Nylig mistet hun sitt gamle bankkort og bestilte et nytt. Da det nye kortet kom, hadde det verken bilde eller personnummer, og dermed kan det heller ikke brukes som legitimasjon.

Ikke har hun førerkort heller. Skal hun identifisere seg er hun avhengig å gå rundt med passet i veska, skriver Romerikes Blad.

Kreves «over alt»

– I dag må du identifisere deg over alt. Enten du skal hente Get-boksen på Spaceworld, få nytt bibliotekkort eller ha reseptbelagte medisiner på apoteket, forklarer hun.

Thoresen synes det er upraktisk og utrygt.

– Er vi utenlands har vi det jo med oss, men å måtte ha med seg passet i Norge var noe jeg aldri hadde trodd. Passet er liksom noe som ligger i en skuff, sier hun.

Kunderådgiver og kortansvarlig i Lillestrømbanken, Mona Akersveen, bekrefter at kortene deres ikke lenger kan brukes som gyldig ID-bevis.

– Det gjør vi av sikkerhetsmessige årsaker, og at myndighetene faktisk sier at bankkort ikke er gyldig legitimasjon, forklarer hun.

Akersveen opplyser at bankkortene har vært for lette å manipulere og at det finnes eksempler der folk har blitt utsatt for id-tyveri etter å ha mistet bankkortet sitt.

– Bruken av bankkort som ID henger igjen fra den tiden med sjekkheftet. Det er rett og slett en gammel vane, og som fremdeles godtas av mange, forklarer hun.

Men det finnes likevel unntak.

Vil være smidige

– Ungdom mellom 13 år 18 år får bilde hvis de ønsker det, det samme med 18-åringer som ber om sitt første «voksenkort».

– Og vi er ikke vanskeligere enn ønsker noen gode kunder av oss uten ID, er vi smidige nok til å lage et bankkort med bilde til dem, sier hun.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier de ikke har noen planer om å kutte ut bilde og personnummer på sine bankkort.

– Vi vet at en del kunder er irriterte på bankene sine som har kuttet det ut. Vi fortsetter fordi vi vet at dette er noe kundene setter pris på, sier han.

Inne på Boots apotek i Lillestrøm står Brit Thoresen med passet i hånda for å få ut de nødvendige medisinene sine.

– Hvis jeg tar et bilde av passet mitt med smarttelefonen, godtar dere det? spør hun daglig leder, som ikke ønsker å bli avbildet i avisen.

Det får hun, men det er ikke ensbetydende med at alle som krever å få se legitimasjon godtar et slikt bilde.

Innfører nasjonalt ID-kort fra 2017

Et nytt lovforslag om nasjonalt ID-kort ble 13. mars i år sendt til Stortinget. ID-kortet, som blant annet skal kunne fungere som reisebevis i Schengen, har lenge vært under arbeid, og skulle i utgangspunktet vært klart til utstedelse i 2015.

– Regjeringen vil at det skal være lett å legitimere seg på sikrest mulig måte. Det vil gjøre det vanskeligere å stjele, låne eller forfalske en identitet. Med dette lovforslaget sikrer regjeringen bred tilgang til et identitetsbevis med høy tillit og teknisk sikkerhet, og som alle kan ha med seg i lommeboken, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP).

Samme som pass

Målet er også å redusere bruken av bankkort og førerkort som legitimasjon.

Ellers er det den samme informasjonen som er i passet som vil være å finne på det nasjonale ID-kortet, deriblant bilde, navn og fødselsnummer. Også barn skal kunne få nasjonalt ID-kort, men antakelig er det bare de over 13 år som får E-ID på sine kort.

Det vil nå bli beregnet et gebyr for å få nasjonalt ID-kort, etter de samme prinsippene som gebyret for å få pass.

Passkontorene vil etter planen kunne starte utstedelsen av nasjonale ID-kort fra 2017.

Bankkort: Ikke gyldig ID-bevis

Hvorvidt det aksepteres andre dokumenter som ID-bevis enn pass, er opp til den enkelte tjenesten.

Politidirektoratet registrerer likevel at de fleste tjenesteytere godtar typer legitimasjon som bankkort med bilde og fødselsnummer, førerkort, vernepliktsbok og Kongeriket Norge legitimasjon.

– Når en person ikke har tilgang til andre ID-bevis enn pass, er den praktiske konsekvensen for mange at passet må bæres med, også i det daglige, sier Annar Bohlin-Hansen, leder av IDeALT-programmet i Politidirektoratet.

Han sier det er grunnen til at direktoratet nå arbeider med å innføre nasjonalt ID-kort fra 2017.

Bohlin-Hansen anbefaler bruk av pass.

– Andre ID-bevis er enklere å forfalske og vanskeligere å kontrollere. På sikt ønsker Politidirektoratet at nasjonalt ID-kort skal erstatte bruken av bankkort og førerkort som identitetsbevis, sier han.

– Norske pass er ettertraktet. Hvor lurt er det å gå rundt med?

– Det er riktig at pass er ettertraktet, og innehaveren må holde god kontroll på dokumentet. Dersom passet mistes eller blir stjålet, må det leveres tapsmelding på passkontoret, understreker han.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.