RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Britene mener å ha identifisert Foleys drapsmann

GROTESKT: Skjermdump fra videoen av det som trolig er henrettelsen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley.
GROTESKT: Skjermdump fra videoen av det som trolig er henrettelsen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley. Foto: Ukjent (Liveleak)
Sist oppdatert:
Britisk etterretning mener at mannen som halshogde den amerikanske journalisten James Foley, er en tidligere hip-hop-artist som forlot familien sin i fjor, skriver Sunday Times.

Den maskerte mannen som snakket engelsk med britisk aksent, som skal være kjent blant andre krigere under tilnavnet Jihadi John, ble vist på den sjokkerende videoen som IS la ut på internett tidligere i uka.

Kilder i regjeringen bekrefter at MI5 og MI6 har identifisert drapsmannen.

Selv om kildene ikke oppgir detaljer om mannen de mener å ha identifisert, er det sterke mistanker om at det dreier seg om den 23 år gamle tidligere rapperen Abdel-Majed Abdel Bary.

Han forsvant fra sine foreldres hjem i Maida Vale vest i London i fjor og har nylig tvitret et bilde av seg selv der han holder et avhogd hode i været.

Britisk etteretning mener de vet hvem som drepte den amerikanske journalisten James Foley.

Tre kandidater

Bary er en av tre personer som Daily Telegraph tidligere i uka presenterte som mulige kandidater til å være Foleys drapsmann.

Daily Telegraph skriver at Bary snakker med samme aksent, har omtrent samme kroppsbygning og samme hudfarge.

Britiske myndigheter tror at rundt 500 briter har reist til Irak og Syria og sluttet seg til ekstremistiske organisasjoner som IS.

Gisler som er løslatt etter å ha sittet som fanger i Syria, mener at mannen som henrettet Foley er en av en gruppe på fire briter som passet på fangene. Mannen ble kalt John, og de fire fikk kallenavnet The Beatles.

Kan ha nøkkelen

Avisa skriver at britisk etterretning håper en lege som har vært i Syria, kunne bidra til å identifisere drapsmannen.

Legen, Shajul Islam, ble i 2012 pågrepet og tiltalt for å ha kidnappet en britisk journalist, John Cantile. Men saken ble henlagt fordi journalisten ikke var i stand til å vitne, og han gikk fri.

Han har alltid nektet for å ha kidnappet journalisten og hevder at han bare var i Syria for å arbeide som lege. Han er i dag suspendert og har ikke lov å jobbe som lege i Storbritannia.

Men hans bror, Razul, som også har reist til Syria og trolig har sluttet seg til IS, er en av mennene som etterretningen sammenligner med videoen av drapet på Foley.

Den tredje mannen er Aine Davis, en tidligere narkotikapusher og gjengmedlem som konverterte til islam og fløy til Syria for å slutte seg til opprørerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere