I januar sa en lavere domsinstans nei til utlevering. Begrunnelsen var at det var fare for at Assange kom til å ta sitt eget liv hvis han ble overført til et amerikansk fengsel og stilt for retten der.

Men USA anket avgjørelsen, og fredag besluttet to andre britiske dommere at USAs begjæring skal etterkommes.

USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Saken er blitt en viktig symbolsak for ytringsfrihetsforkjempere.

– Det er helt skammelig om Støre i dag skal hylle modig journalistikk i Russland og Filipinene, mens han stilltiende samtykker til at våre nærmeste allierte tar livet av Julian Assange. Da er hykleriet så stort at det slår ut på Richters skala, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

– Assange blir forfulgt fordi han har avslørt vestlige krigsforbrytelser og tortur. Men i stedet for å straffe krigsforbryterne og torturistene vil Norges nærmeste allierte sende han til USA, hvor det nettopp ble avslørt at CIA har hatt planer om å drepe han og dømme han til 175 år i fengsel, fortsetter Moxnes.

– Lukten av hykleriet til den eliten som klappet for menneskerettigheter og ytringsfrihet under Nobel-seremonien samtidig som de bidrar til at Assange blir sendt til USA for å dø i fengsel, er til å bli fysisk uvel av, avslutter han.