RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen henter seg inn

Sist oppdatert:
Børsfallet skrumper ved lunsjtider.
Oslo Børs henter seg mesterlig inn etter en langt svakere start. Selskapene sender ut resultatvarsler tett som hagel, og flesteparten er negativ og antyder svakere resultater.

Ved lunsjtider har hovedindeksen flatet ut og stiger så smått 0,05 prosent til 503,56 poeng.

Oljeprisen holder seg godt over 83 dollar fatet. Tyrkia truer fortsatt med å invadere i Nord-Irak på jakt etter kurdiske opprørere. Samtidig venter oljemarkedet på den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne vil fortelle litt om hvor godt rustet markedet er til å møte vinteretterspørselen.

Tirsdag steg nordsjøkontraktene til ny toppnotering på 84,49 dollar fatet. Det var riktignok novemberkontraktene og handelen i disse kontraktene ble avsluttet tirsdag. Nå følger markedet desemberkontraktene som faller 0,32 prosent til 83,28 dollar fatet.

StatoilHydro faller 0,94 prosent til 183,75 kroner. Meglerhusene Arctic Securities, Neonet Securities og Lehman Brothers International dominerer selgersiden.

Blant de som skuffer er solenergiselskapet REC. De sliter med strømstans ved to produksjonsanlegg i USA og det har fått negativ innvirkning på driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) til de to virksomhetsområdene. REC Silicon ventes å være negativ påvirket med over 30 millioner kroner, mens REC Wafer har fått en smell på over 40 millioner kroner. I tillegg nedjusterer REC Silicon produksjonsestimatene fra 6.000 til 5.700 tonn.

Markedet svarte umiddelbart med å sende aksjekursen ned nærmere 7 prosent, men ved lunsjtider har REC hentet inn noe av fallet. Aksje faller 2,56 prosent til 238,25 kroner.

Også Marine Harvest Group fikk juling onsdag etter at selskapet var ute og guidet ned på forventet slaktevolum. Dette sammen med nye fall i lakseprisen medførte at aksjen var ned 6,5 prosent til lunsj.

Men REC og Marine Harvest var ikke alene onsdag om å være ute med resultatvarsler. Selskapene Scan Group, Fred. Olsen production og Otrum var alle ute og meldte om problemer, og ble sendt ned på børsen.

Tomra var derimot en av dagens vinnere etter fremleggelsen av tallene for tredje kvartal tirsdag etter børs. Ved lunsjtider var aksjen opp 7,3 prosent.

Vinneren onsdag var imidlertid Synnøve Finden med en oppgang på over 23 prosent. Bakgrunnen er meldingen fra selskapet Scandza As som planlegger å legge inn et bud på meierikonsernet tilsvarende 25 kroner per aksje.

Teknologiselskapet VMetro var også høyt på vinnerlisten ved lunsjtider onsdag etter å ha lagt frem en relativt sterk rapport for tredje kvartal.

Svenske rystet Wall Street

Den svenske stoltheten Ericsson bidrog til at de amerikanske børsene snublet.

De amerikanske børsene har ikke hatt noen god start på uken. Mandag opplevde aksjene et markant fall delvis på grunn av en faretruende høy oljepris. Tirsdag fortsatte aksjene nedturen, foruten den dyre oljen, problemene i bolig- og kredittmarkedet og svak resultatsesongstart hadde svenskenes Ericsson en finger med i spillet.

Svensk smell
Tirsdag opplevde giganten Ericsson at selskapets aksjekurs ble slaktet på børsen i Stockholm etter at selskapet kom med et resultatvarsel.

Selskapet sendte tirsdag morgen ut en sjokkmelding der de opplyser at de ikke makter å innfri forventningene. De vil også levere et langt svakere resultat enn hva tilfellet var i tredje kvartal i fjor og skuffer samtidig seg selv.

Kjempens nyheter forplantet seg videre til det amerikanske markedet. Selskapet er sekundærnotert på Nasdaq og fikk en nedtur på nesten 24 prosent. Blant andre it-giganter som falt med over prosenten var Oracle, Dell og Cisco.

Johnson&Johnsons resultat ble rammet av omstruktureringskostnader i tredje kvartal. Resultatet falt til 2,5 milliarder dollar eller rundt 88 cents per aksje, fra 2,76 milliarder dollar eller 94 cents per aksje fra samme periode året før. Hvis en ser bort fra restruktureringene vil resultatet landet på 1,06 dollar per aksje. Det er godt over forventningene blant analytikerne som ligger ifølge Reuters på 99 cents per aksje.

Omsetningen økte til 14,94 milliarder dollar en oppgang på 13 prosent og rundt 100 millioner dollar over analytikernes forventninger.

Advarer mot boligmarkedet
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke holdt mandag kveld en tale for New York Economic Club. Der kom han med betraktninger rundt situasjonen i den amerikanske økonomien. Blant annet advarte han mot at uroen i boligmarkedet ikke er over og at den utgjør en betydelig hemsko på økonomien.

Bernanke sa også at restitusjon etter kredittkrisen de siste månedene kan ta lengre tid enn ventet.

Finansminister Henry Paulson meldte tirsdag om at det må bli foretatt agressive handlinger for å håndtere boligkrisen som han mener representerer en betydelig risiko mot landets økonomi.

- La meg være klar, tross en grunnleggende sterk økonomi, bolignedgangen pågår fortsatt, og jeg ser det på den største nåværende risikoen mot vår økonomi. Dess lenger boligprisene forholder seg stagnerende eller faller, dess mer vil vår fremtidige økonomiske vekst lide, sier Henry Paulson, ifølge AP.

Det ble også kjent at indeksen for tilliten til amerikanske husbyggere er på det laveste nivået siden indeksen ble introdusert i 1985.

Industriproduksjonen var stabil i september. Det viser tall fra de amerikanske myndighetene.

Rekordolje
Den høye oljeprisen gjør også sitt til at aksjene stort sett fikk seg en rutsjetur tirsdag. Problemene mellom Tyrkia og Irak, den svake dollaren og ikke minst små lagre i USA sendte WTI-oljen over 88 dollar fatet for første gang i historien.

En annen ting som kan spille inn på den skyhøye oljeprisen er at oljekartellet OPEC mandag meldte i sin månedsrapport at de ser for seg at oljeproduserende land som ikke er med i OPEC vil produsere 110.000 færre daglige fat, selv om etterspørselen vil øke med 100.000 daglige fat sammenlignet med i fjor.

- Prisene sees på som ute av kontroll og de er på et sted hvor de nå kan gamble med den globale økonomiske stabiliteten. Kinesiske, europeiske og amerikanske konsumenter vil bli mer frustrerte, og dette kan føre til endringer i konsumentvanene, så vel som potensielle slipp på strategiske petroleumreserver av regjeringer for å minke prisene, sier John Person hos NationalFutures.com, ifølge Marketwatch.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0.51% til 13,912.94

Nasdaq -0.58% til 2,763.91

S&P 500 -0.66% til 1,538.53

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere