– Jeg mener hun er en fundamentalist på høyre fløy, faktisk.

Sitatet tilhører en av Storbritannias mest kjente fagforeningsprofiler, Mick Lynch - i et intervju med avisen The Independent. Det føyer seg inn i en rekke lignende karakteristikker som gis Storbritannias utenriksminister Liz Truss, favoritt til å overta som toryenes partileder og ny statsminister:

Standhaftig. Kompromissløs. Ideologisk. Vanskelig.

Det er ikke ulikt holdningene Margaret Thatcher ble møtt med da hun ble leder av de konservative (toryene) i 1975. Nå får en ny kvinnelig politiker i det konservative partiet kritikk for å kopiere stilen til Thatcher.

Ved flere av debattene om ledervervet, har bilder av Truss sammenlignet med Thatcher gått viralt - med anklager om at hun har kopiert stilen til minste detalj.

Les mer: Kritiske Ap-ordførere fikk ingen nye strømløsninger fra Støre

Det ble stor ståhei etter statsminister Boris Johnson måtte til slutt trekke seg, etter det som fremsto som en endeløs rekke med skandaler og kritikk. Han har sagt seg villig til å trekke seg, men først når det er valgt en ny leder av det konservative partiet.

Og det er kun to reelle kandidater igjen. Liz Truss og Rishi Sunak. En åpen kamp mellom utenriksministeren og finansministeren.

Men etter hvert som Truss har markert seg som den konservative kandidaten, gjort det godt i debattene, og fått støtte fra viktige profiler, er hun storfavoritten til å vinne ledervalget.

Toryene i ny retning

Med Johnson og Brexit har det vært konsensus om at toryene har beveget seg i mer konservativ retning. Vekk fra tiden med David Cameron, som i 2010 gikk inn for å være en mer moderat og «hyggelig» kandidat, som la vekt på helsetilbudet, og ikke hadde like enkelt for å bli anklaget for å være kalkulatorpartiet.

Les også: Truss: – Vi kan ikke stole på et ord Putin sier

Etter Brexit er gjennomført, og de fleste omkamper tilsynelatende over - står imidlertid landet i andre konflikter. Skottene truer med folkeavstemning om deres medlemskap i unionen. Den skotske statsministeren Nicola Sturgeon, mener engelskmennene sørpå har ignorert skottene i nord.

Den tidligere mer liberale Liz Truss, har fått en god motstander i den skotske lederen.

– Hun er bare ute etter oppmerksomhet, sa Truss om Sturgeon til applaus og jubel fra konservative i Exeter.

Det har gjort at en tungvekter på konservativ side har gitt sin velsignelse til Truss.

Les mer: Einar Øgrey Brandsdal kalte det «norgeshistoriens største ran» - nå beklager han inderlig: – Jeg hadde dårlig samvittighet

Den velkjente konservative politikeren Jacob Rees-Mogg støttet umiddelbart Truss i beskrivelsen av den skotske statsministerens ønske om folkeavstemning:

– Hun (Sturgeon, journ. anm.) tar veldig ofte feil, også er hun stort sett ute og klager, sa Rees-Mogg.

Den klare støtteuttalelsen er helt fersk, og gir henne et sterkt tak om den konservative kjernen i partiet. Med det britiske imperiet gravlagt for lengst, er det sterke gnisninger mellom skottene og britene. De konservative ser ikke ut til å mene det er aktuelt å bry seg om hva Sturgeon og andre skotske politikere mener om en folkeavstemning for medlemskapet i unionen.

Les mer: – Makspris på strøm er en dødfødt idé

Arven etter Boris

Samtidig er det ikke slik at toryene har et negativt forhold til Boris Johnson, selv om han nå trekker seg. Ifølge en meningsmåling hos Daily Mail mener flertallet av medlemmene i toryene at det var feil å presse statsministeren til å trekke seg.

Han er fortsatt politikeren som leverte Brexit, har karisma - og er godt likt langt inn i rekkene. Dermed ser de etter en arvtager for den nye konservative linjen.

En annen viktig indikator på Liz Truss godkjennelse av konservative krefter i partiet, er de sterke angrepen fra venstresiden. Det venstrevridde bladet The New European slo stort opp med en sak med tittelen «39 grunner til at Liz Truss vil bli en forferdelig statsminister».

Les mer: Vurderer utvidelse av selvbestemt abort

– Farlig å undervurdere

En av de eldste konservative magasinene i Storbritannia, The Spectator, har begynt å se nærmere på Truss og hennes holdninger.

Historiker Nick Cohen, og redaktør Fraser Nelson, som Nettavisen har snakket med, fremhever at hun tegner opp de samme politiske fiendene som Ronald Reagan. En av hennes favorittbøker er nemlig «The Invisible Bridge» av Rick Perlstein. En bok som forklarer hvordan outsiderne på amerikansk høyreside fikk makten.

Spesielt har Perlstein forklart Richard Nixon og Ronald Reagan, som begge kom fra langt utenfor partielitens kretser.

Les mer: Undersøkelse med funn om kjønnsforskjeller i valg

Samtidig er politiske strateger skeptiske. Den famøse Dominic Cummings, som ledet Brexit-kampanjen til den usannsynlige seieren, kaller henne «Det nærmeste man kommer koko på ordentlig, av alle jeg har møtt i parlamentet.»

Den konservative Nick Cohen advarer at det er usikkert farvann å undervurdere Truss, men at han ikke har noen tro på at hun er solid politiker og leder for landet.

De omtrent 150.000-200.000 medlemmene i det konservative partiet får i disse dager tilsendt de nødvendige papirene for å stemme. De har frem til 2. september med å avlegge stemme, og vinneren vil bli kunngjort den 5. september.