RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsene morgen: Asia med oljesmurt oppgang

Sist oppdatert:
Oljeprisfall og hyggelige tall fra tekno-giganter i USA hjalp de asiatiske børsene opp tirsdag morgen
I Tokyo steg Nikkei-indeksen opp en prosent tirsdag etter at oljeprisen falt tilbake og Wall Streets okser våknet til liv etter syv sammenhengende dager med fall. Det melder Reuters.

Fujitsu, Japans fjerde største elektronikkonglomerat ledet an i teknologisektoren og hoppet mer enn fire prosent etter at selskapet hadde kuttet tap fra første halvår.

Men volumene var tynne og analytikerne mente markedet forble usikkert på den videre retningen.

Også de brede asiatiske indeksene var opp ca. en prosent tirsdag, alle på tynn handel og usikkert momentum.

Slutt USA: Tok seg opp

Etter å ha luktet på nye rekordnivåer i dag trall oljeprisen seg litt tilbake utover handelsdagen i USA i kveld norsk tid. Det var nok til å løfte et svakt negativ marked til pluss på tampen. Oljeprisen falt under 54 dollar fatet igjen for referanseoljen WTI.

I tillegg til oljeprisen var det svakere tall enn ventet fra industrikonglomeratet 3M som tynget Wall Street i dag. 3M var komponenten som tynget mest Dow Jones-indeksen i kveld. Dow'en endte til slutt opp 0,2 prosent til 9.956,32.

Det amerikanske markedet er inne i den mest intensive resultatuken med over 180 av selskapene på S&P 500-indeksen som rapporterer.

På Nasdaq steg aksjene 1,3 prosent i kveld til 1.936,52 i forkant av "Big Blue", IBMs resultatfremleggelse.

Slutt Oslo Børs: Sterkt marked i Oslo

På tross av linjebrudd og laber Europa-stemning har Oslo Børs hatt en lenge etterlengtet oppgang mandag.

Uken ble innledet med blandede tall fra Norsk Hydro, som i dag la frem tredjekvartalsresultatet, og med linjetrøbbel på Oslo Børs. Det sistnevnte gjorde at nesten tre timer av dagens handel forsvant.

Men på tross av dette var Oslo Børs en av de klart sterkeste børsene i Europa, med en oppgang på 0,99 prosent, til 219,58 poeng.

Dermed avløses seks dager med nedgang av en dag i pluss.

Norsk Hydro var i fokus mandag, og aksjen steg 0,94 prosent til 483 kroner aksjen. Analytikere iMarkedet har snakket med forteller at frykten var tatt ut i forkant, da Hydro-aksjen falt hardt i dagene før resultatene, og at tallene ikke var egnet til å sende kursen ned.

Ellers har Software Innovation hatt en knalldag på børsen med oppgang på 9,2 prosent. Aksjen ble handlet til 19 kroner. Ementor er også opp 5,6 prosent, og ble handlet til 4,14 kroner aksjen.

Fredagens store skuffelse, gjødelgiganten Yara, endte opp 5,43 prosent mandag til 68 kroner aksjen. Yara ble trolig dratt opp av egenhandel i regi av Fondsfinans.

Statoil endte uendret.

Den nest mest omsatte aksje mandag, Frontline, steg 3,16 prosent til 326 kroner aksjen, mens Tomra steg videre mandag etter positive nyheter fra Tyskland fredag. Aksjen endte opp 2,13 prosent og ble handlet på 28,80 kroner aksjen.

I Europa var børsene blandet ved avslutningen i Oslo. I London var FTSE 100 opp 0,15 prosent, mens DAX-indeksen i Tyskland handles ned 0,12 prosent. I Sverige var OMX-indeksen opp 0,25 prosent.

Den norske kronen holder seg under 6,60 mot dollaren, etter et viktig brudd fredag. Ved stengning mandag handles kronen mot dollar på kurs 6,5685.

I USA handles aksjene noe ned ved stengetid i Oslo. Nasdaq-indeksen var ned 0,1 prosent til 909,54, mens S&P 500 var ned 0,22 prosent etter noen skuffende kvartalstall mandag morgen og vedvarende høy oljepris.

Åpning USA: Svakt ned

Wall Street startet med nedgang mandag.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,1 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,2 prosent til 1.106,25 poeng.

Dow Jones-indeksen var ned 0,5 prosent til 9.882,88 poeng.

Før åpning USA: Mot fall

USA-børsene ligger an til starte ned, én time før den amerikanske børsåpningen mandag.

Både det brede markedet og teknologisektoren ligger an til en negativ åpning.

I det amerikanske markedet er det også den sterke oljeprisen som er i fokus. I den elektroniske handelen i forkanten av åpningen er oljeprisen (WTI-prisen) på rundt 55 dollar pr. fat.

Oslo lunsj: Hydro opp tross skuffelse

Til tross for svakere resultater enn ventet i tredje kvartal, var Hydro-aksjen opp til lunsj. Hydro steg 0,7 prosent til 482 kroner ved lunsjtider mandag.

I morges var Hydro ute med tall som var klart lavere enn analytikersnittet til TDN Finans. Likevel så det ut til at investorene hadde ventet de skuffende tallene. iMarkedet avslørte i forkanten av Hydros resultatrapport at selskapet hadde vært ute å "minnet" analytikerne om visse forhold i tredje kvartal.

Dette førte til at en rekke analytikere nedjusterte anslagene før tredje kvartal. Oslo Børs avviste overfor iMarkedet at ringerunden til Hydros IR-avdeling var snikguiding, og vil ikke reagere overfor selskapet.

Utviklingen mandag tyder på at Hydros ringerunde har virket.

Ellers på Oslo Børs Yara, RCL og Fred. Olsen Energy i støtet. Yara-aksjen fikk en rekyl etter kursfallet i forrige uke, og var opp 3,1 prosent til 66,50 kroner. For Fred. Olsen Energy var det fornyelser fra Hydro og Statoil som dro opp 3,1 prosent til Last
73,75 kroner til lunsj.

Tandberg-aksjen var ned 0,5 prosent til 54,75 kroner til lunsj.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Software Innovation, som steg 6,3 prosent til 18,50 kroner. Oppgangen kom etter at selskapet meldte om en ny kommunekontrakt fra det danske markedet.

Åpning Oslo: Hydro svakt ned

Mandag morgen var børstungvekteren Norsk Hydro ute med sine resultater for tredje kvartal. På forhånd var det stor usikkerhet ute hos analytikerne, og estimatene hadde store sprik.

I tillegg til dette hadde Hydro vært ute å dratt ned forventningene i markedet, gjennom å "minne" analytikerne om visse forhold i tredje kvartalsrapporten.

Hydro-tallene kom inn klart under analytikernes forventninger, men likevel var aksjen kun svakt tilbake. Bakgrunnen for dette er trolig at markedet hadde ventet svake tall.

Etter åpningen falt Hydro 0,4 prosent til 476,50 kroner.

Ellers på Oslo Børs var Tandberg-aksjen tilbake 0,9 prosent til 54,50 kroner. Det ser nå ut til at flere meglerhus vurderer nedgradering av Tandberg-aksjen i etterkant av resultatrapporten til selskapet.

Blant de mest handlede aksjene på Oslo Børs hadde Tomra- og Frontline-aksje oppgang. Førstnevnte fortsatte oppgangen etter fredagens positive melding fra Bundesrat, mens Frontline steg på rateutsiktene.

Yara-aksjen fikk en rekyl etter det kraftige fallet i etterkant av resultatrapporten. Etter åpningen mandag var aksjen opp 2,3 prosent til 66 kroner.

Fred. Olsen Energy steg 2,5 prosent til 73,25 kroner etter at selskapet fikk to forlengelser med Hydro og Statoil.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var det lille oljeselskapet PA Resources. Aksjen steg 5 prosent til 21 kroner etter åpningen.

Før åpning Oslo: Hydro, olje og valuta

Aksjemarkedet ventes å åpne i retningen Hydro trekker etter resultat mandag. Tallene for tredjekvartal kommer til å prege markedet i løpet av dagen, sammen med at den norske kronen har styrket seg kraftig de siste dagene.

Som iMarkedet skrev mandag morgen er norske kronen nå under 6,60- nivået noe man må tilbake til september 1997 for å finne igjen. Det er ikke positivt for norske aksjer med stor dollarsensitivitet, men uten oljetilknytning. Kronestyrkelsen har på mange måter kommet som følge av oljeprisøkning, sier en analytiker til iMarkedet.

En forvalter sier til iMarkedet at kronestyrkingen kan ligge en klam hånd på utviklingen i aksjer som Norske Skog i dagene som kommer.

Det knytter seg spesielt spenning til oljeproduksjonen i Hydro for tredjekvartal, og en analytiker iMarkedet har vært i kontakt med forut for presentasjonen mener at anslagene er meget sprikende på dette området - noe som lett kan skape skuffelser. Det som også vil bli tillagt vekt er restruktureringskostnader innenfor aluminium.

- Tallene for tredjekvartal vil prege denne uken. Men du må huske på at vi har lagt bak oss seks negative dager på rad ved Oslo Børs. Sist vi hadde så mange dager med sammenhengende fall var i januar 2003, sier en aksjemegler til iMarkedet.

I Europa åpner aksjene opp. FTSE 100 i London er opp 0,32 prosent og leder an, mens DAX.-indeksen i Tyskland er opp 0,06 prosent. I Stockholm er aksjene opp 0,2 prosent.

Børsene morgen: Oljefrykt

Oljeprisen fortsatt å tynge aksjemarkedet. Mandag morgen var WTI-oljeprisen igjen over 55 dollar i den elektroniske handelen. Dette tynge de asiatiske aksjemarkene.

Morgan Stanley Capital Internationals Asia-Pacific-indeksen var ned 0,6 prosent til 89,67 poeng mandag morgen norsk tid. Indeksen følger 900 aksjer i den asiatiske regionen.

Også det japanske markedet var ned på grunn av oljeprisen. Mandag morgen var Nikkei-indeksen ned 0,4 prosent til 10.936,99 poeng.

I USA var det oppgang fredag. Den amerikanske sentralbanksjefen, Alan Greenspan, rykket fredag ut å sa at oljeprisen har hatt mindre innvirkning på den amerikanske økonomien. Dermed steg den brede S&P 500-indeksen 0,45 prosent til 1.108,20 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,45 prosent til 1.911,50 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere