Gå til sidens hovedinnhold

- Britene vil støtte French i Kongo

Storbritannia venter på en skriftlig erklæring fra Joshua French, slik at de eventuelt kan gripe inn i Kongo-saken.

Dødsdømte Joshua French sitter med dobbelt statsborgerskap, men har så langt valgt ikke å be britiske myndigheter om bistand i frykt for at han og Tjostolv Moland blir forskjellsbehandlet eller separert dersom britene griper inn i saken.

Moren til Joshua, Kari Hilde French, har flere ganger uttrykt ønske om at Storbritannia kommer på banen og legger press på kongolesiske myndigheter. Ut fra det Nettavisen erfarer er britiske myndigheter handlingslammet inntil Joshua French ber Storbritannia om bistand.

Nå opplyser imidlertid moren at britiske myndigheter venter på en skriftlig erklæring fra sønnen.

- Vi har hatt kontakt med britiske myndigheter og min sønn har fått besøk i fengselet. Det de venter på nå er en skriftlig erklæring fra min sønn, sier Kari Hilde French til Nettavisen.

Hun henviser til advokat Morten Furuholmen for en videre oppklaring av prosessen mellom sønnen og britiske myndigheter. Men det har ikke lyktes Nettavisen å få kontakt med Furuholmen tirsdag formiddag.

Taust fra Storbritannia
Britiske myndigheter ønsker imidlertid ikke å bekrefte at de venter på en eventuell godkjennelse fra French for å involvere seg i saken.

- Britiske myndigheter er klar over situasjonen til de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo, og at norske myndigheter bistår dem. Vi er generelt mot dødsstraff og har tatt opp dette på høyt nivå i Kongo, som vi også har gjort med mange andre land, sier Elliot Haynes, pressetalsmann ved den britiske ambassaden i Oslo, til Nettavisen.

Hva en eventuell skriftlig erklæring vil bety i realiteten, er ennå uklart.

UD har snakket med britene
Utenriksdepartementet opplyser at de har hatt kontakt med britiske myndigheter, men sier det ikke foreligger noe samarbeid mellom de to landene vedrørende French’ situasjon.

- Slik som det er nå, så har vi vært i kontakt med britiske myndigheter og underrettet dem, og en representant fra den britiske ambassaden i Kinshasa har besøkt ham i fengselet i Kisangani. Men sånn som jeg har forstått det, så har vi hovedansvaret i den konsulære prosessen, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Både Moland og French ligger alvorlige syke av malaria i fengselet i Kisangani. Men moren til French har ikke noe nytt om helsetilstanden til sønnen.

- Jeg vet ikke, men jeg vet at Tjostolv var døden nær natt til lørdag, men min sønn fikk medisiner tidligere enn ham, sier hun.

Ankesaken til nordmennene starter i neste uke. Moland og French er dømt til døden fem ganger for blant annet drap, drapsforsøk, ran og spionasje.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken