RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsfesten uteble

Sist oppdatert:
Oslo Børs klarte ikke fortsette den siste tidens oppgang og korrigerte ned fredag. Følg utviklingen her:
Oslo Børs hadde en volatil avslutning på en sterk uke. Etter en god start falt børsen tilbake ved lunsjtider. Hovedindeksen endte ned 0,75 prosent til 396,30 poeng.

Aksjene på Oslo Børs har aldri vært mer verdt enn hva tilfellet har vært denne uken. Det er spesielt oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro som har bidratt til den positive uken. Denne uken passerte Hovedindeksen 400 poeng, men klarte ikke holde seg på de nivåene over den magiske grensen lenge.

Siden bunnen i 2003 på 97,72 poeng har det gått bare en sammenhengende opptur. Børsen har firedoblet seg fra bunnen og gitt de som trodde på en opptur en eventyrlig avkastning.

Børslokomotivene Statoil og Norsk Hydro klarte ikke fortsette festoppgangen fredag og endte henholdsvis uforandret på 189 kroner og ned 1,30 prosent til 908 kroner. Det lille oljeselskapet DNO falt tilbake 0,62 prosent.

Et av få lyspunkt blant tungvekterne denne dagen var DnB NOR som steg 0,57 prosent.

NA24 iMarkedet kunne i dag referere til en analyse fra Carnegie der de har tatt for seg finans og bankaksjene på Oslo Børs. Meglerhuset er positive til de norske bankene og finanskonsernene. Acta endte opp 0,77 prosent, mens Storebrand sluttet ned 0,34 prosent.

Lakseaksjene fulgte den brede nedgangen på børsen. Fjord Seafood kom i dag med et positivt resultatvarsel der de venter et langt sterkere første kvartal for inneværende år enn hva de leverte i fjor.

Fjord-aksjen endte opp 0,13 prosent, mens Pan Fish falt 0,46 prosent og fikk følge av Lerøy Seafood og Cermaq som endte ned henholdsvis 1,28 og 3,35 prosent.

DynaPel kunne i dag melde de har fått flere ordre på Close View enheter samt 12 SteadyEye enheter. Avtalene går til kunder i USA og et australsk selskap. Aksjen endte opp hele 12,09 prosent.

I løpet av uken har videoovervåkingsselskapet DynaPel steget fantastiske 200 prosent. Aksjekursen har gått fra 8,05 kroner til 24,10 kroner i løpet av den korte tiden. Tidligere i uken meldte selskapet at de har inngått en distribusjonsavtale med Hafslund Sikkerhet. Kjendisinvestor Idar Vollvik har gjort en kule på DynaPel og sitter med over 38 prosent i selskapet.

Nutri Pharma fulgte etter på vinnerlisten og endte opp 6,96 prosent. Det var lite interesse for aksjen og omsetningen var lav. ContextVision aksjen steg til 61 kroner tilsvarende en oppgang på 5,17 prosent.

Sparebanken Rogaland falt 14 kroner tilsvarende 6,45 prosent. Grunnfondsbeviset gikk ex. utbytte på 14 kroner og endte i realiteten uforandret. Hardanger Sunnhordalandske og Birdstep toppet også taperlisten med en nedgang på henholdsvis 5,91 og 5,22 prosent.

Blandet på Wall Street

Beroligende makrotall sendte det amerikanske aksjemarkedet opp ved åpning fredag.

S&P 500 indeksen er opp 0,16 prosent etter ca et kvarters handel mens Dow Jones indeksen henger noe etter med en nedgang på 0,34 prosent. Nasdaq Indeksen åpner opp 0,3 prosent.

Oslo Børs har snudd ned

Oslo Børs startet dagen med å sette ny toppnotering og føk over 400 poeng igjen. Ved lunsjtider har børsen snudd ned. Oljetungvekterne klarer ikke å fortsette oppgangen fra fredag morgen og leder an i nedgangen. Hovedindeksen er ved lunsjtider ned 0,72 prosent til 396,39 poeng.

Tidligere på dagen var steg aksjene på Oslo Børs til over 400 poeng til ny rekordnotering på 401,17 poeng.

Statoil og Norsk Hydro topper som vanlig listen over de mest omsatte aksjene og faller ved lunsjtider tilbake henholdsvis 0,26 prosent til 188,50 kroner og 0,98 prosent til 911 kroner.

