TROMSØ (Nettavisen): Strømprisene har lenge vært høye i Sør-Norge, men beveger vi oss lengre nord, nærmere bestemt til Tromsø er historien en annen. I nord har strømprisene lenge vært betydelig lavere, men den siste tiden har nordlendingene fått en smakebit av søringenes høye strømregninger.

Tirsdag er nemlig snittprisen i Nord-Norge på 61,88 øre/kWh, mens den onsdag vil være 105,28 øre/kWh. I Sør-Norge vil snittprisen ligge på 333,99 øre/kWh onsdag.

At strømmen i nord har blitt dyrere, får lokale aktører i næringslivet kjenne på.

– Vi merker økningen i strømprisen ganske hardt. Vi bruker cirka 7,5 millioner kW/t i året. All bakeriproduksjon foregår på strøm, sier administrerende direktør i Bakehuset Nord-Norge, Inge Forsaa, når Nettavisen er på besøk på fabrikken.

Flere faktorer

Bakehuset er Nord-Norges største bakeri, og landets femte største, med bakerier fra Svalbard i nord til Svolvær i sør.

– Hvis strømprisen går opp med en krone, så utgjør det en merkostnad på cirka 30.000 kroner per dag for oss. Så det er faktisk 700.000 kroner i måneden. Og det igjen blir 7,5 til 8 millioner kroner i året. Hvis strømprisen stiger med en krone er overskuddet vårt nesten borte.

Forsaa forteller at de økte strømprisene kommer på et dårlig tidspunkt.

– Dette kommer i tillegg til at vi har hatt et år med store kostnadsøkninger på andre ting. På grunn av krigen i Ukraina, så har vi hatt en stor økning i pris på råvarer, og spesielt på mel. Der er det 35 til 45 prosent prisstigning. Så vi har virkelig fått kjenne på det.

Alle disse faktorene er grunnen til at et brød nå koster atskillig mer enn det gjorde for snaut et år siden på matbutikkene.

– Det er jo derfor prisene går så mye opp som de gjør. Men vi klarer ikke å hente ut alle disse ekstra kostnadene i markedet. Det har vi ikke sjanse til. Når strømmen kommer på toppen av dette blir det virkelig ille.

Kundene må ta støyten

Forsaa forteller at hvis de skulle latt prisene på varene dekke alle økningene i utgiftene, ville det vært vanskelig å finne brød til under 60 kroner i dagligvarebutikkene.

– Dessverre blir det sluttkunden som til syvende og sist må ta regningen i butikken. Men vi klarer ikke å ta ut alt, for hvis vi skulle lastet alt over på kunden så ville prisen nærmet seg smertegrensen for hva folk er villig til å betale, vi må alltid prøve å holde oss under den kritiske grensen.

For hans bedrifts del er det heller ikke mulig å justere produksjonen etter når strømprisene er på sitt laveste, selv om han vedgår at det kunne vært verre. Stort sett må brødene stekes midt på natten.

– Så da skrus jo alle ovnene på, og da får vi et strømforbruk som er enormt. Så vi kan ikke tilpasse strømbruken vår etter når strømprisene er lavest. Når det er sagt er jo ikke strømmen dyrest om natta når mye av stekingen foregår, medgir han.

Forsmak

Forsaa legger ikke skjul på at han er irritert over at strømmen er blitt dyrere. Samtidig trekker han frem at det ikke er nordlendingene som har hatt størst grunn til å fortvile over prisene det siste året.

– Nå er kanskje ikke vi de som skal klage mest. Det er jo en slags repeat av det som skjedde sørpå. Nå kommer de høye strømprisene også hit.

Han mener også at utbygging av strømnettet må til for at man skal komme ut av denne strømkrisen.

– Jeg er litt opptatt av at man ser på grunnen til at strømprisen er som den er. Vi hadde lenge fylte strømreserver, men nå ser vi at med elektrifiseringen spises de reservene opp. Og når man da ikke fyller på med ny produksjon, så ser jeg for meg at prisnivået kommer til å forbli høyt.

En annen historie

Siden Ida Kristine Jakobsen tiltrådte i stillingen som hotelldirektør på The Edge i 2018, har hun allerede vært gjennom større utfordringer enn mange i samme rolle før henne. For koronapandemien var svært brutal for turistnæringen, ikke minst for Tromsøs største hotell.

Nå venter nye runder med utfordringer.

– Når strømprisen går opp, forventer du ikke høyere kvalitet på lyset som kommer fra lampen hjemme. På et hotell tenker man gjerne at prisen bare gjenspeiler kvaliteten eller servicen – og det skal den selvfølgelig gjøre. Men vi er jo også avhengig av å kunne øke prisen når produksjonskostnadene våre øker, sier Jakobsen.

I tillegg til de økte utgiftene er det også høysesong for vinterturisme i Tromsø. Det fører til at man i skrivende stund ikke får booket et rom på The Egde for under 3696 kroner natten.

– Etterspørselen som er ute i markedet, samt driftskostnader, danner grunnlaget for at prisene er som de er.

Se på årsakene

Jakobsen, på lik linje med Forsaa, synes også at det er viktig å rette fokus mot årsakene til at prisene har steget.

– Det er nesten mer interessant å se på hva som er årsaken til at verden er i den situasjonen vi er i akkurat nå. Vi har kanskje behov for å gjøre noe med grunnproblemet, som er at vi må få fart på det grønne skiftet. Vi er kanskje nødt til å øke kraftproduksjonen i Norge. Jeg tror vi er nødt til å ta problemet ved rota, og se på hvordan vi har strukturert samfunnet.

Hotelldirektøren forteller at de er tilbake på samme prisnivå som det var i 2019, altså vinteren før koronapandemien traff Norge.

– Hvor er strømmen da gjemt i dette regnestykket?

– Den er jo en del av det totale bildet, som med alle kostnadene som er knyttet til det å drive et hotell. Så det er en totalsum som vi prøver å styre i henhold til de inntektene vi jobber for å få inn. Prisene vil gjenspeile etterspørselen, samt det kostnadsnivået vi har.

Jakobsen sier at det ikke er noe krisesituasjon for The Edge per nå, men at ledelsen for det 15.000 kvadratmeter store hotellet følger situasjonen tett.

– Hvis man sammenligner situasjonen, og nå er vi i startfasen, og ser og vet hvor heftige strømprisene har vært sørpå, frykter jeg jo at vi kommer til å komme i samme situasjon. Men som sagt er det ikke en krise per nå, men vi følger jo den situasjonen tett. Det har jo vært veldig gunstig her oppe i nord lenge. Men det er jo selvfølgelig ikke heldig at prisen øker slik den gjør nå.