*Nettavisen* Nyheter.

Britiske eksperter støtter Treholt

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Et britisk kriminalteknisk institutt slår fast at det ikke var noen tapebit på spiondømte Arne Treholts koffert da han ble arrestert.

16.12.10 08:27

Treholts advokat Harald Stabell sier til Aftenposten at rapporten styrker Treholts gjenopptakelsesbegjæring så til de grader at det nå blir umulig å nekte ham gjenopptakelse.

Det var i boka Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken som kom i høst at det første gang ble hevdet at politiet hadde manipulert med bevis i saken mot Treholt, som ble arrestert på Fornebu i januar 1984.

Like før pågripelsen ble han fotografert av politiets spanere med en dokumentkoffert i hånden. Nå sier britiske krimeksperter det samme som ekspertene som uttaler seg i boka Forfalskningen, nemlig at det ikke var noen tapebit på kofferten i januar 1984.

Derimot er det en tapebit synlig på et bilde som politiet hevder ble fotografert i Treholts leilighet i 1983, og som skal underbygge det såkalte pengebeviset som ble svært sentralt i rettssaken mot Treholt.

På bilder etter pågripelsen er teipbiten derimot igjen synlig. Det innebærer ifølge Forfalskningen-forfatter Geir Selvik Malthe-Sørensen, at politiet jukset med det såkalte pengebeviset.

Treholts advokat er nå sikker på at saken må bli gjenopptatt:

- Jeg kan ikke med min beste vilje se at det etter denne undersøkelsen, og dens konklusjon, kan være mulig å nekte gjenopptakelse. Teipbiten var der i 1983, den er borte fra bildet fra Fornebu året etter, for så å dukke opp igjen på kofferten senere. Dette er den tredje rapporten som med sikkerhet slår fast at det ikke var tape på kofferten da Treholt ble arrestert. Derfor må lovens vilkår om sannsynliggjøring av fabrikkerte, og derved falske bevis, være oppfylt, sier Stabell. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.