aldri kommer tilbake.

Men skal vi tro prognosene fra bransjeforeningen Semiconductor Industry Associations, SIA, vil brikkeproduksjonen få slike tall å vifte med neste år. Nærmere bestemt 19,4 prosent vekst. Det er gode nyheter for selskaper som Intel og AMD.

Riktignok omfatter tallene langt mer enn de rene databrikkene. Også brikker til DVD-spillere, mobiltelefoner, videokameraer, GPS-mottakere og allverdens duppedingser er med på å trekke salgstallene opp. Faktisk bidrar "ikke-datamaskiner" langt mer enn hva PC-industrien kan regne med å gjøre.

Bransjeforeningen har to ganger tidligere i år oppjustert sine prognoser. Den gang ble Irak-krigen og SARS-utbruddet trukket inn som elementer som ødela markedet. Men analysen nå mener at disse to elementene ikke lenger slår ut negativt, skriver Jyllands-Posten.

SIA forklarer neste års opptur med det de mener er et etterslep i IT-investeringene. Tanken er at nå har næringslivet utsatt sine investeringer så lenge at det rett og slett ikke er mulig å vente lenger. Disse investeringene vil komme så fort verdensøkonomien viser tegn til bedring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.