*Nettavisen* Nyheter.

Britisk OL-vinner gir opp

Foto: Tim de Waele (@TDW-sport.com)

Føler seg ranet av dopede syklister, legger opp etter elleve år i proffsirkuset.

14.01.13 22:29

- Når Armstrong gråter hos Oprah, håper jeg du ofrer en tanke til alle de ekte og ærlige menneskene som har ofret alt for sykkelsporten, uten å få noe tilbake for det, sier 29-årige Nicole Cooke.

Hun holdt i dag pressekonferanse om at hun legger opp som syklist. Cooke vant fellesstarten under de olympiske leker i 2008, og ble britisk mester ti ganger i løpet av karrieren. Men briten brukte mesteparten av tiden på å utrykke sin frustrasjon over problematikken som har preget perioden hun hadde som proffsyklist, melder Cycling weekly.

- Jeg har mistet seiere på grunn av at andre har dopet seg. Jeg ser på meg selv som heldig som har hatt muligheten til å vinne ren, og er veldig fornøyd med karrieren min, jeg har vunnet alle rittene jeg har kunnet drømme om, forklarer Cooke

Kritisk til årets bok
Tyler Hamilton vant med boken The Secret Race den prestisjetunge bokprisen, Willian Hill Sports Book of the Year. Boken omtaler hva som skjedde i kulissene til US Postal laget, og hvordan dopingen var satt i system i Armstrong-laget. Det gjør Cooke irritert.

Les også: Vant prestisjefylt bokpris

- Tyler Hamilton kommer til å tjene penger fra boken hvor han beskriver hvordan han og laget jukset. Jeg kommer til å ha ærlig arbeid, sier Cooke

- Kvinner må behandles med respekt
Cooke brukte også muligheten til å ta et oppgjør med kvinneholdningene til UCI.

- UCI har brukt tiden på Lance Armstrong og søksmål mot Floyd Landis. Kvinnesyklingen som var så lovende da jeg kom inn i sporten tilbake i 2002, har blitt nedprioritert og forfalt under dårlig ledelse.

Hun fortale om lønningsproblemer fra lag hun har vært på. Fire av lagene hun har syklet har hun tatt til retten på grunn av ubetalte lønninger, og vunnet frem hver gang.

- Det har tatt utrolig mye energi på så mange måter. Men nå er tiden min i sykkelsporten forbi, og jeg håper dette er problemer som hører fortiden til. Kvinnesyklingen må bli behandlet med respekt, avslutter Cooke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.