Washington (NTB-Reuters): Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond er bekymret over hvilke følger de varslede kuttene i det amerikanske forsvarsbudsjettet kan få for utviklingen av det nye kampflyet F-35.

Britene planlegger i likhet med Norge å kjøpe F-35 fra Lockheed Martin, og hadde i utgangspunktet tenkt å kjøpe to ulike versjoner av flyet.

Planen om å kjøpe F-35B versjonen, som kan klare seg med kortere rullebane, har britene alt gått bort fra. Nå satser de på å kjøpe 138 fly av grunnversjonen F-35, som skal stasjoneres om bord i hangarskipet Prince of Wales.

Kostnadsoverskridelser
Det amerikanske F-35-programmet har vært preget av store kostnadsoverskridelser og forsinkelser, og den britiske regjeringen frykter nå at de varslede budsjettkuttene i USA også vil ramme utviklingen av flyet.

Det amerikanske forsvarsbudsjettet skal reduseres med nærmere 3.000 milliarder kroner i løpet av det kommende tiåret, og det er foreløpig uklart hvilke følger dette kan får for kampflyprogrammet.

Utviklingen av F-35 er foreløpig budsjettert til å koste drøyt 2.300 milliarder kroner og er dermed det mest kostbare våpenprogrammet Pentagon noensinne har hatt.

Frykter budsjettkutt
Forsvarsminister Philip Hammond luftet torsdag sin bekymring under et møte med sin amerikanske kollega Leon Panetta.

– Enhver reduksjon i antallet fly USA selv planlegger å kjøpe, vil kunne få følger for tilgjengeligheten og prisen på flyet, sa Hammond foran møtet.

F-35 programmet skal etter planen resultere i 2.443 fly til rundt 680 millioner kroner per stykk. Norge planlegger å kjøpe 56 fly, men det hersker tvil om den totale kostnaden ved flykjøpet.

Regjeringen har i første omgang besluttet å kjøpe fire F-35 treningsfly, noe som har en kostnadsramme på 4,8 milliarder kroner.

I løpet av våren skal regjeringen legge fram hele anskaffelsesprogrammet for Stortinget. (©NTB)