Brorskapets leder pågrepet i Kairo

Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters / NTB scanpix)

Den øverste lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie, er pågrepet i Kairo, melder statlige medier i Egypt.

20.08.13 09:31

Badie, som er Brorskapets åndelige leder, ble pågrepet i en leilighet i Nasr City i det nordøstlige Kairo natt til tirsdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

Badies skjulested skal ha blitt funnet etter at de militære fikk et tips om hvor han oppholdt seg.

Facebook-siden til innenriksdepartementet viser et bilde av Badie der han sitter mellom to menn i baksetet på en bil etter pågripelsen.

Etter at de militære avsatte president Mohamed Mursi i juli, ble det utstedt arrestordre på en rekke toppfigurer i Brorskapet, blant dem Badie. Han ble pågrepet, avhørt og deretter løslatt igjen før han gikk i dekning.

De militære har berammet rettssak 25. august for seks toppledere i Brorskapet, som er siktet for å ha oppfordret til drap på demonstranter.

Innenriksdepartementet sier de har pågrepet over 1.000 «elementer» fra Brorskapet under uroen de siste dagene.

Siktet for drap
Badie er siktet for å ha oppfordret til vold og drap i forbindelse med at åtte personer som demonstrerte mot Brorskapet i juni i fjor, ble drept utenfor den islamistiske bevegelsens hovedkvarter.

Pågripelsen skjer få dager etter at Badies 38 år gamle sønn, Ammar, ble skutt og drept under demonstrasjoner mot de nye militære myndighetene under en demonstrasjon i Kairo. Brorskapets nestleder, Khairat al-Shater, ble pågrepet allerede i begynnelsen av juli, få dager etter at landet demokratisk valgte president Mohamed Mursi ble avsatt i et kupp som hadde stor folkelig støtte.

Tilspisset
Eksperter mener at pågripelsen av Badie vil gjøre det enda vanskeligere å bygge ned frontene i det stadig mer splittede egyptiske samfunnet.

Egypts nye ledere har innført unntakstilstand etter kuppet. Den brukes i stor grad til å slå ned på Det muslimske brorskap, som inntil kuppet 3. juli var den dominerende politiske aktøren i Egypt.

Nesten 900 mennesker er blitt drept i forbindelse med uroen de siste dagene, mange av dem idet sikkerhetsstyrker har gått til aksjon mot demonstranter fra Brorskapet. Blant de drepte skal det også være over 100 soldater og politifolk.

Mandag ble 25 egyptiske politifolk drept i et angrep nord på Sinai-halvøya, ikke langt fra den palestinske Gazastripen. Myndighetene har erklært tre dagers landesorg for å hedre politimennene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.