Gå til sidens hovedinnhold

Britt Elin (22) ble tafset på av kollegene på fiskebåten - fikk høre at hun ba om det

Livet om bord ble alt annet enn det hun hadde ønsket seg.

Britt Elin Johansen (22 år) fra Mehamn i Finnmark var bare 20 år da hun mønstret om bord på fiskebåt som stuert og fisker. Etter å ha mast i flere år på sin far og stefar, begge fiskere, om å få lov til å seile på havet, fikk hun endelig drømmen sin oppfylt i 2012, skriver Nordlys.

Men livet om bord ble alt annet enn det hun hadde ønsket seg.

Av sine mannlige kolleger ble hun sexsjikanert, tafset på og trakassert - fordi hun var kvinne.

- Det var et veldig mannsdominert miljø og jeg var eneste kvinne om bord. Det var en del menn som mente at kvinnfolk skulle holdt seg hjemme, og at vi ikke har noe på en båt å gjøre, sier Britt Elin til Nordlys.

I sommer sto hun fram i Fiskeribladet Fiskaren med sin historie fra livet om bord på fiskebåt. Et yrke som hun likevel vil anbefale andre jenter - bare de havner i rett miljø.

Var for vill
Allerede som tenåring begynte Britt Elin å spørre sin far og sin stefar om de ville ta henne med ut på havet for å jobbe.

- Men på den tiden var det så mye som skjedde i privatlivet mitt, og de var veldig bestemte på at jeg var for vill til å reise på havet.

Etter noen år ble Britt Elin roligere av seg, og både far og stefar ga sin støtte til hennes ønske om å jobbe på båt.

- Hvordan var det endelig å få komme om bord?

- Jeg ble ikke godt mottatt av de andre. Både de som var utlendinger og de norske flirte litt av meg, og sa «tror du at du klarer det her»? Det var først morsomt for da kunne jeg motbevise det overfor dem.

Men det gikk ikke lang tid før trakassering, forespørsler om å være med inn på lugaren natterstid og beføling på rumpe og pupper ble en del av hverdagen til Britt Elin. En hel måned skulle de arbeide sammen om bord. Det ble en vanskelig måned for den unge kvinnen.

- Sa tydelig ifra
- De var veldig åpne om at de lurte på hvorfor jeg var der. De ga meg ofte en kald skulder. Spesielt hvis det var noe jeg slet med og hvis noe var tungt, sier Britt Elin.

Den unge kvinnen gjorde det hun kunne for å si i fra - både til overordnede og til sine kolleger.

- Jeg sa i fra til dem det gjaldt. Jeg ble sint og veldig forbanna.

- Varslet du hendelsene til sjefene dine?

- Nei, for det var veldig tungvint å få tak i dem. Vi hadde ingen kontaktperson, sier Britt Elin.

- Vurderte du noen gang å ta kontakt med politiet?

- Nei, for jeg var egentlig klar over hvor mye bråk det ville bli, sier hun.

Til Fiskeribladet Fiskaren sier det aktuelle rederiet at de ikke kjenner til hendelsen og at dette må ligge et stykke tilbake i tid.

- Vi har jenter med i dag på andre båter og vi har ikke fått slike tilbakemeldinger fra noen. Jenter er like verdsatt som mennene på båtene hos oss, og vi prøver å tilrettelegge for at de skal ha det bra om bord, slår rederiets representant fast og mener Britt Elin burde tatt dette opp med skipperen om bord på båten.

Negative tilbakemeldinger
Etter at Britt Elin valgte å fortelle om sine opplevelser, har hun fått mange tilbakemeldinger. De fleste støtter henne og takker henne for at hun tør å bryte tabu som omhandler livet som kvinnelig fisker. Britt Elin hevder hun kjenner flere med lignende opplevelser og er glad hvis hennes historie kan hjelpe andre.

Men noen negative tilbakemeldinger har hun også fått via sosiale medier fra totalt ukjente - blant annet at hun la opp til trakasseringen selv og at «hun ba om det».

- Hvordan har du det i dag?

- Jeg skal være helt ærlig at det ble veldig nært plutselig. Men det har vært mange positive tilbakemedinger. Og jeg har hatt gode opplevelser på havet i ettertid. Etter denne opplevelsen jobbet jeg ett år på en annen båt. Og det anbefaler jeg til alle. Det er fantastisk hvis man havner i rett rederi.

I dag er hun imidlertid landkrabbe på Finnsnes med samboer og jobb på et sykehjem og i et privat - landbasert - firma. Men havet ligger der og venter.

Kanskje mønstrer hun på igjen.

Les flere saker i Nordlys

Kommentarer til denne saken