RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen lot seg ikke stagge

Sist oppdatert:
Nervøse investorer fikk en turbulent og urolig dag, men Oslo Børs viste styrke mot slutten.
Dagen begynte bra og Oslo Børs steg onsdag morgen, men dårlig nytt fra amerikanske myndigheter skremte spekulantene og fikk aksjene på Oslo Børs til å rase 1 prosent. Like etter at børsene i USA åpnet snudde den negative tendensen og hovedindeksen endte opp 0,39 prosent til 342,12 poeng.

Konsumpriseindeksen for mai i USA steg mer enn ventet og dette helte bensin på bålet for renteskeptikerne. Dyrere amerikanske priser gjør større fare for ytterligere renteoppgang i USA. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har et uttalt mål om å få inflasjonen i landet under kontroll og har tatt til orde for å bruke renten som våpen mot økt inflasjon.

Høyere rente betyr økte lånekostnader og er svært dårlig nytt for aksjemarkedene. Rentevåpenet brukes også for å hemme den økonomiske veksten. Situasjonen i USA blir fulgt nøye av investorene rundt om i verden.

Oslo Børs har ledet an i de store svingningen på verdens børser, og har fått skikkelig juling. Ekspertene er ikke enige om vi er midt inne i en større korreksjon som kan et krakk, men ingen kan nekte for at børsfallet de siste ukene har vært massivt.

Oljeprisen styrer mye av det som skjer på Oslo Børs. De største og viktigste selskapene som finnes i Norge er så å si alle eksponert på energisektoren og en hver endring i råvareprisene får konsekvenser for investorene her hjemme.

Da Oslo Børs stengte var kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i juli på 67 dollar. Oljelagertall fra USA har fått oljeprisen til å falle etter det. Tallene fra det amerikanske oljedepartementet viser at bensinlagrene stadig fylles og dermed blir frykten for bensinmangel mindre.

De norske oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro må vente til like før russerne tar sommerferie før de får vite om de blir tildelt deltagelse i Shtokman-utbyggingen. En talsmann fra Gazprom sier at de vil bestemme hvem som blir partnere på det lukrative prosjektet etter selskapets aksjonærmøte 30. juni.

Statoil ble det mest omsatte selskapet på Oslo Børs denne dagen og falt 0,32 prosent til 154,50 kroner. Meglerhuset ABG Sundal Collier lempet ut aksjer og dominerte selgersiden ved at de sto bak rundt 60 prosent av nettosalgene denne dagen.

Bedre gikk det med Norsk Hydro. Aksjen ble tilslutt løftet 1,39 prosent til 146 kroner. Eivind Reiten & Co er i St. Petersburg på konferansen Economic Forum og fikk prominent besøk.

Den russiske presidenten Vladimir Putin kom innom det norske oljeselskapets utstillingsstand og Hydro var det eneste utenlandske selskapet som fikk anledning til å ta i mot den russiske presidenten. Reiten hadde også et møte Gazprom-sjefen Alexey Miller under sitt besøk i St. Petersburg.

DNO steg til slutt 0,21 prosent til 48,60 kroner. Meglerhuset First Securities var sultne på Altinex-aksjer denne dagen noe som førte til at kursen løftet seg 3,48 prosent til 1,19 kroner.

Gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration steg 13,24 prosent til 3,08 prosent. Aksjen har fått skikkelig juling den siste tiden, men tok seg noe inn denne dagen.

IT-selskapet Inmeta steg 9,39 prosent etter at de har inngått en intensjonsavtale om å overta alle aksjene i Micro Service License Partner AB i Ørebro. Det norske selskapet skal betale rundt 4 millioner svenske kroner for aksjene i det svenske selskapet.

Aker American Shipping klatret 9 prosent til 109 kroner, men var tidligere på dagen nede i 91 kroner. Enskilda Securities sto bak rundt 66 prosent av nettokjøpene.

Vollvik-yndlingen DynaPel ble dagens taper etter at aksjekursen falt 15,81 prosent. Nedgangen må kunne tilskrives svært lav omsetning og kun to transaksjoner ble gjennomført på til sammen stusselige 60.100 kroner.

De europeiske børsene snudde også opp etter å ha vært svake store deler av dagen. Oppturen kom samtidig med at Oslo Børs tok seg inn. Utviklingen var også urolig i Europa der investorene leter etter en retning.

Sterk start i USA

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,41 prosent til 10.750,96 poeng, mens aksjene på den mer brede indeksen S&P 500 blir løftet 0,34 prosent 1.23,47 poeng.

Teknologitunge Nasdaq er opp 0,55 prosent til 2083,88 poeng etter 10 minutters handel på Wall Street.

Markedet stiger noe uventet etter at det virker klart at den amerikanske styringsrente skal opp. Renteoppgang er dårlig nytt for aksjemarkedet. Stigende inflasjon og vekstfrykt har fått børsindeksene rundt om i verden til å rase.

- Vi venter å se en litt svakere åpning, sier sjefstrateg Peter Dunay i Leeb Index Group til Reuters.

- Det ser ut til at et rentehopp på et kvartprosentpoeng er en klar sak for FEDs rentemøte i juni. Markedet må akseptere det, avslutter forvalteren.

Uttalelsen falt etter at tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at konsumprisene steg mer enn ventet. Markedet hadde ventet at kjernekonsumprisene ville øke med 0,2 prosent i mai, fasiten viste at prisene økte med 0,3 prosent.

Dermed har den amerikanske sentralbanken fått nok et påskudd for å øke rentene. Markedet har den siste tiden hatt fokus på inflasjonen og prispresset i den amerikanske økonomien.

Nervøst i New York

De amerikanske aksjefuturene faller på dårlig nytt fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Dow Jones Indicative faller 0,04 prosent i forkant av at Wall Street skal åpne.

De mer pålitelige indeksfuturene faller kraftig etter at konsumprisindeksen steg mer enn ventet i mai.

Nasdaq-futuren holder seg likevel i positivt terreng og peker så smått opp 0,03 prosent. Futuren til S&P 500-indeksen er uforandret.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har fått et nytt påskudd for videre renteoppgang i USA etter at konsumprisene steg mer enn ventet i mai.

Konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, noe som var i tråd med forventningene. Konsumprisene eksklusive mat og energiprisene ble i perioden på 0,3 prosent, mens det var ventet at de skulle ende på 0,2 prosent.

Avventende på børsen

Hovedindeksen stiger 0,20 prosent til 341,46 poeng.

Investorene på Oslo Børs er avventende og leter etter signaler for hvor aksjene skal gå videre. Senere i dag kommer det nye viktige inflasjonstall fra USA. Frykten for at økt inflasjon vil føre til at den amerikanske sentralbanken må heve styringsrenten har bidratt til børsras rundt om i verden.

Onsdag klokken 14:30 norsk tid kommer det tall som viser hvor konsumprisindeksen gikk i mai. Her venter markedet en økning på 0,3 prosent for kjerneindeksen, utenom matvarer og energi. Hvis konsumprisene øker mer enn ventet har markedet hatt rett i sin frykt for økte lånekostnader, mens blir indeksen blir lavere enn hva markedet forventet kan de siste dagers børsras vise seg å ha vært overdrevet.

Oljeprisen stiger noe igjen etter å ha vært langt svakere enn tidligere på dagen. Metrologene venter at den tropiske stormen Alberto ikke vil få de konsekvensene oljemarkedet hadde forutsett. Iran saken virker også å ha forsvunnet vekk fra fareradaren til spekulantene. Senere i dag slippes de ukentlige tallene over oljelagrene i USA og markedet venter at det lagrene fortsetter å fylles opp.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli omsettes etter lunsj for rundt 67,06 dollar i London. En dollar koster samtidig 6,24 kroner.

Statoil er det mest omsatte selskapet, men kursen faller 0,32 prosent til 154,50 kroner. Meglerhuset ABG Sundal Collier dominerer selgersiden 53,4 prosent av nettosalgene i aksjen.

Bedre går det med Norsk Hydro. Aksjen stiger 2,26 prosent til 147,25 kroner. Eivind Reiten & Co er i St. Petersburg på konferansen Economic Forum og fikk prominent besøk.

Den russiske presidenten Vladimir Putin kom innom det norske oljeselskapets utstillingsstand og Hydro var det eneste utenlandske selskapet som fikk anledning til å ta i mot den russiske presidenten.

Reiten hadde også et møte Gazprom-sjefen Alexey Miller under sitt besøk i St. Petersburg. Siste nytt om Shtokman er at det russiske gasselskapet skal være klare til avgjørelsen om hvem som blir partner i det lukrative prosjektet før russerne tar sommerferie.

DNO faller 0,62 prosent til 48,30 kroner, mens Altinex faller 4,35 prosent til 1,10 kroner.

TeleComputing topper vinnerlisten med en oppgang på 5,29 prosent og får følge av Funcom som stiger 4,87 prosent. Borgestad blir løftet 4,81 prosent. Omsetningen i aksjene er liten.

- Vi er generelt sett positive til tank- og tørrlastmarkedet og tror derfor at det svake aksjemarkedet åpner for gode kjøpsmuligheter innen shipping. Vi fremhever spesielt Frontline og Jinhui som er mest gearet mot et sterkt spotmarked. I tillegg finner vi Bergesen, Wilhelmsen og Camillo Eitzen som meget gode investeringscase, skriver Pareto i en rapport.

Frontline stiger 2,43 prosent til 190 kroner, mens Jinhui klatrer 1,48 prosent.

Eidsiva Rederi faller 12,61 prosent til 20,10 kroner, men igjen er nedgangen knyttet til svært lav omsetning i aksjen. En børspost på 500 aksjer er omsatt.

Bergensen Woldwide Offshore var i morgentimene onsdag en av vinnerne med en oppgang på 4,76 prosent. Ved lunsjtider faller aksjen 9,52 prosent og det er meglerhuset DnB NOR Markets som er den desidert største selgeren.

Opptur på børsen

Oslo Børs har fått en nervøs og urolig start. Hovedindeksen er etter en halvtimes handel opp 0,71 prosent til 343,21 poeng.

Kontraktsprisen på et fat nordsjøolje med levering i juli faller videre onsdag og omsettes for 66,51 dollar ved oljebørsen i London. En dollar koster samtidig 6,23 kroner.

Oljetungvekterne åpnet opp, men faller raskt tilbake etter at oljeprisen fortsetter å svekke seg. Statoil er ned 0,32 prosent til 154,50 kroner, mens Norsk Hydro er opp 0,69 prosent på 145 kroner.

DNO og Altinex er henholdsvis ned 1,03 prosent til 48 kroner og uforandret på 1,15 kroner.

Gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration er vinneren så langt denne dagen etter en oppgang på 8,09 prosent til 2,95 kroner.

Bergensen Woldwide Offshore følger etter med en oppgang på 4,76 prosent. PSI Group stiger 4,49 prosent, mens Eltek følger etter med en oppgang på 4 prosent.

Tandberg Storage topper listen over dagens tapere med en nedgang på 17,07 prosent til 3,11 kroner. Det er kun omsatt aksjer for 20.720 kroner.

Eidsiva Rederi faller 12,61 prosent til 20,10 kroner, men igjen er nedgangen knyttet til svært lav omsetning i aksjen. En børspost på 500 aksjer er omsatt.

Oppgang i Asia

Honda Motor Co og Kookmin Bank ledet an i oppgangen onsdag morgen etter at spekulasjoner om at regionen økonomien klarer å beholde veksten. Dermed fikk de asiatiske aksjene en rekyl fra den verste børsdagen på mer enn to dager.

Den brede indeksen Morgan Stanley Capital International Asia Pacific klarte å snu gårdagens blodrøde avslutning til en oppgang på 0,7 prosent til 117,06 poeng. Tirsdag endte de over 1.000 aksjene på indeksen ned hele 3,9 prosent, det største fallet siden mai 2004.

- Nedgangen denne og forrige uken var bare overdrevent og gjør at enkelte har begynt å kjøpe selskap med gode inntjeningsutsikter, sier forvalter Haruo Otsuka til Bloomberg News.

I Japan steg Nikkei 225-indeksen 0,64 prosent til 14.309,56 poeng.

Den sørkoreanske Kospi indeksen fikk også en etterlengtet opptur og klatret 1,6 prosent. Forventningen om at den økonomiske veksten i landet vil få den raskeste takten på over fire år.

Humpete dag på Wall Street

Det var en humpete dag på USA-børsene, som begynte i pluss, falt til minus, og svingte kraftig, før de endte dagen solid nedover. De ledende indeksene falt rundt 1 prosent, som er et markant fall på USA-børsene, som jevnt over svinger klart mindre enn for eksempel Oslo Børs.

De siste dagene har man sett på USA-børsene at handelen ofte har begynt lovende, men utover dagen er det likevel blitt klart negative tall.

Tirsdag var også preget av kraftig fall i metaller og andre råvarer. Gullprisen opplevde sitt største fall på 15 år. Oljeprisen falt over 2 prosent til det laveste nivået siden månedsskiftet mars/april. Delindeksen for oljeaksjer og delindeksen for oljeservice falt begge rundt 3 prosent.

Fortsatt er det fokus på høyere styringsrenter. I dag kom produsentprisindeksen i USA inn med et blandet signal. Hovedindeksen økte mindre enn ventet i mai, men når man holder matvarer og energi utenom, var veksten på 0,3 prosent, litt høyere enn markedets forventning på 0,2 prosent.

Onsdag kommer konsumprisindeksen for mai. Her venter markedet 0,3 prosent for kjerneindeksen, utenom matvarer og energi. Blir det lavere, kan rentefrykten avta og markedet styrke seg. Blir den 0,3 eller høyere, vil renteoppgang fortsatt være øverst på agendaen.

Det var få viktige selskapsnyheter i USA i dag. Meglerhuset Goldman Sachs kom med en eventyrlig kvartalsrapport, men i likhet med hos konkurrenten Lehman Brothers, var ledelsen skeptisk til markedsutviklingen i sin telefonkonferanse med analytikere. Aksjen falt 4 prosent.

Best gikk det jevnt over med defensive aksjer, i selskaper hvor inntjeningen er relativt stabil, for eksempel innen dagligvarer og farmasi. Her klarte mange å vise små plusstall for dagen. Enkelte IT-selskaper steg også, for eksempel Apple.

Dow Jones falt 0,80 prosent til 10.706,14 poeng, mens aksjene på den teknologitunge Nasdaq ble sendt ned 0,90 prosent til 2.072,47 poeng. S&P 500 fortsatte nedgangen til 1,03 prosent til 1.223,68 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere