RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters/NTB scanpix)

Brorskapet varsler «Vredens fredag»

Sist oppdatert:
Det muslimske brorskap varsler massemønstring når fredagsbønnen er over, for å protestere mot militærkuppet og sikkerhetsstyrkenes drap på demonstranter.

Kairo (NTB-AFP): - Demonstrasjonstog for å protestere mot kuppet vil forlate alle Kairos moskeer og gå i retning av Ramses-plassen etter fredagsbønnen, opplyser en talsmann for Brorskapet på Twitter.

SISTE: Egyptiske soldater utplasseres nå for å beskytte «viktige fasiliteter» i Kairo foran den varslede massedemonstrasjonen, melder statlig TV.

Millioner på marsj
Ifølge talsmannen Gehad El Haddad kan Egypt vente seg en «Vredens fredag» der millioner vil marsjere over hele Egypt.

Minst 623 mennesker er drept og tusenvis er såret siden egyptiske sikkerhetsstyrker slo til mot demonstranter som krever landets folkevalgte president Mohamed Mursi gjeninnsatt.

Mursi ble styrtet i et militærkupp 3. juli og sitter nå fengslet sammen med en rekke medlemmer av Det muslimske brorskap.

Vil fortsette kampen
Onsdagens storoffensiv mot Mursi-tilhengere i Kairo var tredje gang landets militære grep til dødelig vold for å stanse protestene.

Brorskapet lover å fortsette kampen mot landets nye makthavere, der forsvarssjefen Abdel Fattah el-Sisi troner på toppen.

- Til tross for smerte og sorg som følge av tapet av våre martyrer, har kuppmakernes siste forbrytelser bare styrket vår vilje til å gjøre slutt på dem, sier Brorskapets talsmann Gehad El Haddad.

Obama-kritikk
Kuppregimet i Kairo har kommet under krass internasjonal kritikk etter den siste offensiven, blant annet fra president Barack Obama som har fordømt voldsbruken mot sivile og antydet at det kan få følger for forholdet mellom USA og Egypt.

- Vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene, sa Obama torsdag.

Egypts nye makthavere slo raskt tilbake og anklaget Obama for å oppmuntre Det muslimske brorskap.

- Uttalelser som ikke er basert på fakta, kan komme til å oppmuntre voldelige, væpnede grupper i deres kamp mot stabilitet og overgang til demokrati, het det i en kunngjøring fra Kairo.

Sikkerhetsrådet
FNs sikkerhetsråd følger også Egypt tett, og diskuterte torsdag kveld den siste tids hendelser bak lukkede dører.

- Rådets medlemmer mener at det er viktig å få slutt på volden i Egypt og at alle parter må vise maksimal tilbakeholdenhet, sa ambassadør Maria Cristina Perceval fra Argentina, som for tiden har formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Europeiske ledere diskuterer Egypt-krisen

Den franske presidenten François Hollande skal fredag diskutere krisen i Egypt med Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes britiske kollega David Cameron.

Hollande skal først snakke på telefon med Merkel før han deretter drøfter situasjonen med Cameron, sier en talsperson den franske presidentens kontor.

Hollande advarte torsdag om en mulig borgerkrig i Egypt, dagen etter at over 600 ble drept da sikkerhetsstyrker ryddet to permanente demonstrasjonsleirer i Kairo.

Demonstrantene støttet den avsatte presidenten Mohamed Mursi og har varslet store demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere