RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen, krona og oljeprisen faller

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Etter tre dager med sammenhengende fall i forrige uke fortsatte mandag både kroneverdien, hovedindeksen og oljeprisen på sin vei nedover.

Selv om alle tre størrelser nå er på et tilnærmet normalt nivå, er måten det har skjedd på langt fra «normal». Riktignok advarte statsministeren i forrige uke mot nedgangstider også i Norge, men advarselen så ut til å prelle av på norske velgere. I markedene derimot ble rentemøtet i Norges Bank samme dag koblet til Stoltenbergs advarsler, og de vanlige fryktreaksjonene førte til kraftige fall i kronekursen og sterk nedtur på børsen.

Det er likevel ingen analytiker som kan gi noen fornuftig forklaring på hvorfor en liten endring i den fremtidige rentebanen skulle føre til at kroneverdien i løpet av tre dager sank til nivået i årsskiftet 2010/2011.

Samtidig steg verdien av dollar, og dermed er oljeinntektene fortsatt i tråd med statsbudsjettet.

Før rentemøtet i Norges Bank ble en euro verdsatt til 7,60 kroner. Mandag kostet den hele 8 kroner og 5 øre. Det gjorde en euro også for to og et halvt år siden, men et så kraftig fall uten noen god logisk forklaring bidrar til å skape ytterligere frykt på børsen. I hvert fall når det skjer i løpet av tre dager. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere