RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen så rødt

Sist oppdatert:
Svake Hydro-tall ble ikke tatt godt i mot av investorene.
Oslo Børs tok en pause fra oppturen etter fem dager med sammenhengende opptur.

Tirsdag endte hovedindeksen ned 1,33 prosent til 508,54 poeng etter at investorene tok gevinst etter en opptur på over seks prosent den siste uken.

Oljeprisen falt rundt 1,5 prosent til 88,95 dollar fatet ved råvarebørsen i London. I likhet med aksjemarkedet preget gevinstsikring fra de rekordhøye nivåene oljemarkedet.

Fallet i oljeprisen bidro til nedturen i StatoilHydro. Samtidig skal Venezuela ifølge Bloomberg News har redusert eierandelen til de internasjonale oljeselskapene i Orinoco-feltet ytterligere. Det er ikke kjent hvilken andel eller hvilken kompensasjon som StatoilHydro og de andre oljeselskapene har fått i forbindelse med nasjonaliseringsprosessen av energisektoren i Venezuela.

StatoilHydro-aksjen falt 2,51 prosent til 182,30 kroner.

Hydro ble den store skuffelsen tirsdag. Aluminiumsselskapet presenterte sine tall for tredje kvartal og overrasker med svakere resultater enn ventet. Svakere aluminiumspris målt i norske kroner samt svekket marked i USA trekker ned. Det er særlig innen oppstrømsvirksomheten at selskapet ikke klarer å innfri. Kostnadspresset er også betydelig.

For aluminiumsvirksomheten venter Hydro en generell nedgang i markedet på 15-20 prosent i 2007 og økt usikkerhet for ytterligere økonomisk nedgang gjør at presset på marginene vil øke desto lenger nedgangen varer.

Det er særlig på driften at Hydro ikke klarer innfri. Driftsresultatet falt til 2,04 milliarder kroner fra 2,15 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Forventningen blant analytikerne lå ifølge estimater fra TDN Finans på 2,87 milliarder kroner.

Hydro-aksjen tok seg noe opp fra bunnen, mens måtte tåle et fall på 4,12 prosent til 79,20 kroner. Eivind Reiten kjøpte i likhet med flere andre i konsernledelsen Hydro-aksjer etter tallene og det fikk markedet til å se litt lettere på skuffelsen.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean ble sendt ned hele 8,03 prosent til 40,65 kroner etter at tørrbulkindeksen Baltic Dry Index falt hele 1,33 prosent. Indeksen er nå under 11.000 poeng igjen etter noen dager over. Golden Ocean var dessuten en av de soleklare vinnerne mandag.

Markedet har moderert sine forventninger til Telenor etter tredje kvartalspresentasjonen. Nå forventer DnB Nor Markets at Kyivstar og Vimplecom vil fortsette den sterke utviklingen. Samtidig er rabatten kommet opp i 24 prosent basert på meglerhusets estimerte underliggende verdi. DnB Nor Markets jekker opp kursmålet til 150 kroner og tar opp anbefalingen fra hold til kjøp.

Telenor-aksjen ble et av få positive bidrag blant tungvekterne. Aksjen ble løftet 1,28 prosent til 118,50 kroner.

DnB Nor steg 0,57 prosent til 88,40 kroner.

IT-selskapet Fast ble sendt opp 0,78 prosent til 13 kroner selv om selskapet leverte et underskudd på over 100 millioner dollar. Forventningene blant analytikerne lå langt høyere enn hva Fast klarte å levere. Omstillingsprosessen har blitt langt dyrere enn først antatt, men nå lover IT-selskapet langt på vei noen helt andre tall. Blant annet hever de inntektsforventningene til inneværende kvartal, og ser også betydelig vekst fremover.

Renteuro senker Wall Street

Mandag steg de amerikanske aksjene på forventninger om at sentralbanken vil sette ned den viktigste styringsmøte etter rentemøtet som avsluttes onsdag. Men en artikkel i Wall Street Journal som indikerer at sentralbanken er motvillig til å sette ned renten har satt en demper på kjøpelysten.

Industriindeksen Dow Jones faller med 0,26 prosent til 13.834,66 poeng. Den bredere S&P 500-indeksen snubler med 0,29 prosent til 1.536,47 poeng og teknologiaksjene på Nasdaq detter med 0,16 prosent til 2.812,97 poeng.

- De amerikanske aksjene har snudd over natten i etterkant av Greg Ip-artikkelen i WSJ som siterer motvilligheten sentralbanken har mot avgjørelsen som er mellom et kutt på 0,25 prosent eller ingenting i det hele tatt. Det dempet Wall Streets optimisme til en viss grad etter den siste tids stigning på forventninger om noe mer finansielt smøremiddel fra sentralbanken, sier analytikerne hos Action Economics, ifølge MarketWatch.

Den siste tiden har aksjene steget markant på spekulasjoner om at sentralbanken vil kutte renten. Som en illustrasjon på dette har kontraktshandelen i Chicago priset inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte, som avsluttes onsdag, med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent.

Av selskapene som har levert tall er Procter & Gamble marginalt bedre enn forventet etter at de rapporterte om en profittøkning i tredje kvartal på 14 prosent, men den videre guidingen om at energi- og råvareprisene vil presse marginene i det nåværende kvartalet skuffer markedet.

Selskapets driftresultat steg til 3,08 milliarder dollar, eller 92 cents per aksje, fra 2,7 milliarder dollar, eller 79 cents per aksje, i samme periode i fjor. Driftsinntektene steg med 7,5 prosent til 20,2 milliarder dollar.

Procters rival Colgate-Palmolive rapporterte om et driftsresultat på 420,1 millioner dollar, eller 77 cents per aksje, fra 344,1 millioner dollar, eller 63 cents per aksje, i samme periode i fjor. Fremgangen ble ledet av en global salgsvekst på 12 prosent.

Bankgiganten Merrill Lynch melder at de har fjernet toppsjefen Stan O`Neal, noe det også har vært spekulert i at de ville gjøre tidligere.

Boligprisene i de 20 største byene i USA falt med 4,4 prosent på ett år i snitt frem til og med august. Det viser prisindeksen Case-Shiller fra Standard & Poor's. Prisene I 10 byer falt med 5 prosent siden august 2006 og er den største nedgangen siden 1991. Hele 15 av 20 byer opplevde fall i boligprisene. Verst ut var Tampa der boligprisene falt med 10,1 prosent, mens bilbyen Detroit fulgte tett med et fall på 9,3 prosent.

Oljeprisen, som nådde nye høyder mandag, har trukket seg en smule tilbake etter at en stormtrussel i Mexico-golfen har blitt redusert. I tillegg fører spekulasjoner om at de amerikanske oljelagrene, som blir sluppet onsdag, vil vise en økning til at WTI-oljen faller med 1,51 dollar til 92,04 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Nedtur ventet på Wall Street

Børsene i USA ligger an til en svak start på dagen. Det indikerer futureshandelen på Wall Street. Dow Jones Indicative faller 0,31 prosent, mens Nasdaq-futuren peker ned 0,46 prosent. S&P 500-futuren blir sendt ned 0,45 prosent.

Den amerikanske sentralbanken begynner sitt to dager lange rentemøte i dag. Onsdag vil de frigi sin rentedom, men markedet er sikre i sin sak. Renten skal ned.

Svekker børsen

Nedturen fortsetter på Oslo Børs. Rett etter lunsj har hovedindeksen falt til 509,18 poeng. En nedgang som tilsvarer 1,21 prosent.

