RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsens lille revansje

Sist oppdatert:
Nedturen fra forrige uke var gammelt nytt for Oslo Børs.
Oslo Børs la for alvor den siste ukens skuffelse bak seg og så i stedet fremover. Drevet av oppgangen ved børsene i Asia og Europa fokuserer markedet på forventningene til selskapenes fremtidig inntjening fremfor rentefrykten som rådet i forrige uke.

Hovedindeksen på Oslo Børs ble løftet 0,92 prosent til 487,53 poeng mandag. Det var riktignok laber omsetning på børsen. Verdier for like i underkant av 9 milliarder kroner byttet eiere mandag.

Fredag avsluttet Oslo Børs sin verste uke siden november i fjor. Alle dagene var røde og nedturen ble forsterket av internasjonal børsuro. Rentene på de amerikanske statsobligasjonene klatret godt over 5 prosentgrensen og det gjorde at stemningen til aksjer ble mer negativ hva tilfellet har vært den siste tiden. Markedsrentene har i løpet av helge falt noe tilbake og lettet rentefrykten.

Tungvekterne var tilbake i god gammel form. Statoil og Norsk Hydro steg henholdsvis 0,91 prosent til 167 kroner og 1,40 prosent til 217 kroner. Hydro kunne melde om et oljefunn i Nordsjøen. Det er undersøkelsesbrønnen 35/11-15 S med sidesteget 35/11-15 ST5 i Nordsjøen som påviste et mindre oljefunn.

DNO og Altinex klatret 0,88 prosent til 11,42 kroner og 1,58 prosent til 1,93 kroner. DNO har flere nye brønner i produksjon i Jemen i forbindelse med selskapets store boreprogram for inneværende år. Samtidig som de har støtt på nye funn ved Nabrajah- og Sharyoof-feltene har de også støtte på problemer ved enkelte av brønnene ved sistnevnte felt.

PA Resources falt 0,90 prosent til 55 kroner etter å ha gjort det langt bedre tidligere mandag. Selskapet meldte om solid produksjon i Tunisia, men det var ikke nok for et kravstort marked.

Oppgangen til oljeselskapene kom til tross for at oljeprisen har falt tilbake siden fredag. Redusert fare for forsyningsstans fra Oman i forbindelse med at syklonen Gonu var i ferd med å avta sendte oljeprisen ned i løpet av helgen. Samtidig sier Irans oljeminister at OPEC ikke har noen planer om å øker produksjonen i forkant av neste OPEC-møte i september.

Et fat nordsjøolje med levering i juli omsettes for 68,74 dollar ved råvarebørsen i London.

Best blant storvekterne var Seadrill som ble løftet 4,34 prosent til 120,25 kroner. Solenergiselskapet REC ble løftet 2,67 prosent til 192 kroner. Orkla klatret 2,74 prosent til 103 kroner. Orkla-aksjen ble innlemmet i DnB NOR Markets aksjeportefølje.

Et bud på IT-selskapet Component Software bidro til å sende aksjekursen opp 20,95 prosent. Det er finske Accepto som ønsker å sluke Component Software for 63,68 kroner per aksje. Hensikten er å danne en konkurransedyktig markedsleder innen forretningsløsninger i det Nordiske og de Baltiske-områdene.

Budet vil sammen med et utbytte på 1,82 kroner per aksjer fra Component bli på 65,50 kroner per aksje. Affecto fordeler budsummen på 40 prosent aksjer og 60 prosent kontanter. Allerede har finnene fått forhåndsaksept av aksjonærer som kontrollerer 66 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Samtidig anbefaler styret oppkjøpstilbudet som innholder en oppkjøpspremie på rundt 21 prosent.

Scana Industrier steg 9,87 prosent til 16,70 kroner. Glitnir Securitites sto bak 6, prosent av nettokjøpene. Siden nyttår har Scana-aksjen mer enn doblet seg og vært en av de beste aksjene på børsen.

Hotelleiendomsselskapet Norgani ble løftet 6,92 prosent til 77,25 kroner.

Børsnedgang i USA

Mandag ettermiddag faller børsene i New York noe tilbake. Nedturen kommer etter at Wall Street sendte aksjene opp i en rekyl fredag etter flere tunge dager.

Industriindeksen Dow Jones klatrer faller 0,16 prosent til 13.402,69 poeng og får følge av S&P 500-indeksen som faller 0,10 prosent til 1.506,22 poeng. Teknologitunge Nasdaq faller 0,11 prosent til 2.570,73 poeng.

Fredag fikk aksjene i den amerikanske finanshovedstaden et solid løft etter en tung uke. Renten på de statlige obligasjonslånene steg til over fem prosent poeng og ble lansert som en reelt investeringsalternativ til aksjer.

Den amerikanske valutaen har styrket seg og er på det høyeste nivået målt mot euroen to nærmere to måneder.

Fredag begynte markedsrentene å dra seg noe tilbake, men ligger på 5,13 prosent mandag ettermiddag.

Ubestemmelig på Wall Street

Aksjefuturene i USA peker i forskjellig retning i forkant av børsåpningen i New York. Fredag fikk aksjene i den amerikanske finanshovedstaden et solid løft etter en tung uke. Renten på de statlige obligasjonslånene steg til over fem prosent poeng og ble lansert som en reelt investeringsalternativ til aksjer.

Fredag begynte markedsrentene å dra seg noe tilbake, men ligger på 5,13 prosent mandag ettermiddag.

Dow Jones Indicative faller 0,47 prosent, mens Nasdaq-futuren er opp 0,03 prosent. S&P 500-futuren er opp 0,07 prosent.

Den amerikanske valutaen har styrket seg og er på det høyeste nivået målt mot euroen to nærmere to måneder.

Rister av seg nedturen

Oslo Børs har lagt den tunge perioden i forrige uke bak seg. Mandag morgen stiger aksjene på børsen drevet av at rentefrykten har dabbet av.

Hovedindeksen stiger 1,02 prosent til 488,02 poeng.

Dermed følger Oslo Børs resten av Europa som våknet opp til oppadgående børskurver. Fredag steg børsene i USA og fikk følge av Asia mandag morgen. I forrige uke ble børsene tynget av at rentene på de amerikanske statsobligasjonene steg til over 5 prosent. Dette ga liv i spekulasjonene om at aksjer har blitt for dyre sammenlignet med andre aktivaklasser.

Nå har troen på at selskapene vil fortsette resultatveksten og at dermed aksjer blir mer attraktive som investeringsalternativer igjen.

Tungvekterne er blant de aksjene som gjør det best i Oslo. Petroleum Geo-Service topper listen over de mest omsatte aksjene. En post på 6,5 millioner aksjer ble meglet av HSBC Bank til 146,50 kroner og det drar opp omsetningsvolumet. PGS-aksjen stiger 1,53 prosent til 149,50 kroner.

Oljekameratene Statoil og Norsk Hydro klatrer 0,91 prosent til 167 kroner og 0,93 prosent til 216 kroner. Etter at Hydro kan melde om et oljefunn i Nordsjøen. Det er undersøkelsesbrønnen 35/11-15 S med sidesteget 35/11-15 ST5 i Nordsjøen som påviste et mindre oljefunn.

Oljeprisen har i løpet av helgen falt noe tilbake. Ved råvarebørsen i London koster et fat nordsjøolje med levering i juli 68,69 dollar.

DNO og Altinex klatrer 1,41 prosent til 11,48 kroner og 1,58 prosent til 1,93 kroner. DNO har flere nye brønner i produksjon i Jemen i forbindelse med selskapets store boreprogram for inneværende år. Samtidig som de har støtt på nye funn ved Nabrajah- og Sharyoof-feltene har de også støtte på problemer ved enkelte av brønnene ved sistnevnte felt.

PA Resources stiger 0,90 prosent til 56 kroner etter at de kunne melde om solid produksjon i Tunisia.

Flere av de andre storvekterne gjør det også skarpt. Seadrill stiger 2,39 prosent til 118 kroner, mens solenergiselskapet REC blir løftet 2,14 prosent til 191 kroner. Orkla er opp 2,24 prosent til 102,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere