Gå til sidens hovedinnhold

Broren til avdøde Javier: - Blodet kokte, og jeg hadde lyst til å sprekke

28-åring erkjente bestialsk parteringsdrap på sin tidligere leieboer Javier Tapuy (44), men prøver å unngå straff.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag 23. september startet straffesaken der en 28-åring er tiltalt for brutalt å ha drept Javier Tapuy (44). Drapet skjedde i Falsens gate på Grünerløkka i Oslo 20. oktober i fjor.

28-åringen har erkjent at han knivstakk Tapuy flere ganger i ryggen, og etterpå parterte liket ved å skjære og sage det opp.

Tiltalte er innlagt på Dikemark og er erklært psykisk syk. Diagnosen er paranoid schizofreni.

Psykotisk tilstand
Påtalemyndigheten mener drapet ble begått i psykotisk tilstand og har nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Tiltaltes forsvarer, Peter S. Nørgaard, sa i retten at mannen var psykotisk da drapet ble begått, men at han har fått behandling og er blitt mye bedre. Han krevde derfor frifinnelse for kravet om overføring til tvungent psykisk helsevern.

- Min klient er i dag i en helt annen helsetilstand enn det han var da han ble pågrepet. Han er allerede underlagt tvangsbehandling. Vi mener derfor at hensynet til samfunnsvernet allerede er tilstrekkelig ivaretatt, sa han.

Tiltalte har altså tilstått drapet, men prøver å unngå straff.

Les også: Parteringsdrapet på Javier skal opp for retten

Forklarte seg detaljert om parteringen
Etter å ha lest opp tiltalebeslutningen redegjorde statsadvokat Alvor Krafft Randa kort for hendelsesforløpet før, under og etter drapsdagen. Som tidligere kjent kom det fram at tiltalte ringte politiet flere ganger og varslet om drapet før de rykket ut. Krafft Randa understreket at det sentrale i rettssaken er faren for gjentakelse.

Tiltalte, som møtte opp i hvit skjorte, grå genser og hadde glatt og bakovergredd hår, fulgte nøye med da statsadvokaten holdt sitt innledningsforedrag.

Deretter startet han sin egen forklaring som blant annet inneholdt detaljerte beskrivelser av hvordan han drepte og parterte sin tidligere leieboer.

Det kom fram at 28-åringen hadde brukt forskjellige kniver og en sag, samt forsøkt å kvitte seg med liket ved hjelp av en stavmikser. Han skal også ha puttet kroppsdelene i flere plastdunker som sto på badet.

- Da det skjedde hadde jeg hadde ingen realistisk virkelighetsoppfatning. Det har jeg fått nå. Drapet skjedde på grunn av meg og min sykdom, sa han i tingretten.

Brast i gråt
Både venner og familie av avdøde hadde møtt opp for å få med seg rettssaken. Blant dem var Javiers mor, Querina Tapuy, som er representert ved bistandsadvokat Carl Bore. Både moren og avdødes bror, Christian Garcia Tapuy, skal vitne i saken. Begge bor til daglig i Ecuador.

Avdødes mor brast flere ganger sammen i gråt da 28-åringen forklarte seg om parteringen av sønnen. Broren holdt seg tilsynelatende rolig.

- Jeg har å forsøkt å sette meg så grundig som mulig inn i det som har skjedd før rettsaken startet. Likevel var det detaljer som var tøft for både meg og min mor å høre på, sa Christian Garcia Tapuy til Nettavisen i en av pausene.

Både broren og moren, som begge skal være til stede under hele rettssaken, reagerte begge på at tiltaltes forsvarer har krevd frifinnelse for kravet om overføring til tvungent psykisk helsevern.

- Blodet kokte inni meg
Bistandsadvokat Carl Bore tror ikke dette vil skje.

- Tiltalte har vært til tvangsinnleggelse og medisinering tidligere, noe han selv mente ikke fungerte. Han har tidligere vært innlagt og ble sluppet ut før drapet. Det må jo ha vært gjort ut ifra en vurdering om at han fungerte. På den ene siden ønsker han å gi inntrykk av at han er nærmest frisk, mens han på en annen side kommer med innrømmelser som viser at han likevel har mye å håndtere i form av personlig problemer på grunn av sykdom, sa Bore.

Javiers bror fortalte at han opplevde det som svært tøft å sitte i samme rom som brorens drapsmann.

- Det var ekstremt vanskelig. Noen ganger kokte blodet inni meg og jeg hadde lyst til å sprekke. Men jeg har lært av Javier at man skal man holde seg rolig i slike situasjoner. Likevel var det veldig vanskelig, sa broren.

Det er satt av totalt fire dager til saken.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai