*Nettavisen* Nyheter.

Brittany (29) måtte flytte for å ta sitt eget liv

Brittany Maynard fikk vite i april i fjor at hun led av uhelbredelig kreft. Hun valgte aktiv dødshjelp i delstaten Oregon, og tok sitt eget liv 1. november i fjor. Foto: Handout (Afp)

Nå har hjemstaten hennes gjort det lovlig med aktiv dødshjelp.

07.10.15 18:14

California blir nå den femte delstaten i USA som tillater aktiv dødshjelp for pasienter med uhelbredelig sykdom.

Guvernør Jerry Brown signerte lovforslaget mandag, og loven trer i kraft 1. januar, 2016.

Foreningen Retten til en Verdig Død mener det er gledelige nyheter som kommer fra California.

- Vi synes det er veldig positivt at de nå tillater dette i California. Det er en utvikling som har gått over lang tid. Vi vet at det er en del andre delstater i USA hvor det skjer lignende prosesser, sier organisasjonssekretær Olav Weyergang-Nielsen til Nettavisen.

Tilhengere av aktiv dødshjelp har i en årrekke forsøkt å overbevise lovgiverne i California til å legalisere aktiv dødshjelp. Men det var først i fjor at tilhengerne fikk vind i seilene med den mye omtalte saken til 29 år gamle Brittany Maynard.

Flyttet for å få dødshjelp
Maynard var syk med uhelbredelig kreft, og ville velge selv når hun skulle avslutte livet. 29-åringen bodde i California, og valgte å flytte til Oregon hvor aktiv dødshjelp er tillatt, melder Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Olav Weyegang-Nielsen

- Jeg er sikker på at saken hennes har hatt en viss innflytelse på utfallet i California. Hun var egentlig bosatt i California, men valgte å flytte til Oregon for å motta den hjelpen som ikke var tillatt i hennes hjemstat, sier Weyergang-Nielsen.

- Og da er det nok en del som har sett på denne urimeligheten med at hun måtte bytte bosted. Hun måtte være registrert som innbygger av Oregon for å kunne få hjelp der, sier han.

- Motstandere av aktiv dødshjelp
Maynards enkemann, Dan Diaz, har drevet massiv lobbyvirksomhet for å få til en lovendring i California.

- Min kone Brittany Maynard snakket ut i fjor for å gjøre en forskjell for individer som er uhelbredelig syke, og som står overfor en potensiell grell dødsprosess, sier han i en uttalelse.

Loven om aktiv dødshjelp fikk flertall i delstatsforsamlingen forrige måned, til tross for massiv motstand fra religiøse grupper.

Den norske legeforeningen er prinsipielt motstandere av aktiv dødshjelp.

- Vi er motstandere av aktiv dødshjelp i enhver form, både assistert selvmord og eutanasi som innebærer at en lege aktivt utøver en handling som har til hensikt å avslutte livet. Det er viktig å presisere at det å avslutte det som kalles hensiktsløs behandling, er ikke aktiv dødshjelp, sier leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, til Nettavisen.

- Aktivt å ta livet av folk
Ifølge den nye loven i California, må den aktive dødshjelpen bli utført av medisinsk personell, samt godkjennes av to leger. Samtidig er det krav om at pasienten er mentalt frisk, og ikke har mer enn anslagsvis seks måneder igjen å leve.

- Hvorfor skal ikke voksne, mentalt friske mennesker med uhelbredelig sykdom få velge slev om de vil avslutte livet sitt for å unngå en eventuell smertefull død, Aarseth?

Klikk på bildet for å forstørre.

Svein Aarseth

- Dette har ligget i legers etikk til nær sagt alle tider tilbake til Hippokrates, 500 år før Kristus. For oss ville det være et veldig skifte fra det å skulle lindre, trøste og behandle til aktivt å ta livet av folk. Det er rett og slett ikke i tråd med det vi oppfatter som vår etiske kodeks, sier Aarseth.

- Hvis man skal se på aktiv dødshjelp som en rettighet, så er det helt umulig å gjennomføre dette som en lik rettighet fordi det stilles krav til hvilke sykdommer en har, og så videre. Tenk deg at du er en alvorlig syk kreftpasient som er alvorlig deprimert. Skal da depresjonen overskygge smerten? sier han.

- Det vil bli skjevheter. I Oregon er det ganske tydelig at det ikke er sosioøkonomisk likt fordelt mellom dem som velger denne utgangen. Det er i større grad folk fra øvre sosioøkonomiske lag som velger dette, sier Aarseth.

- Opplevd press
Aarseth er også bekymret for at pasienter skal kunne føle seg presset til å motta aktiv dødshjelp, i frykt for å være en byrde for familien og samfunnet for øvrig.

- Jo vanligere det blir med aktiv dødshjelp, jo større vil det opplevde presset bli for å velge dette, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Elizabeth Wallner, som lider av uhelbredelig kreft, får en klem av enkemannen til Brittany Maynard, Dan Diaz, under en støttemarkering for aktiv dødshjelp i California i forrige måned. Foto: Rich Pedroncelli (Ap)


- Bekymringsfull utvikling
California er USAs største delstat med snaut 40 millioner innbyggere, og er blant verdens største økonomier. Nå håper Foreningen Retten til en Verdig Død at politikere i Norge vil bli inspirert av lovgiverne i California.

- Vi håper at dette kan få også norske politikere til å finne det interessant å i hvert fall være med på å utarbeide spørsmålet rundt dette i Norge, sier Weyergang-Nielsen.

California, Oregon, Washington, Vermont og New Hampshire har legalisert en eller annen form for aktiv dødshjelp. 51 millioner amerikanere bor nå i en delstat hvor det er tillat med aktiv dødshjelp, ifølge vox.com, som tilsvarer hver sjette amerikaner.

Flere europeiske land, deriblant Sveits, Nederland og Belgia, har også tillatt aktiv dødshjelp.

- Er dette en bekymringsfull utvikling, Aarseth?

- Ja, jeg synes det.

I denne videoen snakker Brittany Maynard ut om sitt valg:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.