RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen venter på Ben

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet i USA var mandag retningsløst i påvente av signaler fra den nye sentralbanksjefen Ben Bernanke.
Aksjeindeksene i USA endte lite endret mandag. Fokus så ut til å være på det pågående rentemøtet i sentralbanken, som vil resultere i en melding i morgen, tirsdag.

Dette er det første rentemøtet hvor den nye sentralbanksjefen Ben Bernanke styrer sakene. De aller fleste venter at styringsrenten vil bli hevet fra 4,50 til 4,75 prosent, men det er spenning knyttet til om det vil komme signaler om at rentehoppene snart er over.

Sentralbanken har jevnt og trutt hevet renten fra historisk lave 1 prosent sommeren 2004.

Teknologisektoren var jevnt over litt sterkere enn det generelle markedet, og Nasdaq-indeksen klamret seg til en positiv sluttverdi. Men det var jevnt over små utslag, og ingen av de toneangivende selskapene viste store kursutslag.

Oljeprisen falt tidligere i dag etter at det ble kjent at de siste gislene som var holdt av opprørere i Nigerie var satt fri, men har klatret opp igjen. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 63,75 dollar, en oppgang på 0,4 prosent fra fredag.

Dow Jones endte ned 0,26 prosent til 11.250,11 poeng. Nasdaq-indeksen steg 0,12 prosent til 2.315,58 poeng. Den mer brede S&P 500 sluttet dagen med en nedgang på 0,10 prosent til 1.301,61 poeng.

Oppgangen vedvarer

Oljeprisen hadde en volatil utvikling denne dagen. Konflikten rundt situasjonen i Nigeria var mye av bakgrunnen til dette blandede forløpet. I løpet av helgen var fokuset igjen flyttet til truslene fra opprørerne i Niger-deltaet. Trusselen om ytterligere angrep på de internasjonale oljeselskapenes produksjonsanlegg førte til at markedet fryktet for produksjonen.

Nyheten om at tre gisler som har vært bortført av militante styrker var blitt løslatt gjorde at oljeprisen reagerte noe ned i formiddag.

Så kom meldingen fra de nigerianske myndighetene om at de ikke kan gi noen tidsfrist på når produksjonen kan komme tilbake til normalen. Dette førte igjen til at oljeprisen steg. De offisielle myndighetene opplyser at de er i samtaler med oljeselskapene med henblikk på når produksjonen kan tilta.

Den volatile utviklingen for oljeprisen førte til at Oslo Børs med oljetungvekterne med Norsk Hydro og Statoil i spissen endte dagen noe blandet. Hovedindeksen endte opp 0,23 prosent til 390,58 poeng. I løpet av dagen satte Oslo Børs en ny toppnotering på 392,39 poeng.

Statoil toppet listen over de mest omsatte aksjene og steg 0,84 prosent til 181 kroner. Norsk Hydro falt tilbake 0,11 prosent til 880 kroner. Tradernes oljefavoritt DNO endte ned 0,60 prosent.

Oljeservicesektoren hadde nok en sterk dag. SeaDrill steg 5,14 prosent.

Det canadiske oljeselskapet Questerre toppet vinnerlisten med en oppgang på 16,27 prosent etter at de kom med gode nyheter i forbindelse selskapets aktiviteter i Beaver River feltet og Vulcan feltet. Selskapet skal ha funnet en oljesøyle ved en brønn i Vulcan-feltet og skriver i en melding at Vulcan prosjektet har gitt langt bedre forretning enn forventet.

Technor endte opp 15,13 prosent til 17,50 kroner. Selskapet opplyser i en melding mandag at de har mottatt et frivillig tilbud på alle aksjene fra HitecVision Private Equity. Det stavanger-baserte fondet planlegger å legge frem et kontantbud på 18 kroner pr. aksje.

PA Resources ble i dag innlemmet blant de oljeselskapene som er prekvalifisert for norsk sokkel. Aksjen steg 5,99 prosent.

Funcom var den aksjen som falt mest og endte ned 5,57 prosent denne dagen.

Finanskonsernet Acta endte ned 5,13 prosent denne dagen, men siden selskapet gikk ex. utbytte på 2 kroner var realiteten noe annet. Aksjen falt med 1,40 kroner.


Wall Street indikeres opp

Dow Jones indikeres opp 0,08 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-futuren stiger 0,27 prosent. Den mer brede S&P 500 ligger an til åpne opp 0,12 prosent.

Det er ingen viktige makrotall fra USA i dag. Alt fokuset er rettet mot et morgendagens rentemøte der det er ventet at renten heves til 4,75 prosent. I dag er renten på 4,5 prosent. Markedet ser det nå som sikkert at den amerikanske sentralbanken kommer til å sette opp renten i morgen.

Spenningen er knyttet til ordlyden i uttalelsene som faller i forbindelse med møtet og om den vil indikere videre renteoppgang. Enkelte i markedet venter at renten vil nå 5 prosent i løpet av sommeren. Men markedet har ikke helt bestemt seg. Dermed er det ordlyden som de fleste kommer til å legge vekt på.

Oljeprisen faller noe tilbake i forhold til fredagens sluttnotering i den amerikanske handelen. Dette kan hjelpe til å sende Wall Street videre opp denne uken.

Oslo Børs peker ned

Hovedindeksen satt tidligere i dag ny toppnotering på 392,39 poeng, men faller tilbake og har entret negativt terreng. Ved lunsjtider er hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,06 prosent til 389,46 poeng.

Oljeprisen svekker seg noe ved lunsjtider. Prisen på Brent med levering i mai faller rundt 1 prosent til 62,85 dollar fatet. I dag tidlig var oljeprisen tilnærmet uforandret i forhold til hvordan markedet priset oljen på fredag.

Markedet har vært preget av uroen rundt situasjonen i Nigeria. De stadige angrepene på de store internasjonale oljeselskapenes installasjoner i Niger-deltaet har ført til at spekulantene har vurdert risikoen for at produksjonen vil bli ytterligere rammet.

Nyheten om at to amerikanske og en britisk oljearbeider har blitt frigitt i Nigeria legger en demper på den økte bekymringen. Dermed virker det som om markedet sender oljeprisen noe tilbake.

Svekkelsen i oljeprisen fører til at Statoil korrigerer noe tilbake, men er fortsatt opp 0,56 prosent til 180,50 kroner. Verre går det med Norsk Hydro som faller 0,85 prosent til 873,50 kroner. DNO er ned 0,80 prosent.

Oljeserviceaksjene har en langt bedre utvikling denne dagen. SeaDrill stiger 3,63 prosent. Pareto Securities skriver i et notat til sine kunder at selskapet gjorde et svært godt inntrykk under meglerhusets olje og oljeservice konferanse i New York forrige uke.

Aker Yards har fått tildelt to kontrakter på å bygge to skip for Farstad Shipping. Kontraktene har en samlet verdi på rundt 570 millioner kroner. Aksjen stiger 2,32 prosent. Aker Kværner gjør det også sterkt med en oppgang på henholdsvis 1,37 prosent.

På toppen av vinnerlisten finner vi Technor som stiger 15,13 prosent til 17,50 kroner. Selskapet opplyser i en melding mandag at de har mottatt et frivillig tilbud på alle aksjene fra HitecVision Private Equity. Det stavanger-baserte fondet planlegger å legge frem et kontantbud på 18 kroner pr. aksje.

Det canadiske oljeselskapet Questerre stiger 12,50 prosent etter at de kom med gode nyheter i forbindelse selskapets aktiviteter i Beaver River feltet og Vulcan feltet. Selskapet skal ha funnet en oljesøyle ved en brønn i Vulcan-feltet og skriver i en melding at Vulcan prosjektet har gitt langt bedre forretning enn forventet.

Byggma følger etter på listen over dagens vinnere med en oppgang på 12,50 prosent. Det er kun omsatt aksjer for 23.400 kroner dermed er oppgangen basert på lav omsetning.

Videoovervåkingsselskapet DynPel stiger 6,83 prosent.

Finanskonsernet Acta står ved lunsjtider oppført som den største taperen så langt denne dagen. Aksjen er ned 8,06 prosent, men det er verdt å merke seg at aksjen går ex. utbytte på 2 kroner.

Inmeta faller tilbake 4,35 prosent på lav omsetning. Den samme skjebnen deler Exense som er ned 3,89 prosent.

I Europa er det stort sett nedgang som gjelder blant børsene. Det er en bred tilbakegang ved de fleste børsene med indeksene i Paris og London i spissen med en nedgang på henholdsvis 0,43 prosent og 0,35 prosent. I København går aksjene i motsatt retning og stiger 0,52 prosent.

Rekordjaget fortsetter

De oljerelaterte aksjene leder an i oppgangen på Oslo Børs mandag. Oljeprisen holder seg sterk. Hovedindeksen er nå opp 0,41 prosent til 391,37 poeng. Like etter åpningen var Oslo Børs over 392,39 poeng som er ny toppnotering.

Like etter at børsen åpnet topper Statoil listen over de mest omsatte aksjene. Aksjen stiger hele 1,95 prosent til 183 kroner.

Norsk Hydro følger etter med en oppgang på 0,51 prosent til 886 kroner. I forrige uke rundet aksjen 900 kroner, men klarte ikke holde seg over dette nivået. DNO faller 0,40 prosent.

Vinnerlisten toppes av aksjene Technor og det canadiske oljeselskapet Questerre som stiger kraftig etter gode meldinger rundt selskapene.

Technor stiger 17,11 prosent etter at det ble kjent at stavanger-fondet HitecVision Private Equity gir et frivillig bud på alle aksjene i Technor. Budet lyder på 18 kroner pr. aksje og vil betales kontant.

- Prisen tilsvarer en premium på 30 prosent, 32 prosent og 53 prosent, sammenlignet med volumvektet gjenomsnittlig omsetningskurs henholdsvis siste 20 børsdager, 3 måneder og 6 måneder, skriver selskapet i meldingen.

Questerre melder at de har startet produksjonen ved en brønn i Beaver River feltet samtidig som de har fått tilbakemelding om at det er gjort funn av oljeforekomster ved en brønn ved Vulcan feltet.

Acta melder at de går ex. utbytte på 2 kroner mandag. Aksjen topper taperlisten med en tilbakegang på 2,10 kroner, tilsvarende 7,69 prosent.

Global Geo Service melder at en avtale i Sri Lanka kan ryke. Aksjen faller 3,37 prosent. Dette var allerede kjent i forrige uke.

Petrobank Energy and Resources faller 2,53 prosent, tilbakegangen er basert på liten interesse for aksjen. Verdier for kun 15.400 kroner har byttet eiere.

Markedet fortsetter å straffe Schibsted som kom med skuffende nyheter da de avholdt kapitalmarkedsdag i Paris på fredag. Det er spesielt avisene VG og Aftenposten som gjør at selskapet melder om svak utvikling.

Kan oppgangen fortsette?

Oljeprisen holder seg sterk mandag morgen etter fredagens kraftige opptur i den amerikanske handelen. Oljeservicesektoren utviklet seg også sterkt. Riggselskapene fortsatte oppturen på sterke slutninger.

Acta går ex. utbytte på 2 kroner i dag. Det samme gjør også Media & Research Group som vil bli notert ex. utbytte på 0,60 kroner.

EDBASA melder at adm. direktør i EDB Sverige har forlatt stillingen. Dette setter i gang spekulasjonene om at utviklingen ikke har vært slik selskapet ønsket i Sverige.

Questerre kommer med gode nyheter i forbindelse selskapets prosjekter i Vulcan og Beaver River. Produksjonen ved en brønn i Beaver River feltet har startet, samtidig som selskapet melder at det er gjort funn av oljeforekomster ved et prosjekt ved Vulcan feltet.

Rikskjendis og kjempetrader Idar Vollvik har solgt seg ut av aksjene Blom, DNO og Altinex. Dette kan fort få en bjellesaueffekt.

Samtidig er det blitt kjent at en annen finanskjendis, Tore Axel Voldberg, har kjøpt seg ytterligere opp i Fast.

Technor melder at HitecVision har lagt inn et bud på 18 kroner pr. aksje. Fredag sluttet aksjen på 15,20 kroner.

Funcom melder at de har storsatsningen Dreamfall klar til lansering i Nord-Amerika 18. april.

Gode takter i Asia

De asiatiske aksjene steg mandag etter gode tall fra USA fredag. En nedgang i boligsalget bidro til å senke bekymringen for at den amerikanske sentralbanksjefen kommende rentehevinger kommer til å legge en demper på den asiatiske eksporten.

USA er den viktigste handelspartneren for de asiatiske eksportørene som er svært sensitive for renteøkninger i USA.

Teknologiaksjer, eiendomsaksjer samt typiske eksportrelaterte aksjer ledet an i oppgangen i Asia i den førte handledagen denne uken.

Morgan Stanley Capital International Asia Pacific indeksen steg 0,9 prosent til 129,10 poeng. Nok en gang var det gode takter i det japanske aksjemarkedet. Nikkei 225 klatret 0,8 prosent to 16.687,42 poeng.

Topix indeksen la på seg 2,87 poeng til 1.692,21.

Fredag steg tomteprisene i de mer urbane strøkene i Japan for første gang på 15 år. Dette ble sett på som et godt tegn for eiendoms og bankaksjene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere