Angrepet mot byen skjedde lørdag, dagen etter at russiske og ukrainske representanter undertegnet en kornavtale med FN og Tyrkia. Odesa er en viktig havn for den ukrainske korneksporten.

– Det russiske forsvarsdepartementet hevdet å ha truffet et ukrainsk marinefartøy og et lager av sjømålsraketter. Det er ingen tegn til at det var slike mål på stedet der rakettene traff, skriver det britiske forsvaret i en etterretningsoppdatering på Twitter tirsdag.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, bekreftet Odesa-angrepet på Telegram søndag.

Fordømmer angrepet

Både FNs generalsekretær António Guterres og EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømte det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa lørdag. Guterres understreket at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskylder Russland for atter en gang å bryte inngåtte avtaler med Ukraina etter rakettangrepet lørdag.

– Det beviser kun en ting, at uansett hva Russland sier og lover, finner de en måte å unngå å gjennomføre det på, sa Zelenskyj i et møte med amerikanske politikere i Kyiv lørdag kveld.

Vil fortsette

Den signerte kornavtalen mellom Russland og Ukraina innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner i Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Det britiske forsvarsdepartementet skriver videre at Russland nesten sikkert ser sjømålsrakettene som en sentral trussel som begrenser effektiviteten til deres Svartehavsflåte.

– Dette har alvorlig undergravet den overordnede invasjonsplanen, siden Russland ikke realistisk sett kan forsøke en landgang for å erobre Odesa, heter det i Twitter-meldingen.

Det britiske forsvaret mener Russland vil fortsette forsøkene på å ødelegge de ukrainske sjømålsrakettene.

– Imidlertid er den russiske prosessen for å finne målene etter all sannsynlighet rutinemessig undergravet av gamle etterretningsopplysninger, dårlig planlegging og en ovenfra-og-ned-tilnærming til operasjonene, fortsetter de.

Nye angrep

Tirsdag morgen har det kommet flere meldinger om nye angrep i den ukrainske havnebyen ved Svartehavet.

Ifølge lokale myndigheter har angrepet rammet den sørlige delen av byen og flere private bygninger skal være truffet, skriver The Guardian.

Angrepet skal ha blitt gjennomført med raketter avfyrt fra fly over Svartehavet. Bygninger langs kysten ble rammet, skriver den ukrainske militærkommandoen i regionen.

Også havnebyen Mykolajiv samt Kharkiv i nordøst er alle blitt utsatt for nye angrep tirsdag, ifølge landets militære.

– Jeg ber alle innbyggere i Kharkiv være ekstremt forsiktige, skriver byens ordfører Igor Teretsjov på Telegram tirsdag morgen.

En av rakettene landet i en park, ifølge det ukrainske nettstedet TSN, noe som dannet et 12 meter bredt og seks meter dypt krater. Et høyhus skal også ha blitt truffet.

– Det er hørt kraftige eksplosjoner i Mykolajiv. Alle rådes til å holde seg i tilfluktsrom, skriver ordfører Oleksandr Senkevitsj på Telegram. Ifølge Ukrainas militære har Mykolajivs havn blitt angrepet.

Russland har foreløpig ikke kommentert meldingene om angrepene.