RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsene faller på blandede USA-tall

Sist oppdatert:
Børsene reagerer ned etter blandede makrotall fra USA: Ordrer for varige goder var mye svakere enn ventet. Søknader på ledighetstrygd var lavere, men her skaper orkanen usikkerhet
Antallet nye søkere på ledighetstrygd var 381.000 sist uke, en nedgang på 19.000 fra uken før. På forhånd var det ventet 400.000, ifølge Briefing.com.

Forrige ukes tall ble samtidig oppjustert fra 399.000 til 400.000. Fireukers glidende snitt er nå 411.000. Tall under 400.000 ansees å innebære bedring i armbeidsmarkedet.

Tallet var altså bedre enn ventet, men det amerikanske arbeidsdepartementet advarer om at orkanen i forrige uke kan ha redusert antallet nye søknader.

Derfor ser markedet ut til å legge mer vekt på tallet for order for varige goder, som falt med 0,9 prosent i august, mens det på forhånd var ventet en oppgang på 0,6 prosent, ifølge Briefing.com.

Dette er første fall siden april i denne viktige indikatoren.

Dersom forsvarssektoren, som trekkes opp av krigen mot terror, holdes utenom, var fallet 2,6 prosent. Dersom transport holdes utenom var fallet på 0,3 prosent.

I juli viste tallet en økning på 1,5 prosent, oppjustert fra 1,0 prosent.

Børsene reagerer negativt i minuttene etter at tallene kom.

Bakgrunn - durable goods

Dette tallet måler dollarverdien av ordrer for varige goder, definert som varer med en forventet levetid på mer enn tre år.

Tallet blir ansett som en god indikator på kommende aktivitet i industrien, men er utsatt for ganske mye volatilitet og revideringer i etterkant. Spesielt svinger tallene for forsvars- og transportsektoren mye, og mange ser derfor primært på et tall som holder disse utenom.

Bakgrunn - Jobless claims

Dette er ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Tallene kommer meget raskt, og har derfor en viss betydning. Men de svinger svært mye og er regnet som en lite pålitelig indikator på arbeidsmarkedet.

Mange analytikere følger derfor heller et fireukers glidende snitt, som fjerner litt av støyen fra tallene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere