RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen tilbake på rett spor.

Sist oppdatert:
Etter fredagens strabaser hadde børsen en pen økning, mandag.
Av: Gulbrand Øverbye
Hovedindeksen ender opp 0,5 prosent til 516,01 poeng. I morgentimene satte den ny intradags rekordnotering på 519,72.

Oljen stiger på ettermiddagen, mandag, og er opp 0,41 prosent. Nordsjøolje med augustlevering handles for tiden til 75,93 dollar fatet.

Statoil slutter 0,4 ned prosent til 187,5 kroner, mens Norsk Hydro karrer seg i pluss med en økning på 0,11 prosent til 236 kroner. Gazprom forteller i dag at det kan bli aktuelt med et partnerskap på Shtokman, likevel.

DNO ender ned 0,32 prosent til 12,61 kroner. Selskapet melder i dag om positive resultater fra Godah-7. Samtidig er det kommet frem at kurderne muligens ikke vil signere avtalen med myndighetene i Irak likevel. Det kan vise seg å ta lenger tid før de kommer frem til en løsning.

Kronen har styrker seg ytterligere. En dollar koster nå 5,80 kroner, men det hindrer ikke børsen i å endre solid i positivt terreng.


Golar gikk best med en økning på 9,81 prosent til 117,5 kroner. Aksjen ble trukket av rally i aksjen i USA.

Ellers stiger Aker Kværner 3,62 prosent til 150,25 kroner. Finanskjempen Morgan Stanley hevet i dag kursmålet på selskapet fra 160 til 180.

Verre går det for et annet selskap i Aker-familien. Fredagens børstaper Aker Yards ble også dagens børstaper. Skuffede investorer sender aksjen ned nye 6,41 prosent til 73 kroner. Støttekjøpene fra ledelsen og selskapet selv blir mottatt med likegyldighet i markedet.

Det ser lyst ut i USA.

Resultatvarsler til tross peker futurene oppover.

Av: Gulbrand Øverbye
Det tegner til oppgang på Wall Street, mandag.

S&P 500 og Nasdaq 100 futurene er begge opp 0,11 prosent, mens Dow Jones Industrial er opp 0,22 prosent.

Både Nasdaq og NYSE hadde en oppgang på om lag en tredels prosent på fredag, og det ser ut til at rallyet fortsetter, høy oljepris til tross.

WTI forwardkontrakter er tross alt ned 42 cent, men 72,39 dollar fatet er fortsatt svært høyt.

Et viktig navn på den amerikanske børsen i dag blir aluminiumsgiganten Alcoa. Selskapet har vært mye i media den siste tiden i forbindelse med kampen rundt Alcan. I dag kommer Alcoa med rapport fra andre kvartal.

Resultatsesongen er altså i full gang, og med den kommer resultatvarsler, etter hvert som bedriftene får en klarere idé om hvor mye de faktisk kommer til å tjene. Blant annet ser printerselskapet Lexmark International ut til å få en dårlig dag, etter å ha gitt resultatvarsel for både dette og neste kvartals resultat.

Det var heller ikke stille på oppkjøpsfronten. Blant annet melder Google i dag om kjøp av sikkerhetsselskapet Postini for 625 millioner dollar (3,63 milliarder kroner), og det ser ut til at det kan bli greit mottatt i markedet.


Børsen kjølner

Etter en knallåpning har pilen pekt nedover på Oslo Børs.

Av: Gulbrand Øverbye
Hovedindeksen står nå i 515,92 poeng, opp 0,48 prosent, men ganske mye lavere enn toppen på 519,72 som forøvrig er ny intradags toppnotering.
Oljen duppet et øyeblikk under 75 dollar, men fortsetter å holde seg sterk. Nordsjøolje med augustlevering handles for tiden til 75,33 dollar fatet.
Statoil snur pluss til minus, og er ned 0,8 prosent til 186,75 kroner. Norsk Hydro er fremdeles bedre, men også her er tallet rødt, aksjen er ned 0,32 prosent til 235 kroner.
DNO er uendret på 12,65 kroner. Selskapet melder i dag om etter å ha meldt om positive resultater fra Godah-7. Samtidig er det kommet frem at kurderne muligens ikke vil signere avtalen med myndighetene i Irak likevel.
Ellers stiger Aker Kværner 2,93 prosent til 149,25 kroner. Finanskjempen Morgan Stanley hevet i dag kursmålet på selskapet fra 160 til 180.

Best går GGS, med en stigning på 9,39 prosent til 3,2 kroner. Nettmeglerne Nordnet og Netfonds står for over 60 prosent av nettokjøpet.
Kronen har styrker seg ytterligere. En dollar koster nå 5,80 kroner, og kan hende er det dette som trekker børsen nedover.
Simtronics er fremdeles verst og er ned 4,49 prosent til 4,47 kroner, men har dermed tatt igjen noe av tapet fra tidligere. Nettfonds plukker opp, og står for 65 prosent av nettokjøpet.

Pangstart på børsen


Oslo Børs er i gang med morgengymnastikken. Pilen peker oppover.
Av: Gulbrand Øverbye
Oslo Børs begynner dagen godt, opp 0,87 prosent til 517,91 poeng. Hvis dette trykket holder seg, kan det bli ny toppnotering. En høy oljepris trekker børsen, samtidig som signalene fra andre markeder er gode.

Oljen fortsetter å holde seg svært sterk. Nordsjøolje med augustlevering handles for tiden til 75,48 dollar fatet.

Statoil er opp 0,8 prosent til 189,75 kroner. Norsk Hydro er hakket bedre med stigning på 1,17 prosent til 238,5 kroner.

DNO stiger 1,03 prosent til 12,78 kroner, etter å ha meldt om positive resultater fra Godah-7.

Best går Golar, med en stigning på 7,01 prosent til 114,5 kroner. Aksjen opplevde et rally i USA fredag kveld, og det forplanter seg nå her hjemme.

Kronen har styrket seg over helgen. En dollar koster nå mindre enn 5,81 dollar, men investorer virker ikke nevneverdig bekymret.

Aker Seafood kjøper i dag halvparten av Norwegian Fish Company Export, som eier flere foredlingsanlegg og mottak. Aksjen stiger 1,95 prosent til 47 kroner.

På tapersiden er en av årets store vinneraksjer, Simtronics, ned 5,56 prosent til 4,42 kroner.


Asia farer videre

Gode innenlandske nyheter var oppskriften på suksess for markedene, mandag.

Av: Gulbrand Øverbye
Etter å ha tatt seg en pustepause før helgen, er børsene i Asia på vei mot nye høyder, mandag morgen.

Morgan Stanleys Asia-indeks stiger 0,9 prosent til 157,59 poeng, hvilket er ny toppnotering. I Japan er Nikkei 225 opp 0,7 prosent, som tilsier den høyeste sluttnoteringen siden mai 2000.

I Sør-Korea ser det enda bedre ut. Kospi-indeksen skyter opp 1,2 prosent, og har dermed steget 8 prosent denne måneden. Dette betyr at den koreanske børsen er nær ved å ha den beste utvikling i verden, så langt denne måneden.

Handelsdepartementet i Sør-Korea anslo at landets eksport vil øke med 12,8 prosent i år. Tidligere prognose tilsa en økning på 10,6 prosent. Samtidig økte Lehman Brothers sin prognose for økonomisk vekst i landet fra 4,3 til 4,5 prosent.

CSI 300 i Kina er likevel best i dag, med en oppgang på 3,2 prosent, etter at myndighetene sier at de vil begrense salget av aksjer i statsholdte selskaper etter hvert som karanteneperiodene utløper. Når staten begynte å selge aksjer i statsholdte selskaper i 2005, ble store investorer tvunget til å sitte stille på aksjene i to år.

Nå sier myndighetene at aksjeeiere i statskontrollerte selskaper, med mer enn fem prosent eierandel, tre prosent for selskaper med mer enn en milliard utestående aksjer, må be staten om lov før de får selge.

- Nyhetene letter bekymringer om at myndighetene vil tillate massive nedsalg av aksjer, sa Yan Ji, investeringssjef hos HSBC Jintrust Fund Management i Shanghai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere