*Nettavisen* Nyheter.

Britisk filmhelg med kvalitet og humor

Gjør deg klar til britisk filmhelg på TV 2, som åpner med improvisert hverdagsdramatikk i «Secrets and lies» i kveld, og ender i het komedie med Nicole Kidman som postordrebrud i «Birthday Girl» på søndag.

01.03.05 08:19

England og Storbritania generelt har i de siste par årene produsert en mengde høykvalitetsfilmer som har høstet priser i fjern og nær. Fjorårets store hjertebarn på Cannesfestivalen var Mike Leighs «Hemmeligheter og løgner». Filmen følger en gruppe personer som i utgangspunktet har svært lite til felles, annet enn å være i slekt med hverandre.

Lite idyllisk

Cynthia (Brenda Blethyn), ikoniseringen av en frustrert engelsk arbeiderklasse-husmor, sliter med forholdet til sin datter, og sin bror; en oppegående fotograf som har etablert seg godt, men som har sine egne ekteskaplige problemer å finne ut av.

Midt i denne lite idylliske familiesituasjonen er det Hortenses (Marianne Jean-Baptiste) søken etter sin biologiske mor ender. Nøye undersøkelser av dåpsattester avslører at Hortenses egentlige mor er ingen ringere enn Cynthia. Eplet har dog falt et godt stykke fra stammen.

Hortense er sort, velutdannet og lun i sitt temperament; tre ting som definitiv IKKE kan sies om Cyhthia. Men til tross for at de har like mye til felles som Lindex og Chanel oppstår det en kontakt mellom dem som etter hvert blir med på å løse familiens mange problemer.

Uten manus

«Hemmeligheter og løgner» preger stemningen i filmen. I koksgrå storbyengelske omgivelser kommer et fargesprakende persongalleri til live. Leigh er kjent for å lage sine filmer stort sett uten manus og denne filmen er et eksempel på det. Skuespillerne jobbet i flere uker i forkant av innspillingene med å improvisere og bli kjent med hverandres karakterer.

Resultater viser seg i filmen som en bittersøt dialog og et samspill mellom karakterene som tydelig fremstiller hvordan hemmelighetene og løgnene vi alle omgås med i dagliglivet kan skape mer smerte og spenninger enn vårt samliv tåler.

Anbefalt alder: 12 år

På TV 2 fredag 4. mars 2005 kl. 00.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.