Totalt faller 105 aksjer, mens 57 er i pluss. Rundt 106 er uendret sammenlignet med mandagens sluttkurser. Glitnirs svenske avdeling (tidligere Fischer Partners) er største nettoselger, mens Neonet og UBS Waburg følger etter. Kundeprofilen til de tre meglerhusene kjennetegnes av profesjonelle institusjonelle kunder.

Hydro er den store skuffelsen tirsdag. Aluminiumsselskapet presenterte sine tall for tredje kvartal og overrasker med svakere resultater enn ventet. Svakere aluminiumspris målt i norske kroner samt svekket marked i USA trekker ned. Det er særlig innen oppstrømsvirksomheten at selskapet ikke klarer å innfri. Kostnadspresset er også betydelig.

For virksomheten som faller inn under profiler venter Hydro en generell nedgang i markedet på 15-20 prosent i 2007 og økt usikkerhet for ytterligere økonomisk nedgang gjør at presset på marginene vil øke desto lenger nedgangen varer.

Det er særlig på driften at Hydro ikke klarer innfri. Driftsresultatet falt til 2,04 milliarder kroner fra 2,15 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Forventningen blant analytikerne lå ifølge estimater fra TDN Finans på 2,87 milliarder kroner.

Hydro-aksjen faller 6,30 prosent til 77,40 kroner og det betyr at nærmere 6,5 milliarder kroner er borte.

StatoilHydro faller 2,03 prosent til 183,10 kroner. Oljeprisen har igjen beveget seg vekk fra 90 dollar fatet, men holder seg fortsatt nær rekordhøydene. Olje- og gassvirksomheten til Hydro produserte 540.000 fat oljeekvivalenter i tredje kvartal en nedgang på 8.000 fat om dagen fra samme periode året før. Det ga et driftsresultat på 11,04 milliarder kroner mot 11,5 milliarder kroner. Denne virksomheten er nå fusjonert inn i StatoilHydro.

Solenergiselskapet REC daller 2,01 prosent til 268,50 kroner, mens Golden Ocean blir sendt ned 3,62 prosent til 42,60 kroner.

Markedet har moderert sine forventninger til Telenor etter tredje kvartalspresentasjonen. Nå forventer DnB Nor Markets at Kyivstar og Vimplecom vil fortsette den sterke utviklingen. Samtidig er rabatten kommet opp i 24 prosent basert på meglerhusets estimerte underliggende verdi. DnB Nor Markets jekker opp kursmålet til 150 kroner og tar opp anbefalingen fra hold til kjøp.

Telenor-aksjen er sammen med Seadrill en av få positive bidrag blant tungvekterne. Aksjene stiger henholdsvis 0,43 prosent til 117,50 kroner og 0,39 prosent til 128,50 kroner.

DnB NOR er også blant de sterke aksjene og stiger 0,80 prosent til 88,60 kroner.

Hydro-skuffelse tynger børsen

Skuffelser fra Hydro og gevinstsikring etter solid oppgang sender børsen ned.

Oslo Børs faller 0,35 prosent til 513,59 poeng tirsdag morgen.

Norsk Hydro makter ikke innfri forventningene i markedet for sitt tredje kvartal. Selskapet skuffer over hele linjen og analytikerne hadde ventet mer. Hydro skylder på svakere aluminiumspris målt i norske kroner samt fortsatt svakt marked i USA. Det er særlig innen oppstrømsvirksomheten at selskapet ikke klarer å innfri.

Det er særlig på driften at Hydro ikke klarer innfri. Driftsresultatet falt til 2,04 milliarder kroner fra 2,15 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Forventningen blant analytikerne lå ifølge estimater fra TDN Finans på 2,87 milliarder kroner.

Aksjemarkedet er klar i sin dom og sender kursen ned 4,7 prosent til 78,70 kroner fra start. Det betyr at nærmere 5 milliarder kroner er skrelt vekk og at markedsverdien igjen er under 100 milliarder kroner for Hydro.

Tirsdag morgen steg frontkontraktene på nordsjøolje til 90,25 dollar fatet, men har siden falt til 89,67 dollar. Det er likevel knallsterkt.

StatoilHydro faller 0,75 prosent til 185,60 kroner. Olje- og gassvirksomheten til Hydro produserte 540.000 fat oljeekvivalenter i tredje kvartal en nedgang på 8.000 fat om dagen fra samme periode året før. Det ga et driftsresultat på 11,04 milliarder kroner mot 11,5 milliarder kroner. Denne virksomheten er nå fusjonert inn i StatoilHydro.

Himmelferden til REC tar en pause etter rekordkjøret går. Aksjen faller 1,82 prosent til 269 kroner.

Fast er et annet selskap som har lagt frem sitt resultat for tredje kvartal tirsdag morgen. De kunne fortelle om et underskudd på 100,4 millioner dollar i tredje kvartal. I samme periode hadde det et underskudd på 4,5 millioner dollar. Forventningene blant analytikerne viser at nettoresultatet var ventet å vise et tap på 47,6 millioner dollar.

Fast-aksjen faller 1,94 prosent til 12,65 kroner.

Tre teknologiselskaper ligger på topp av vinnerlisten. Comrod stiger 5,13 prosent til 16,40 kroner, mens Nordic Semicondutor er opp 3,77 prosent til 27,50 kroner. VMetro klatrer 3,10 prosent til 14,95 kroner. Oppgangen er riktignok basert på tynt volum i alle de tre aksjene.

Copeinca topper taperlisten med et fall på 6,90 prosent til 54 kroner, mens Biotec Pharmacon blir sendt ned 4,69 prosent til 30,50 kroner.

Bedugget børsnedgang

Asias største legemiddelprodusent Takeda Pharmaceutical Co. opplevde sin verste børsdag på 20 år tirsdag, etter at de meldte at det er forsinkelser i utviklingen av et nytt legemiddel. Selskapets aksjekurs stupte 12 prosent, eller 1.000 yen, som er det maksimale tillatt av børsen i Tokyo.

- Takeda er den typen selskap som alle investorer har. Nå løper de for å selge, sier forvalter Masaki Iso, ifølge Bloomberg.

Positiviteten ble heller ikke større hos investorene etter at Sør-Koreas største utlåner Kookmin opplevde sitt største fall på over to uker. IT-aksjene fikk seg en smell etter at giganten Toshiba leverte tall etter børs mandag som førte til at meglerhusene UBS AG og CLSA Asia- Pacific Markets reduserte kjøpsanbefalingen.

- Markedet beveger seg nå basert på inntjeningsrapportene, og dersom et selskap leverer svake tall vil det alltid føre til massivt nedsalg, sier forvalter Mitsushige Akino, ifølge Bloomberg.

Den brede Asia- og Stillehavsindeksen til Morgan Stanley falt med 0,3 prosent til 171,16 poeng, der seks av de ti industrigruppene som utgjør indeksen falt. Japans Nikkei-indeks snublet med en nedgang på 0,3 prosent til 16.65.01 poeng. Fallet var å spore på alle børsene i regionen med unntak av Kina, Hongkong, Thailand, Indonesia og New Zealand.

Årsaken til at aksjemarkedene i Hongkong, Sør-Korea, Indonesia og India satte nye rekordnoteringer mandag skyldes spekulasjoner om at de asiatiske selskapene vil vise bedre kvartalsresultater enn resten av verden. Dette har ført til at noen aktører frykter at aksjekursene har steget for fort for raskt. Ifølge Bloomberg er aksjeprisen i Hongkong nå verdsatt til 21 ganger inntjeningen.

Børsgalopp på rentehåp

Det amerikanske aksjemarkedet så bort fra den sterke oljeprisen og sendte kursene oppover mandag. Optimismen i forkant av onsdagens rentebeslutning preget handelen selv om oljeprisen aldri har vært høyere.

- Markedet har en tendens til å gå på autopilot en dag eller to før et sentralbanksmøte og akkurat nå handles det på forventninger om et kvartpoengskutt og den økende likviditeten det vil medbringe, sier en markedsanalytiker, ifølge CNNMoney.

Aksjemarkedet venter spent på sentralbanksjefen Ben Bernanke i USA. Kontraktshandelen i Chicago priser inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte, som avsluttes onsdag, med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent.

- Mens størrelsen på det kuttet er oppe til debatt er optimismen høy og aksjemarkedets aggressive undertone fortsetter ettersom mantraet ikke bekjemp Fed farer rundt på Wall Street, sier analytiker Frederick Ruffy, ifølge MarketWatch.

Et rentekutt i USA vil redusere faren for resesjon i den amerikanske økonomien. Krise i boligmarkedet til verdens største økonomi har skremt enkelte til å tro på en hardlanding fra USAs økonomi. Presset på sentralbanksjef Ben Bernanke øker for å motvirke faren og sørge for en myklanding. En rentenedgang vil dempe resesjonsfaren, men kan likevel bli problematisk for den amerikanske sentralbanken. Lav dollar sørger for at inflasjonspresset fortsatt er faretruende sterkt.

- Det er på en måte en psykologisk handling. Et 25-basisponegkutt kommer ikke til å lette på kreditturoen. Men det gir sentralbanken litt mer tid til å finne ut hva som skjer med økonomien, sier aksjestrateg Scott Wren, ifølge Associated Press.

Fredag kommer den viktige sysselsettingsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Før den tid er det en rekke andre makrorapporter som ventes, likevel vil nok markedet være mest opptatt av rentemøtet og arbeidsmarkedsrapporten som kommer fredag.

Toppsjefen i Merrill Lynch kan komme til å forlate selskapet og spekulasjonene sendte aksjekursen opp rundt 8,5 prosent fredag. Mandag fortsatte Merrill Lynch ferden opp med en økning på vel to prosent. Styreleder og konsernsjef Stanley O’Neal er i hardt vær etter at han skal ha tatt initiativ til oppkjøpssamtaler med banken Wachovia.

I løpet av helgen økte spekulasjonene om at O’Neal må gå og at toppsjefen for Merrill Lynch deleide hedgefond BlackRock, Laurence Fink, blir etterfølgeren. Styret i Merrill Lynch skal være svært misfornøyd med at O’Neal skal ha innledet samtalene uten at de er blitt informert.

Verizon Communications opplevde at resultatet i tredje kvartal falt med 34 prosent til 1,27 milliarder dollar fra 1,92 milliarder dollar. Høyere skattetrykk internasjonalt og økte kostnader i forbindelse med utskillelsen av linjene får deler av skylden for resultatnedgangen.

Fordelt per aksje ble resultatet 44 cents mot 66 cents i samme periode året før, men hvis en justerer for engangshendelser ville resultat per aksje havnet på 63 cents i tredje kvartal. Det er like over forventningene til analytikerne som hadde ventet 62 cents per aksje.

Omsetningen økte til 23,77 milliarder dollar fra 22,46 milliarder dollar. Verizon steg med rundt 0,5 prosent

Nedstengt produksjon i Mexicogolfen sendte frontkontraktene på WTI-olje opp 1,8 prosent til 93,53 dollar fatet på råvarebørsen Nymex. Oljen har aldri tidligere vært høyere, og mulighetene for å bli tresifret er tilstede.

Styreleder i Cambridge Energy Research Associates Daniel Yergin melder, ifølge Bloomberg, at oljeprisen kun er en eller to hendelser fra å nå 100 dollar fatet.

Den høye oljeprisen bidro til å løfte de oljerelaterte aksjene.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,46% til 13.870,26

Nasdaq +0,47% til 2.817,44

S&P 500 +0,37% til 1.540,98

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere