Begge skipene hadde tilknytning til Storbritannia.

– Skipene bør holde seg borte fra området inntil videre, sier en talskvinne for den britiske regjeringen, ifølge BBC.

Både det svenskeide skipet Stena Impero og den Liberia-registrerte supertankeren Mesdar ble oppbrakt av Irans Revolusjonsgarde fredag. Etter kort tid ble det imidlertid opplyst at Mesdar ikke var tatt i arrest og fikk seile videre.

Kolliderte med fiskebåt

Stena Impero er ført til den iranske havnebyen Bandar Abbas. Ifølge myndighetene har skipet kollidert med en fiskebåt.

– Den britiske tankeren Stena Impero kolliderte med en fiskebåt på ruten og ifølge loven må vi etterforske hva som har skjedd, sier havnesjefen i Hormozgan-provinsen, Allah-Morad Afifipoor.

Han legger til at undersøkelser nå er i gang.

Revolusjonsgarden opplyste tidligere at den har oppbrakt den svenskeide tankeren for brudd på internasjonal maritim lov.

Mannskapet på 23 personer er fremdeles om bord i skipet, og vil forbli der inntil undersøkelsene er gjennomført, opplyses det. Det er ikke meldt om skadde.

– Ekstremt bekymret

Det er rederiet Stena Bulk som eier det London-registrerte tankskipet.

Stena Impero ble oppbrakt av hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuzstredet på vei mot havnen Al Jubail. Rederiet sier hendelsen fant sted i internasjonalt farvann, men Revolusjonsgarden sier skipet befant seg i iransk havområde.

Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt uttalte fredag at han var «ekstremt bekymret», og at det ville få «seriøse konsekvenser» dersom Iran ikke løser situasjonen raskt.

– Vi ser ikke på militære løsninger, men en diplomatisk måte å løse situasjonen på, sier Hunt til Sky News.

Ifølge kilder i den britiske regjeringen var det ikke briter om bord på noen av skipene. En reporter i britiske Sky News sier besetningen på de to skipene består av russiske, ukrainske, latviske, indiske og filippinske sjøfolk.

(©NTB)