*Nettavisen* Nyheter.

Brøt sammen i gråt retten

Foto: Scanpix

Tor Arne Uppstrøm brøt sammen i gråt da forsvareren gikk igjennom pressens behandling av ham.

08.09.10 13:17

Under forsvarers replikk til tiltalepunktene, startet advokat Erling O.Lyngtveit nok en tirade om hvordan pressen hadde forfulgt hans klient.

Lyngtveit gikk igjennom flere epsioder der pressen skulle ha gjemt seg i busker, fulgt etter ham i helikopter og ha forsøkt å trenge seg inn på det private psykiatriske sykehuset der Uppstrøm var innlagt, skriver Bergensavisen.

Da Lyngtveit kom inn på hendelsen fra sykehuset, som blant annet skal ha blitt omtalt som et "luksussykehus" av BA, ble det for mye for kunsthandleren, som brøt sammen i gråt.

Han gjemte hodet i hendene og ble trøstet av medforsvarer Dag Drevvatne.

Lyngtveit takket også Hordaland politidistrikt, Helse Bergen og Bergen tingrett for å ha lagt til rette for den usedvanlige skjermingen av sin klient. Pressen må følge saken via video fra en rettsal i etasjen under.

Han sa i retten at opplegget var avklart på forhånd, og ikke på mandag da saken startet. Mandag hadde Uppstrøm en psykiatrisk sykepleier ved sin side, som var fra Helse Bergen. Onsdag var sykepleieren ikke i retten.

Blant annet Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund og tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad har reagert på særbehandlingen investoren har fått.

Foruten å fortsette sin utskjelling av pressen, mente Lyngtveit at Uppstrøm aldri hadde vært en beslutningstaker i Mjellem og Karlsen-systemet og at flere hadde motatt penger fra Carl Fredrik Seim, som Seim ikke hadde tilgang til.

I går sa Lyngtveit til BA:

– Uppstrøm er griselurt av bedrageren Carl Fredrik Seim. Jeg etterspør bevis og kommer til at aktor ikke har noen dokumentasjon på at Uppstrøm visste at pengene han fikk var hentet ulovlig ut fra Mjellem & Karlsen Holding, sa Lyngtveit og erklærte:

– Vi nærmer oss sannhetens time!

Strategi

Aktor Ole Bjørn Mevatnes strategi er å sannsynliggjøre at Tor Arne Uppstrøm måtte vite hvor pengene som ble overført til ham kom fra.

Lyngtveit vil altså sannsynliggjøre det motsatte. Han tilbakeviser også at Uppstrøm har noe av skylden for at det tradisjonsrike verftet gikk konkurs etter bare noen uker.

– Han var sjarmert av Carl Fredrik Seim og trodde han var veldig rik med røtter i kjente og fornemme bergensfamilier. Han satset både sine egne og sin eks-kones penger, men han hadde aldri noen posisjon i disse selskapene, eller i selskapene som kjøpte opp verftsselskapene, sier Lyngtveit.

Han sier Uppstrøm oppfattet overføringen han fikk som avdrag på lån.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.