RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen viser muskler

Sist oppdatert:
Den internasjonale børsfesten smitter over på de oljesterke børsen i Oslo.
Oljeprisen holdt seg stabilt stort sett hele dagen, og det ga Oslo Børs muligheten til å fortsette stigningsferden. Hovedindeksen endte opp 0,71 prosent til 419,47 poeng.

Det store gassfunnet i Barentshavet, Shtokman, stjal mye av oppmerksomheten. En rådgiver for Statoil sier til TV2 at oljeselskapet igjen er i forhandlinger med Gazprom om å kunne delta i det enorme gassfeltet. Dette sendte Statoil ut en pressemelding og dementerte.

Uansett virket det ikke som om markedet brydde seg om støyet om Shtokman. Aksjekursen falt 0,29 prosent til 174,25 kroner.

Norsk Hydro vil ikke kommentere om de er inne i Shtokman-varmen, og ble sendt opp 0,80 prosent til 157,75 kroner.

Det var PA Resources som gjorde det beste av oljeselskapene denne dagen. I går var selskapet nevnt som en høy aktuell kandidat til å sluke Altinex, men ryktene ble avkreftet fra flere hold denne dagen. PA Resources kan vise til knalltall for tredje kvartal og dette bidro til at markedet sendte aksjekursen opp 5,18 prosent til 51,75 kroner.

DNO var også ute med sitt resultat for tredje kvartal. Oljeselskapet presenterte skuffende tall, men markedet brydde seg ikke nevneverdig om denne skuffelsen. DNO er et leteselskap og ikke et produksjonsselskap. Aksjen endte uforandret på 12,19 kroner.

Altinex var gårsdagens vinner etter ryktene om at PA Resources snuste på selskapet. I dag falt aksjen til bunnen med 4,92 prosent til 1,16 kroner.

Eidesvik Offshore skuffet også markedet og presenterte svake tall. Aksjen falt 4,62 prosent til 62 kroner. Bergesen Worldwide Gas var et annet selskap som ikke klarte å innfri forventningene. Det setter ikke aksjemarkedet pris på og sendte aksjen ned 3,39 prosent.

Eiendomsselskapet Norwegian Property fikk en god debut og la på seg 3,13 prosent til 57,75 kroner fra åpningskursen på 56 kroner.

IT-aksjene på Oslo Børs gjorde det sterkt også denne dagen, og fulgte dermed i fotsporene etter den viktige Nasdaq-indeksen i USA. Teknologiaksjene har ledet an i den siste tidens børsoppgang i USA.

SuperOffice toppet vinnerlisten med en oppgang på 7,35 prosent til 36,50 kroner. Meglerhuset Glitnir sto bak 61 prosent av nettokjøpene tett fulgt av Handelsbanken som hadde et nettokjøp på 35,5 prosent.

Fast Search and Transfer steg 4,95 prosent til 16,95 kroner. Meglerne i Deutsche Bank, Enskilda og Carnegie var de ivrigste aksjeplukkerne.

Pan Fish steg 3,68 prosent til 5,36 kroner etter at de presenterte sitt resultat for tredje kvartal. Oppdrettsselskapet er optimistisk med tanke på integrasjonen av konsernet.

Deep Ocean er den mest omsatte aksjen etter at Solstad Offshore har solgt alle aksjene de hadde i selskapet. Totalt fikk 345,6 millioner kroner for sine 12,8 millioner aksjer til en kurs av 27 kroner.

- Vi synes det var en bra pris og vi har alltid sagt at aksjene i Deep Ocean var til salgs til den rette prisen, forteller administrerende direktør Lars Peder Solstad til NA24 iMarkedet.

Rederiet kan innkassere en regnskapsmessig gevinst på 236 millioner kroner etter salget, og har allerede planer for hva pengene skal brukes til. Solstad-sjefen sier det er hovedsakelig finansielle investorer som har kjøpt posten til Solstad Offshore, og peker på at Odin-fondene har flagget deler av posten.

- Vi bygger litt båter rundt omkring og de skal nok få bein å gå på, sier Lars Peder Solstad til NA24 iMarkedet

Ny topp i USA

I går satte industriindeksen Dow Jones ny historisk toppnotering, og oppturen for den kjente indeksen fortsetter onsdag ettermiddag. Dow Jones er opp 0,18 prosent til 12.240,34 poeng.

Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,14 prosent til 1.395,24 poeng. Nasdaq-indesen har i løpet av en uke steget 2,5 prosent og klatrer videre like etter at handelen på Wall Street åpnet. Teknologiaksjen er opp 0,35 prosent til 2.439,09 poeng.

Wall Street reagerer positivt på gårsdagens signaler fra den amerikanske sentralbanken om at rentene er høye nok.

- Den månedlige sysselsettingsøkningen som trengs for å holde arbeidsledigheten stabil neste år kan være 70.000 til 120.000, sa sentralbankens avdelingssjef William Poole i St Louis.

Dette er en kraftig nedgang fra 170.000 nye jobber per måned i 2004 og 2005 og fra et snitt i år på 150.000.

Tidligere på dagen kom New York State-indeksen langt sterkere enn det økonomene hadde ventet for november. Indeksen endte på 26,66 poeng, mens økonomene hadde ventet at indeksen skulle bli på 15 poeng.

Et fat av referanseoljen WTI koster like etter at Wall Street åpnet 58,58 dollar. Oljemarkedet venter spent på de ukentlige lager tallene fra USA.

Nytt børshopp i Oslo

Oslo Børs blir løftet 0,40 prosent til 418,18 poeng. Oljeprisen holder seg på 59,25 dollar fatet i forkant av dagens lagertall fra USA.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro stiger 0,43 prosent til 175,50 kroner og 0,32 prosent til 157 kroner. DNO la frem sine tall for tredje kvartal, men klarte ikke innfri forventningene. Aksjen faller 1,89 prosent til 11,99 kroner.

Teleutfordreren Telio topper vinnerlisten etter at de la frem knalltall for tredje kvartal. Aksjekursen blir løftet 16,23 prosent til 22,20 kroner. Selskapet kunne melde om en omsetning på 76,08 millioner kroner, mot 45,6 millioner kroner samme periode året før. Driftsresultatet endte på 3,5 millioner kroner i kvartalet, mot et tap på rett under en million kroner samme periode året før.

Teleselskapet har også kapret markedsandelere.

TeleComputing stiger 9,09 prosent til 24 kroner. Like i forkant av at børsen åpnet ble det omsatt en post på 600.000 aksjer for 22 kroner per aksje. Det var First Securities som meglet posten.

Software Innovation stiger 3,97 prosent til 15,70 kroner, men det er kun omsatt aksjer for 15.700 kroner.

Goodtech faller 4,55 prosent til 3,15 kroner. Aksjen har gjort det svært godt den siste tiden og i løpet av den siste måneden har kursen lagt på seg over 60 prosent.

Ignis faller 3,80 prosent til 0,76 kroner. Selskapet la frem sitt resultat for tredje kvartal i går og leverte nok et underskudd.

Altinex faller 3,28 prosent til 1,18 kroner. I går var oljeaksjen vinneren etter at det gikk rykter om at PA Resources snuste på selskapet. De mindre oljeselskapene er stadig offer for oppkjøpsrykter, men som regel har det vært de større oljeselskapene som blir nevnt som mulige kjøpere.

Deep Ocean er den mest omsatte aksjen etter at Solstad Offshore har solgt alle aksjene de hadde i selskapet. Totalt fikk 345,6 millioner kroner for sine 12,8 millioner aksjer til en kurs av 27 kroner.

- Vi synes det var en bra pris og vi har alltid sagt at aksjene i Deep Ocean var til salgs til den rette prisen, forteller administrerende direktør Lars Peder Solstad til NA24 iMarkedet.

Rederiet kan innkassere en regnskapsmessig gevinst på 236 millioner kroner etter salget, og har allerede planer for hva pengene skal brukes til. Solstad-sjefen sier det er hovedsakelig finansielle investorer som har kjøpt posten til Solstad Offshore, og peker på at Odin-fondene har flagget deler av posten.

- Vi bygger litt båter rundt omkring og de skal nok få bein å gå på, sier Lars Peder Solstad til NA24 iMarkedet.

Deep Ocean stiger 1,47 prosent til 27,60 kroner, mens Solstad Offshore er uforandret på 124 kroner.

Nasdaq dro opp Asia

Mesteparten av de asiatiske børsene steg onsdag med teknologiaksjeoppgang i sentrum.

Taiwan ledet an stigningen og det var sterke resultater hos selskaper på amerikanske Nasdaq som dro børsen fremover.

Taiwans tunge prisindeks steg med 0,5 prosent. Japans Nikkei 225-indeks gikk ned, men fallet ble dempet av at elektronikkprodusentene, som Canon Inc., steg som en følge av sterke resultater fra høysesongen i USA. Indeksen endte til slutt ned 0,3 prosent. Den bredere Topix-indeksen falt med det samme.

I går opplevde de amerikanske børsene en flott dag, der S&P 500 satte seksårs rekord og Dow Jones både satte historisk bestenotering og sluttnoteringsrekord.

Ellers rundt i regionen falt Australias S&P/ASX 200-indeks med 0,1 prosent. Singapores Straits Times-indeks steg med 0,4 prosent, mens Malaysias KLSE Composite ramlet med det samme. Sør-Koreas Kospi steg med 0,3 prosent og børsen på New Zealand datt med 0,2 prosent. Aksjeindeksene i Thailand endte uforandret, mens Shanghais Comosite-indeks steg med 1,2 prosent.

Hong Kongs Hang Seng steg med 0,6 prosent, spesielt skyldes oppgangen sterke økninger i kinesiskrelaterte- og eiendomsaksjer.

Oljeprisen steg på den elektroniske handelen. Desemberkontrakten til amerikanske WTI-oljen steg med 20 cents til 58,48 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere