RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen firedoblet på tre år

Sist oppdatert:
Oslo Børs fortsetter oppturen, og er nå firedoblet siden bunnen i 2003. Fortsetter festen?
Hovedindeksen på Oslo Børs ble satt til 100 poeng i 1995. I februar 2003 var den helt nede i 97,72 poeng. Siden har det gått bare en vei – opp!

I morgentimene mandag hadde Oslo Børs fortsatt sin økonomiske overfart, og kunne notere en firedobling siden vinteren 2003. På det høyeste i morges var hovedindeksen på 392,4 poeng.

- Hovedforklaringen i dette ligger i at det ble gjort grove feilvurderinger av oljeprisen og hvor Oslo Børs skulle for noen år siden, sier sjefstrateg om Tom Kavli i Enskilda Securities til NA24.

Børsen i 500?

Hvor høyt kan børsen gå? Flere børseksperter NA24 har snakket med, mener at så lenge den lange oljeprisen holder seg høy og renten er lav, skal aksjefesten fortsette lenge.

- Så lenge inntjeningen er bra og det er lav rente, skal dette fortsette. Våre analytikere har estimatanslag som sier at Oslo Børs har en 'Fair value'-vurdering. Det innebærer at den skal opp 7-8 prosent til 420 poeng de neste månedene, sier Kavli.

Lange oljepriser viktig

«Oljebørsen» kaller utenlandske investorer Oslo Børs. I øyeblikket eier utelandingene 38 prosent av alle aksjene på Oslo Børs. Oljesektoren og relaterte bransjer har utmerket seg de siste årene, og har bidratt til den eventyrlige oppgangen. Forklaringen er ifølge eksperter klokketroen på de lange oljeprisene, som holder seg meget høye.

- Det spesielle er at Hydro og Statoil holder seg så bra og har gått bedre enn markedet. Dette er uvanlig, sier Kavli.

Oljeprisen har holdt seg stabilt over 60 dollar fatet, og er en av hovedriverne for aksjekursene på børsen.

- Oljeprisen har aldri vært viktigere, og inntjeningen har aldri vært høyere hos oljeselskapene. 38 prosent av selskapene på Oslo Børs eies av internasjonale investorer, og de har revurdert sitt syn på de lange oljeprisene. Det kan derimot bli trangt i døren dersom de igjen endrer sitt syn, sier Kavli.

PS: Nasdaq-indeksen I USA firedoblet seg på tre år fra våren 1997 til våren 2000. Så falt den med 75 prosent de neste tre årene. Tur-retur altså, uten sammenligning for øvrig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere