RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsgalopp på rentehåp

Sist oppdatert:
Forhåpning om snarlig rentekutt satte fart i investorene på Wall Street.
Det amerikanske aksjemarkedet så bort fra den sterke oljeprisen og sendte kursene oppover mandag. Optimismen i forkant av onsdagens rentebeslutning preget handelen selv om oljeprisen aldri har vært høyere.

- Markedet har en tendens til å gå på autopilot en dag eller to før et sentralbanksmøte og akkurat nå handles det på forventninger om et kvartpoengskutt og den økende likviditeten det vil medbringe, sier en markedsanalytiker, ifølge CNNMoney.

Aksjemarkedet venter spent på sentralbanksjefen Ben Bernanke i USA. Kontraktshandelen i Chicago priser inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte, som avsluttes onsdag, med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent.

- Mens størrelsen på det kuttet er oppe til debatt er optimismen høy og aksjemarkedets aggressive undertone fortsetter ettersom mantraet ikke bekjemp Fed farer rundt på Wall Street, sier analytiker Frederick Ruffy, ifølge MarketWatch.

Et rentekutt i USA vil redusere faren for resesjon i den amerikanske økonomien. Krise i boligmarkedet til verdens største økonomi har skremt enkelte til å tro på en hardlanding fra USAs økonomi. Presset på sentralbanksjef Ben Bernanke øker for å motvirke faren og sørge for en myklanding. En rentenedgang vil dempe resesjonsfaren, men kan likevel bli problematisk for den amerikanske sentralbanken. Lav dollar sørger for at inflasjonspresset fortsatt er faretruende sterkt.

- Det er på en måte en psykologisk handling. Et 25-basisponegkutt kommer ikke til å lette på kreditturoen. Men det gir sentralbanken litt mer tid til å finne ut hva som skjer med økonomien, sier aksjestrateg Scott Wren, ifølge Associated Press.

Fredag kommer den viktige sysselsettingsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Før den tid er det en rekke andre makrorapporter som ventes, likevel vil nok markedet være mest opptatt av rentemøtet og arbeidsmarkedsrapporten som kommer fredag.

Toppsjefen i Merrill Lynch kan komme til å forlate selskapet og spekulasjonene sendte aksjekursen opp rundt 8,5 prosent fredag. Mandag fortsatte Merrill Lynch ferden opp med en økning på vel to prosent. Styreleder og konsernsjef Stanley O’Neal er i hardt vær etter at han skal ha tatt initiativ til oppkjøpssamtaler med banken Wachovia.

I løpet av helgen økte spekulasjonene om at O’Neal må gå og at toppsjefen for Merrill Lynch deleide hedgefond BlackRock, Laurence Fink, blir etterfølgeren. Styret i Merrill Lynch skal være svært misfornøyd med at O’Neal skal ha innledet samtalene uten at de er blitt informert.

Verizon Communications opplevde at resultatet i tredje kvartal falt med 34 prosent til 1,27 milliarder dollar fra 1,92 milliarder dollar. Høyere skattetrykk internasjonalt og økte kostnader i forbindelse med utskillelsen av linjene får deler av skylden for resultatnedgangen.

Fordelt per aksje ble resultatet 44 cents mot 66 cents i samme periode året før, men hvis en justerer for engangshendelser ville resultat per aksje havnet på 63 cents i tredje kvartal. Det er like over forventningene til analytikerne som hadde ventet 62 cents per aksje.

Omsetningen økte til 23,77 milliarder dollar fra 22,46 milliarder dollar. Verizon steg med rundt 0,5 prosent

Nedstengt produksjon i Mexicogolfen sendte frontkontraktene på WTI-olje opp 1,8 prosent til 93,53 dollar fatet på råvarebørsen Nymex. Oljen har aldri tidligere vært høyere, og mulighetene for å bli tresifret er tilstede.

Styreleder i Cambridge Energy Research Associates Daniel Yergin melder, ifølge Bloomberg, at oljeprisen kun er en eller to hendelser fra å nå 100 dollar fatet.

Den høye oljeprisen bidro til å løfte de oljerelaterte aksjene.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,46% til 13.870,26

Nasdaq +0,47% til 2.817,44

S&P 500 +0,37% til 1.540,98

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere