RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen tok seg noe inn

Sist oppdatert:
Store svingninger i aksjemarkedet.

Investorene på Oslo Børs reagerte umiddelbart negativt på arbeidsmarkedsrapporten fra USA, men etter å ha fordøyd informasjonen en liten periode så begynte en opphenting.

På det meste var hovedindeksen ned 2,95 prosent, men det var en god stund før arbeidsrapporten. I forkant av tallene fra de amerikanske myndighetene begynte markedet å hente seg inn. Da rapporten forelå var nedgangen på Oslo Børs 2 prosent og etter en liten tur ned har hovedindeksen hentet seg noe inn.

De amerikanske børsene ligger an til å åpne i positivt terreng indikerer futureshandelen.

Det kraftige fallet i ved børsene i Europa er også blitt redusert.

Arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste et overraskende fall i sysselsettingen på 20.000. Økonomene hadde forventet sysselsettingsvekst på 15.000, men på den positive siden var det at ledigheten falt til 9,7 prosent fra 10 prosent.

Fallet i ledigheten var langt større enn selv de mest optimistiske økonomene, og tok markedet på sengen. Samtidig viser tallene bak sysselsettingsfallet også et bedre bilde. Blant annet kan unormalt kaldt vær ha spilt inn på utviklingen. Revideringer av tidligere tall for 2009 viser at sysselsettingsfallet er langt større enn tidligere antatt, mens det at færre amerikanere står uten arbeid blir tillagt positiv vekt.

Les mer: Sysselsettingen ned i USA

Torsdag ble en mørk dag for investorene. Oslo Børs falt nærmere 3 prosent, og den amerikanske indeksen Dow Jones hadde en tur under 10.000 poeng. Bakgrunnen er at nervøsiteten har fått

I midten av denne uken ble finansmarkedene minnet på at ringvirkningene etter finanskrisen på langt nær er over. Hellas sliter med skyhøy gjeld og et altfor høyt underskudd på bruttonasjonalproduktet. Grekerne bryter grensen som er trukket opp av EU, og har skapt usikkerhet rundt hvordan reaksjonene vil komme fra de andre medlemslandene i eurosamarbeidet. Nå har søkelyset blitt rettet mot Portugal som også har høy statsgjeld og store underskudd på statsbudsjettet.

Usikkerheten rundt en rekke lands statsgjeld har fått investorene til å bli langt mer oppmerksom på risikoen i markedet.

Risikoaversjonen som har preget aksjemarkedet legger en demper på råvaremarkedet og oljeprisen. Oljeprisen hangler videre, og blir presset av en sterk dollar. Utviklingen holder seg bedre enn hva tilfellet var torsdag. Nordsjøolje med levering i mars blir handlet for 71,75 dollar per fat.

Statoil faller 1,52 prosent til 130 kroner. Gazprom skal vurdere å utsette oppstarten av Shtokman-feltet til 2016. Opprinnelig skulle oppstart av gassproduksjonen skje i 2013, men nå skal de vurdere hele prosjektet på nytt.

Seadrill har kommet med en oppdatering rundt hvordan det gikk med enhetene i fjerde kvartal. Verftsopphold og reparasjonsarbeid vil belaste resultatet med 15 millioner dollar sammen med en belastning på 12 millioner dollar knyttet til salg av en rigg som er under bygging. Seadrill har også fått forsikringsoppgjør etter brannen og vrakingen av riggen «West Atlas» og vil bokføre en gevinst på 56 millioner dollar knyttet til dette oppgjøret.

Aksjemarkedet sender Seadrill-kursen ned 2,947 prosent til 130,90 kroner.

Les mer: Nedetid preger Seadrill

EOC peker seg positivt ut med en oppgang på 7,50 prosent til 10,75 kroner. Selskapet melder at de har fått med seg tre partnere i forbindelse med en flytende produksjons- og lagringsenhet som skal knyttes til milliardoppdraget Chim Sao.

Les mer: EOC skaffer seg handlingsrom

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere