RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Khaled Abdullah (Reuters / NTB scanpix)

Brorskapet nekter å bøye seg

Titusener av demonstranter strømmet fredag ut i gatene i Kairo for å vise sin misnøye med kuppet mot Mohamed Mursi.

Kairo (NTB-AFP-Reuters): Demonstrantene samlet seg utenfor Rabaa al-Adawiya-moskeen i bydelen Nasser, mange av dem med egyptiske flagg eller Koranen i hendene.

- Vi vil fortsette å protestere. Vi vil holde på i én eller to måneder, kanskje ett eller to år. Vi vil ikke gå herfra før vår president, Mohamed Mursi, kommer tilbake, sa den innflytelsesrike islamistlederen Safwat Hegazi i en tale til folkemengden.

Demonstrantene sang motstandssanger og ropte kamprop mot landets nye makthavere.

- Dette er et blodig militærkupp, sa Saal al-Husseini, én av demonstrantene.

- Det er den største forbrytelsen jeg har vært vitne til i mitt lands nyere historie, sa han.

Mobilisering
Hegazi krevde i sin tale gjeninnsettelse av Mursi som president, nytt valg på nasjonalforsamling og dannelse av en komité for nasjonal forsoning.

Mursi ble styrtet av hæren onsdag i forrige uke etter flere dager med store folkelige protester mot ham. Han holdes nå i fangenskap.

Etter kuppet har Det muslimske brorskap, som Mursi har sin bakgrunn fra, arbeidet hardt for å mobilisere sine tilhengere. Fredag ble demonstranter busset inn til Kairo fra rurale strøk, hvor islamistbevegelsen står sterkere enn i de store byene.

Men ellers i byen var det rolig, og Brorskapets protester framstår ifølge nyhetsbyrået AFP som stadig mer ute av takt med den generelle stemningen i landet.

Motdemonstrasjon
Grasrotbevegelsen Tamarud («Opprør»), som tok initiativ til de store folkelige protestene i forkant av maktkuppet i forrige uke, hadde også planlagt demonstrasjoner fredag.

Tamaruds tilhengere ble invitert til Tahrirplassen, selve episenteret for revolusjonen i Egypt i 2011.

Fredag ettermiddag var det fortsatt få mennesker å se på plassen, men aktivister insisterte på at flere var på vei.

- Det er på grunn av heten og fasten under ramadan. På dagtid holder folk seg hjemme. Men i kveld vil folk komme til Tahrir, sa Gamal (48).

Frykt for sammenstøt
Mobiliseringen på begge sider har ført til frykt for nye kamper mellom demonstranter og motdemonstranter i Kairo og andre byer i Egypt etter flere voldsomme sammenstøt i forrige uke og tidligere denne uka.

I de verste sammenstøtene, som fant sted tidlig mandag morgen, ble minst 51 personer drept, de fleste av dem tilhengere av Mursi.

Det muslimske brorskap har fordømt skytingen som en blodig massakre begått av hæren mot fredelige demonstranter. Hæren har på sin side avvist dette og hevdet at soldatene åpnet ild fordi de ble angrepet av væpnede islamister. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere