RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsene jubler for ultimatum

Sist oppdatert:
President George W. Bush ga i natt Saddam Hussein 48 timer på å forlate Irak. Markedene jubler over utsiktene til en rask avklaring av Irak-krisen. Aksjer og dollaren stiger, mens oljeprisen stuper
I en tale i natt norsk tid ga Bush Saddam og hans familie 48 timer på å forlate Irak, ellers vil USA og dets allierte gå til militært angrep på det tidspunkt de velger.

Bush sa FNs sikkerhetsråd hadde sviktet sitt ansvar ved ikke å tvinge Irak til å overholde resolusjoner, og at USA nå tok ansvar.

Presidenten ba også journalister og våpeninspektører forlate landet av hensyn til egen sikkerhet.

Bush advarte soldatene i Irak mot å ødelegge oljeinstallasjoner.

Samtidig økte USA terrorberedskapen hjemme til det neste høyeste nivået.

[P]Børsene opp[/P]
Aksjemarkedene mottok nyheten om talen, som i grove trekk ble kjent i går, meget positivt. Markedene i både USA og Europa steg 3-4 prosent i går, på toppen av en sterk oppgang på slutten av forrige uke.

Flere av de ledende børsene har steget nær 15 prosent på tre dager, i noe som minner om det rallyet man så da den forrige gulfkrigen ble innledet.

Samtidig har dollaren styrket seg kraftig det siste døgnet, og ligger nå på 7,34 kroner.

Olje stuper
Mange fryktet et oljepris-sjokk ved en Irak-krig, men markedene ser nå ut til å håpe og tro på en kort krig, hvis da ikke Saddam Hussein går i eksil.

Oljeprisen har rast det siste døgnet, etter at den steg på morgenen i går. Fra torsdag i forrige uke har Brent-olje for mai-leveranse falt fra 33 dollar til rundt 29 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere