I helgen var det store demonstrasjoner og opptøyer mot restriksjoner og vaksinekrav i flere vesteuropeiske land, deriblant i Nederland, Belgia og Østerrike. I Norge har det også vært anti-koronapass-demonstrasjoner i en langt roligere og mindre skala.

Retorikken i vaksine-debatten har hardnet til, noe som kom tydelig til uttrykk da Tysklands helseminister Jens Spahn kom med en krass advarsel til uvaksinerte mandag ettermiddag.

- Mot slutten av denne vinteren vil alle i Tyskland enten være vaksinerte, friskmeldte eller døde, sa Spahn, ifølge BBC.

Tyskland er i sin fjerde smittebølge, men har en vaksinedekning på bare 68 prosent. Tyske helseeksperter anslår at inneværende smittebølge blir den verste så langt i pandemien. Smittetallene har aldri vært så høye i Tyskland som de er nå.

I Storbritannia har antall ukentlige covid-relaterte dødsfall passert 1000 dødsfall for første gang på åtte måneder. Britiske helseeksperter sier at majoriteten av covid-pasientene på intensivavdelingene er uvaksinerte.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tirsdag kommet med nye anslag om at covid-19 vil kreve 700.000 menneskeliv i løpet av den kommende vinteren. WHO viser til at vaksinens beskyttelse mot smitte og mild sykdom avtar over tid, og anbefaler dermed at sårbare grupper får en tredje oppfriskningsdose.

Les også: Overlege: – Det haster med tredje dose til eldre

WHO ber både helsemyndigheter og privatpersoner om å legge inn en ekstra innsats mot pandemien.

Oxford-professor Andrew Pollard, som var med på å utvikle AstraZeneca-vaksinen, sier at de aller fleste vaksinerte som blir smittet nå, får kun milde symptomer.

- Generelt er covid-19 ikke lenger en sykdom for de vaksinerte, uttaler han i The Guardian.

Les også: Slik vil Camilla Stoltenberg overbevise de siste vaksine-motstanderne

- Det gjør meg sint

En britisk intensivlege har denne uken skrevet et innlegg i The Guardian, som er signert anonymt, hvor det tas et kraftig oppgjør med dem som bevisst velger ikke å ta vaksinen mot covid-19.

Vedkommende er lungelege og har jobbet på ulike intensivavdelinger gjennom en lang yrkeskarriere. Intensivlegen skriver at det hovedsakelig er uvaksinerte covid-pasienter som nå fyller opp intensivavdelingene og legger bånd på verdifulle sykehusressurser.

Legen trekker fram ulike eksempler på uvaksinerte som havner opp på intensivavdelingen etter å ha pådratt seg covid-19-sykdom – alt fra den friske 20-åringen som var skråsikker på at han aldri ville bli syk av covid-19, 50-åringen som ikke ville vaksineres fordi en venn hadde fått bivirkninger av vaksinen, kvinnen som ventet på mer håndfaste bevis før hun ville la seg vaksinere, til den nå avdøde 60-åringen som var overbevist om at legemiddelselskapene bestakk myndighetene for å få vaksinen godkjent.

«Jeg har aldri hørt en eneste grunn, som jeg er enig i, til ikke å ta vaksinen. Nå er jeg utslitt og utmattet av den kontinuerlige strømmen av folk som vi behandler og kjemper for, når de bevisst har forspilt sin mulighet til å redde seg selv. Det gjør meg sint,» skriver den anonyme legen.

Les også: Vebjørn Selbekk etter vaksine-klager mot NRK: - Jeg vil gjøre noe jeg ikke har gjort før

- Det kan redde livet ditt når du får covid

Vedkommende erkjenner at vaksinerte også har en viss risiko for å bli koronasmittet og syke med covid-19. Men påpeker samtidig at det først og fremst er de uvaksinerte – med unntak av enkelte pasienter med underliggende sykdommer – som blir alvorlig syke av covid-19.

«Jeg kan ikke komme på ett eneste brått og uventet tilfelle av en frisk og sprek person som har endt opp med intensivbehandling etter å ha blitt fullvaksinert. Det vil kanskje ikke hindre deg fra å få covid. Men det kan redde livet ditt når du får det,» skriver intensivlegen.

- Tålmodigheten min er tynnslitt

Vedkommende har gjennom sin lange yrkeskarriere som lungelege behandlet utallige pasienter for lungesykdommer som er forårsaket av røyking. Røykere er fullstendig klar over helserisikoen de utsetter seg selv for. Likevel har det aldri falt vedkommende inn å dømme dem for selvforskyldt sykdom.

Intensivlegen påpeker at vi alle er produkter av vår egen oppfostring, utdanning og muligheter, og at vi tar våre valg basert på bakgrunn og begrensninger.

«Men dette kan ikke lenger overføres til valget om ikke å ta vaksinen. Tålmodigheten min er tynnslitt,» skriver vedkommende.

«Selv om du ikke er bekymret for din egen risiko for å få covid, kan du ikke vite om risikoen til dem du hoster i ansiktet. Det finnes et farlig og egoistisk element ved dette som er vanskelig å tåle.»

Les også: Tusenvis i demonstrasjonstog forbi Stortinget i protest mot koronapass

Situasjonen i Norge

I skrivende stund (tirsdag formiddag) er det 235 covid-relaterte sykehusinnleggelser i Norge, hvorav 59 er innlagt på intensivbehandling og 34 på respiratorbehandling, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall covid-relaterte dødsfall i Norge har nå passert 1000. Antall dødsfall i uke 45, som er 38 nye koronadødsfall, er det høyeste registrerte tallet på ukesbasis så langt i 2021, viser FHIs ukesrapport for uke 45 (8. november – 14. november).

I uke 45 ble det innlagt 158 nye korona-pasienter på norske sykehus. Vaksinestatus var kjent for 150 av de 158 pasientene. 38 prosent var uvaksinerte og 60 prosent var fullvaksinerte.

Vaksinedekningen i Norge for personer som er 18 år eller eldre, ligger nå på drøyt 90 prosent.

En tidligere FHI-studie konkluderer med at risikoen for sykehusinnleggelse med covid-19 er 70 prosent lavere for delvis vaksinerte og fullvaksinerte sammenlignet med uvaksinerte. En annen FHI- studie viser at fullvaksinerte og delvis vaksinerte har i gjennomsnitt kortere varighet på covid-relatert sykehusopphold enn uvaksinerte. I tillegg har fullvaksinerte lavere risiko for innleggelse på intensivavdeling enn de uvaksinerte har.