Lekkasjer fra forvaltningsplanen for nordområdene viser at regjeringen ikke innfører en varig fredning av nordområdene. Likevel blir enkelte deler delvis fredet i inneværende stortingsperiode.

Ryktene tilsier at det opprettes en 50 kilometer vernesone ut fra kysten i Troms og Finmark som skjermes for oljeleting og oljeboring. Unntak er gjort for allerede gitte konsesjoner, som Goliat-feltet.

DNO aksjen er ned 0,62 prosent til 48,30 kroner.

Eller er det en bred nedgang som råder på Oslo Børs.

Lakseaksjene faller tilbake. Fjord Seafood meldte tidligere på dagen at de venter et langt sterkere første kvartal enn hva tilfellet var i fjor. Aksjen reagerte opp, men er ved lunsjtider ned 1 prosent. Pan Fish, Cermaq og Lerøy Seafood faller henholdsvis 0,77 prosent, 3,07 prosent og 2,56 prosent.

DynaPel melder i dag at de har fått flere ordre og aksjen stiger ved lunsjtider 16,74 prosent. Et amerikansk selskap har bestilt 40 Close View enheter, mens DynaPel skal levere 12 SteadyEye enheter til det australske selskapet.

I løpet av uken har videoovervåkingsselskapet DynaPel steget fantastiske 210 prosent. Aksjekursen har gått fra 8,05 kroner til 25,20 kroner i løpet av den korte tiden. Tidligere i uken meldte selskapet at de har inngått en distribusjonsavtale med Hafslund Sikkerhet. Kjendisinvestor Idar Vollvik har gjort en kule på DynaPel og sitter med over 38 prosent i selskapet.

Profdoc stiger videre ved lunsjtider fredag. Aksjen er opp 6,90 prosent. I går sto det en løs artikkel i Finansavisen der Øystein Stray Spetalen samt andre finanskjendiser ble trukket frem som massive kjøpere og frelste tilhengere av selskapet. Det ble også spekulert at aksjen er en oppkjøpskandidat.

Nutri Pharma følger etter med en oppgang på 6,67 prosent.

På toppen av taperlisten finner vi tre aksjer som faller på lav omsetning. Hardanger Sunnhordalanske, Exense og Apptix er ned like under 6 prosent.

Børsene i Europa peker også stort sett ned. DAX-indeksen i Tyskland, FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris er ned rundt 0,5 prosent. I Stockholm faller aksjene på OMX 30 indeksen hele 0,75 prosent, mens i København stiger indeksen 0,84 prosent etter å ha vært tung de siste dagene.

Børsfesten fortsetter

Oljeeventyret på Oslo Børs fortsetter. Uroen rundt konflikten mellom FN og Irans atomprogram gjør at prisen på råolje handles nå for over 67 dollar pr. fat. Hovedindeksen stiger 0,44 prosent til 401,07 poeng.

Statoil og Norsk Hydro stiger videre og er like etter åpningen opp henholdsvis 0,79 prosent til 190,50 og 0,76 prosent til 927 prosent. Ny toppnotering for Hydro er nå på 931 kroner.

DNO klarere ikke følge oppgangen til oljelokomotivene og faller 0,21 prosent.

DynaPel melder i dag at de har fått flere ordre og aksjen stiger 15,81 prosent. Et amerikansk selskap har bestilt 40 Close View enheter, mens DynaPel skal levere 12 SteadyEye enheter til det australske selskapet.

Videoovervåkingsselskapet DynaPel har steget utrolige 215 prosent denne uken. Aksjekursen har gått fra 8,05 kroner til 25,20 kroner i løpet av den korte tiden. Tidligere i uken meldte selskapet at de har inngått en distribusjonsavtale med Hafslund Sikkerhet. Kjendisinvestor Idar Vollvik har gjort en kule på DynaPel og sitter med over 38 prosent i selskapet.

Biotec Pharmacon fortsetter oppgangen og stiger 5,81 prosent. Det liten omstenging i aksjen.

Fiberoptikkselskapet Ignis stiger 4,88 prosent og det er stor interesse for aksjen. Blom-aksjen er opp 2,49 prosent. Adm. direktør Dirk Blaauw og styreleder Gunnar Hirsti har gjennom selskapet Finanspartner kjøpt en termin på 744.900 aksjer i Blom.

Etter kjøpet av terminen som tilsvarer 2,26 prosent av aksjene i kartselskapet duoen bak Blom og deres nærstående 10,15 prosent av selskapet. Innløsningskursen på terminen er28,615 kroner pr. aksje, med innløsningsdatoen er 26. mars neste år.

Hardanger Sunnhordalandske topper taperlisten med en tilbakegang på 5,91 prosent, men det er kun omsatt aksjer for rundt 15 tusen kroner. Sparebanken Rogaland er ned 12 kroner tilsvarende 5,53 prosent. Gunnfondsbeviset noteres ex. utbytte på 14 kroner.

Komplett går også ex. utbytte på 1,4 kroner, men aksjen er ikke omsatt så langt denne dagen. Aker er en annen aksje som noters ex. utbytte 6,50 kroner og er ned 6 kroner tilsvarende 1,92 prosent.

I dag er også første noteringsdag for det nye farmasøytiske selskapet Navamedic. Selskapet driver med utvikling og produksjon av legemidler basert på glukosamin HCI (hydroklorid). Dette er et generisk aktiv substans mot slitasjegikt med en fordelaktig bivirkningsprofil.

Oppturen i Asia fortsatte

Høy oljepris og sterke råvarepriser bidro til at de asiatiske aksjene fortsatt oppgangen. Børsene i Asia nærmer seg toppnivåene fra 1990.

Den brede asiatiske indeksen Morgan Stanley Capital International Asia Pacific steg 0,2 prosent til 131,23 poeng. Indeksen har siden nyttår steget nesten 7 prosent og er svært nær toppnoteringen fra januar 1990.

I Japan fortsatte Nikkei 225 oppgangen og steg 0,08 prosent til 17.059,66 poeng, mens aksjene på Topix-indeksen endte tilnærmet uforandret.

Den sørkoreanske Kospi sto for den største oppgangen og la på seg 1,6 prosent. Ellers var den en bred oppgang i ved børsene i Asia.

Renter og Iran tynget USA

De generelle USA-børsene endte i moderat i minus torsdag. Lyspunktet var teknologitunge Nasdaq, som klarte en liten oppgang, og dermed nådde det høyeste nivået på fem år.

Industriindeksen Dow Jones endte ned 0,58 prosent til 11.150,70 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen 0,13 prosent til 2.340,82 poeng. S&P 500 falt 0,20 prosent til 1.300,25 poeng.

Dagens handel fokuserte på rentebildet, og aktørene grep tak i dagens rapport om bruttonasjonalproduktet i USA. Hovedtallet var som ventet, men i rapporten fremkommer det også et tall for prisvekst, og det var høyere enn de fleste hadde trodd.

Dermed økte inflasjonsfrykten, og dermed steg markedsrenten for tiårige amerikanske statsobligasjoner fra 4,81 til 4,86 prosent, det høyeste nivået siden sommeren 2004.

Høyere renter er negativt for aksjemarkedet. Til tross for høyere rente i utgangspunktet vil styrke dollaren, falt dollaren markant i dag mot både euro og kroner. En dollar koster torsdag kveld 6,55 kroner, mot 6,63 kroner onsdag kveld.

Ellers fortsatte olje å dominere nyhetsbildet. Tilspissingen i konflikten om Irans atomprogram, etter at landet klart avviste FNs krav om å stanse anrikingen av uran, sendte oljeprisen opp.

Et fat nordsjøolje for levering i mai har vært oppe i 67 dollar i dag, og koster nå 66,80 dollar, en oppgang på nesten 2 prosent fra onsdag. Den legendariske oljemannen T. Boone Pickens sa i et intervju på finanskanalene CNBC i dag at han tror man ser olje til 75 dollar før man ser 60 dollar, og han utelukker ikke 100 dollar.

Så langt ble toppen for olje nådd i overgangen august-september i fjor, rundt 70 dollar.

Det var også en god dag for metaller. Gullprisen nådde den høyeste prisen på 25 år og en rekke andre metaller gikk til nye rekorder i dag.

General Motors falt 5 prosent i dag, og dette bidrog til at Dow Jones-indeksen gjorde det spesielt dårlig i dag. Det er en rekke spekulasjoner rundt den kriserammede bilprodusenten, alt fra salg av en stor post i Isuzu, til salg av finansdelen GMAC og nye problemer i forhold til fagforeningene, som man forsøker å få reforhandlet avtaler med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere