*Nettavisen* Nyheter.

Brøt seg inn i finansdepartementet

Foto: Sakchai Lalit (AP)

Nå: Massedemonstrasjoner i Bangkok.

25.11.13 13:07

BANGKOK (Nettavisen med NTB-Reuters-AFP): Om lag 1.000 demonstranter har tatt seg inn i kontorene til finansdepartementet i Thailand, ifølge øyenvitner.

SISTE: Thailandske demonstranter har tatt seg inn på utenriksdepartementets område og gjør seg klar til å bli over natten, melder en reporter fra Nation channel klokka 12.40 norsk tid.

Mandag fortsatte massedemonstrasjonene ved regjeringsbygninger, TV-stasjoner og militære bygg. Like etter at demonstrantene brøt seg inn i finansdepartementet skal strømmen i bygningen ha blitt slått av.

I tillegg skal demonstranter ha samlet seg utenfor lokalene til informasjonsdepartementet.

Mot statsministeren
Demonstrantene protesterer mot statsminister Yingluck Shinawatra og håper å presse henne til å gå av.

Hun er lillesøsteren til Thaksin Shinawatra, Thailands tidligere statsminister. Han ble avsatt etter et kupp i 2006 og ble senere dømt til to års fengsel for maktmisbruk.

Han er for tiden i eksil, men demonstrantene beskylder ham for å styre landet gjennom søsteren.

Demonstrantene ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

- Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa han mandag.

- Ikke ødelegg

Han ber også demonstrantene om å besinne seg.

- Ta over hver eneste etasje og hvert eneste rom, men ikke ødelegg noe. Få dem til å se folkets makt, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yingluck Shinawatra har vært Thailands statsminister siden august 2011. Thailand har vært dypt splittet siden valget. Den nåværende regjeringen har bred støtte blant landets fattige, men middelklassen er svært misfornøyde med styresmaktene, og beskylder blant annet regjeringen for omfattende korrupsjon.

Fløyter og roser
Nettstedet Asian Correspondent forteller om demonstranter som utstyrt med fløyter og roser tok seg inn til hærens hovedkvarter der de ba hæren stille seg bak folkets krav. Fløytene er blitt et symbol for de pågående aksjonene.

Demonstrasjonsleder Suthep Thuagsuban snakket fredag ettermiddag lokal tid til pressen fra det beleirede finansdepartementet. Han sa det er et folkekrav å ta makten tilbake og å befri Thailand fra Thaksin-regimet. Han fremhevet at demonstrasjonene så langt har gått fredelig for seg - «uten at en eneste rute er knust», uttalte han ifølge Asian Correspondent.

Ber nordmenn være forsiktige

En rekke land har mandag kommet med reiseråd i tilknytning til situasjonen i Thailand. Ifølge Thai PBS gjelder det mandag Storbritannia, Frankrike, Sverige, Japan, Taiwan, Canada, Australia, Israel, Brasil, Singapor, Belgia, Spania, Nederland, Norge, Tyskland og Ungarn.

Norges ambassade ber norske turister om å unngå store folkemengder.

Den politiske uroen har ført til at Norges ambassade i Thailand ber nordmenn som er i landet, om å vise aktsomhet og holde seg orientert om situasjonen. De ber også nordmenn om å unngå store folkemengder og områder der det er varslet demonstrasjoner, står det på ambassadens nettsted.

Den norske ambassaden skriver blant annet:

«Politiske demonstrasjoner forekommer i Bangkok og andre steder. Myndighetene vil kunne innføre ekstraordinære sikkerhetstiltak i forbindelse med dette. Norske reisende bør vise generell aktsomhet, ta fornuftige forholdsregler, etterkomme anvisninger og lytte til råd fra lokale myndigheter, og holde seg orientert om den aktuelle situasjonen. Man bør også unngå store folkemengder og områder der det er varslet demonstrasjoner. De engelskspråklige avisene The Nation og Bangkok Post er kilder til informasjon.»

Sjekk UDs reiseråd for Thailand her

Klikk på bildet for å forstørre.

Se bildekavalkade fra avisa The Nation fra demonstrasjonene søndag her.

HTML EMBED

Nettstedet Asian Correspondent liveblogger fra begivenhetene i Bangkok.

Her kan du se noen av Twitter-meldingene om hendelsene i Bangkok mandag.

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.