RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ASMAA WAGUIH (Reuters)

Brorskapet godtar at Mubarak blir sittende

Sist oppdatert:
Det muslimske brorskap godtar at presidenten blir sittende, men mener samtidig at regjeringens reformløfter ikke er nok.

Det muslimske brorskap har lenge nektet å forhandle med myndighetene før Mubarak går av. Søndag gjorde de helomvending, og har vært i møte med visepresident Omar Suleimann.

Målet med samtalene har vært å finne politiske løsninger i landet, og ulike opposisjonsgrupperinger har deltatt.

På dialogmøtet ble visepresidenten enige med opposisjonen om å lage et veikart for vider samtaler, og det er blitt dannet en reformkomité som skal foreslå grunnlovsendringer, skriver Al Jazeera.

- Aksepterer løsningen
Nøkkelaktøren, Det muslimske brorskap aksepterer at president Hosni Mubarak forblir ved makten, og mener dette er den tryggeste muligheten for å sørge for at innføringen av nye reformer av grunnloven kan gjennomføres raskt.

- Vi ville at presidenten skulle tre av umiddelbart, men for nå aksepterer vi denne løsningen fordi det er viktig å få i gang prosessen, sier partiets leder Mohamed Saad El-Katatni, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Samtidig understreker de at regjeringens reformplaner ikke holder.

- Regjeringens uttalelse tyder på gode intensjoner, men innebærer ingen omfattende forandringer, sier Abdel Monem Aboul Fotouh, en av de fire forhandlerne fra brorskapet.

Det muslimske brorskap krever grunnlovsendringer og at president Mubarak oppløser nasjonalforsamlingen, slipper alle politiske fanger fri og opphever unntaksstatusen i landet.

- Ingen vet hvem som snakker med hvem
Mens USA har gått ut støttet samtalene mellom visepresident Omar Suleimann og opposisjonsgruppene, er fredsprisvinner Mohamed ElBaradei sterkt kritisk.

- Ingen vet hvem som snakker med hvem akkurat nå. De samme som har styrt landet i 30 år, fortsetter å styre. Forhandlingene er ikke et steg mot den endringen som demonstrantene har krevd i tolv dager, sier ElBaradei om dialogmøtet mellom regime og opposisjon søndag, uttaler han.

President Hosni Mubarak sier han vil gå av, men vil forbli sittende for å unngå kaos og lovløse tilstander i landet. Demonstrasjonene har fortsatt søndag, og demonstrantene gjør det klart at de ikke vil stoppe før Mubarak har gått av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere