Gå til sidens hovedinnhold

Britene mobber oss for Halden fengsel

Britene har tenkt seg til Norge for å begå alvorlig kriminalitet, skal man tro kommentarene på saken om Halden fengsel i Daily Mail.

Først var det Time Magazine i USA som oppdaget luksusfengselet i Halden hvor de kalte det for «verdens mest humane fengsel.» Nå har flere britiske medier oppdaget luksusen, og omtaler Halden fengsel på følgende måte:

Daily Mail:World's poshest prison? Cells with en-suite bathrooms and no window bars (plus £1m Banksy-style art)

Avisen skriver at det er «den ultimate fengselsferien for drapsmenn og voldtektsmenn i fengselet som koster 1,3 milliarder kroner å bygge.» Likevel poengterer avisen til slutt i sin artikkel at i Norge er det bare 20 prosent av de kriminelle som en eller annen gang kommer tilbake i fengsel mot opp mot 60 prosent i Storbritannia.

Forsvart av justisdepartementet
Statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen påpeker til Nettavisen at det er frihetsberøvelsen - det å sitte innelåst på cellen fra 20.00 hver kveld til 08.00 hver morgen - som er straffen - ikke lav kvalitet på fengselet.

- Vi vil gjøre straffegjennomføringen på en sånn måte at vi kan hindre tilbakefall, med god bygningskvalitet og gode forhold, sa Moland Pedersen til Nettavisen da fengselet ble åpnet.

- Provokasjon mot de som ikke er kriminelle
Lederen av justiskomiteen, Frps Per Sandberg var ikke enig at standarden var riktig:

- Det er en provokasjon mot personer som ikke er kriminelle, sa han til Nettavisen.

- Halden fengsel er bygget helt i tråd med Knut Storbergets syn på straff, at kriminelle skal ha det tilnærmet likt innenfor som utenfor murene. Regjeringen jobber intenst med å viske ut murene. Både ved å gjøre det flottere bak murene og å utvide bruken av hjemmesoning og åpen soning kraftig, sier Sandberg.

Bildekarusell: Se alle bildene fra luksusfengselet her

Støtte og kritikk
Selv om Daily Mail provoserer i sin fremlegging av saken har fengselet muligens fått uventet støtte i kommentarfeltet på nett, blant annet skriver Polly fra Wales følgende:

«Det folk i Storbritannia ikke har skjønt er at det å miste sin frihet er straffen.

Innsatte bør oppleve rene, komfortable og siviliserte steder. Som en del av min jobb har jeg sett innsiden av mange fengsler og jeg blir trist av hvordan det ser ut. Hvordan kan vi tro at de innsatte kan få respekt for seg selv og bli verdifulle for samfunnet hvis vi behandler dem slik?»

Dog er ikke alle like enige:

«Jeg vil dra nå, hvordan booker jeg rom på dette vidunderlige hotellet?»

«Hadet! Jeg er på vei til Norge for å begå alvorlig kriminalitet. Sees om 20 år!»

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken