RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt.
Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt. Foto: Phil Noble (Reuters)

Britiske byer drukner i vann

Sist oppdatert:
Den britiske regjeringen samlet seg søndag til krisemøte etter tidenes regnvær. Hundrevis av flomvarsler har fått mange briter til å flykte fra sine hjem.

Flomvarslene gjelder både England, Wales og Skotland. Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt.

Blant annet står den historiske byen York i fare for å bli rammet av ustyrlige vannmasser. Der har minst 400 personer fått beskjed fra politiet om å evakuere sine hjem. Ifølge BBC står 3.500 hus i byen i fare.

Også i andre deler av Yorkshire og Lancashire har hundrevis av mennesker blitt evakuert, mens hæren er innkalt for å bistå i redningsarbeidet.

Enorme nedbørsmengder

Det er det særdeles kraftige uværet lørdag som er årsak til flommen. Da falt det opptil 130 millimeter nedbør over det nordlige England. I en rekke mindre byer er gatene forandret til elver, og redningsteam i gummibåter jobbet søndag med å få evakuert folk.

Miljøminister Liz Truss sier til BBC at nedbørsmengdene har vært «uten sidestykke».

– Vi er fortsatt i en situasjon med store flomvarsler. Mange steder har flommen ennå ikke nådd sitt høyeste, sier hun.

Det var ventet mer regn søndag, men ikke i så store mengder som lørdagens.

Mange steder har vannet trengt seg gjennom og ødelagt flomvernet, blant annet der hvor Foss-elven og Ouse-elven møtes.

Rekord?

Det innebærer at områder i York som vanligvis er beskyttet mot flom, nå ligger åpne og sårbare.

Ifølge byrådet i York er Ouse-elven ventet å stige til mer enn 5 meter. Det høyeste elven noen gang har vært målt, er 5,4 meter.

I tillegg er over 7.500 hjem i Lancashire og rundt Manchester uten strøm som følge av flommen, mens det er meldt om kaos på veiene i Nord-Wales.

Det samme gjelder i Yorkshire, der politiet melder om at de er gått tom for «Vei stengt»-skilter.

Historisk

Med sine brosteinsgater og tømmerhus og en historie tilbake til romertiden er York en av Storbritannias største turistattraksjoner.

Blant dem som har måttet evakuere, er Lisa Pallister (36) og hennes familie.

– Vi trodde ikke flommen ville nå oss fordi vi ligger et stykke opp og har tre etasjer. Men i morges hadde vannet nådd trappa og ville stige mer. Så vi måtte komme oss ut med båt, forteller hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere