RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsgleden forsvant.

Sist oppdatert:
Sjokkerte investorer lempet ut aksjer fredag. Det sendte børsen i kjelleren.
Et fall i den amerikanske sysselsettingen slo ned som lyn fra klar himmel og sendte børsene over hele verden rett i rødt. Økonomene bruker ord som urovekkende og mener dette nå vil tvinge frem rentekutt i USA.

Fredag ble helrød for investorene på Oslo Børs som sendte hovedindeksen ned 1,44 prosent til 475,69 poeng. Oppgangen børsen hadde brukt hele uken til å bygge ble raskt radert vekk, og samlet viser den en oppgang på 0,45 prosent de fem siste dagene.

De utenlandske meglerhusene lempet ut aksjer i høyt tempo etter at sjokkmeldingen fra USA slo ned. Det medførte at omsetningene skjøt i været etter en langt roligere start. Totalt ble det omsatt aksjer for 16,6 milliarder kroner. De største selgerne var Deutsche Bank, Crédit Agricole Indosuez Cheuvreux og Nordnet. De amerikanske meglerkjempene Merrill Lynch og Morgan Stanley fikk også dårlig tid og kastet ut aksjer mot slutten av dagen.

Tendensen der utenlandske meglerhus dominerer selgersiden er ikke uvanlig når det er internasjonal uro. Fredag ble uroen vekket etter at fersk statistikk viser at sysselsettingene falt i stedet for å vokse i august. Totalt ble 4.000 stillinger kuttet, mens økonomene hadde ventet tilvekst på 100.000.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at det er urovekkende at de tallene som de amerikanske myndighetene kom med fredag ettermiddag norsk tid kommer akkurat nå.

- Det er litt overraskende siden vi ikke har sett noen tegn til dette tidligere, sier Andreassen til NA24.

Det underliggende er ikke fullt så dårlig, men tilhengerne av rentekutt har fått mer blod på tann.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

Oljeprisen holdt seg bra selv om den amerikanske økonomien viser klare svakhetstegn. Ved råvarebørsen i London kostet et fat Nordsjøolje med levering i oktober 74,50 dollar. Dollaren falt markant til 5,74 kroner.

Nedturen i oljeprisen sendte Statoil ned 1,56 prosent til 174 kroner. Den norske oljekjempen dominerte omsetningsstatistikken og totalt byttet verdier for nesten 5,5 milliarder kroner i Statoil hender. Norsk Hydro klarte seg langt bedre og falt 0,45 prosent til 222 kroner.

Handelsbanken har sett litt nærmere på Norsk Hydro. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med et kursmål på 258 kroner per aksje for selskapet og mener at tilbakebetalingen i form av utbytte vil øke etter fjerde kvartal. Summen av alle delene i «rest-Hydro» er satt til 85 kroner per aksje, noe som er 18 prosent høyere enn snittverdsettingen i markedet. Blant annet trekker meglerhuset frem at resultatutsiktene for oppstrømsvirksomheten ser sterk ut, men nedstrøms er noe blandet.

Tandberg endte ned 2,57 prosent til 110 kroner. Selskapet satser offensivt og blar opp over 1,5 milliarder kroner for et britisk videonettverksselskap.

- Rent finansielt er det dyrt i forhold til hvordan Tandberg prises, sier analytiker Hallgeir Hollup i ABG Sundal Collier til NA24.

Hollup peker på at kjøpet priser Codian til ti ganger omsetningen, mens Tandberg prises til 4,5 gangern. Selv om det fremstår litt dyrt, mener ABG-analytikeren at det er et klokt valg.

- Strategisk er det et klokt valg. Codian gjør det veldig bra i et område der Tandberg har lagget litt, sier Hollup til NA24.

Teknologi-aksjene dominerte taperlisten fredag. Ignis falt 8,90 prosent til 10,75 kroner etter å ha gjort det sterkt torsdag. Nordnet og E-Trade var de ivrigste selgerne.

Fara fulgte etter med en nedgang på 7,20 prosent til 2,32 kroner.

Søkemotorselskapet Fast fikk også merke prisen av å skuffe markedet. Selskapet varsler at de kommer til å legge frem et dundrende underskudd i tredje kvartal. Torsdag ettermiddag holdt de sin midtkvartalsoppdatering og venter at driftsresultatet vil vise et underskudd på mellom 67 millioner dollar til 71 millioner dollar. Det vil i verste fall tilsi rundt 410 millioner norske kroner. Omsetningen er ventet å ligge mellom 34 og 38 millioner dollar.

Fast-aksjen falt 6,28 prosent til 10,45 kroner.

Tørrbulkrederiene har vært i skuddet på Oslo Børs den siste perioden. Festen blant bulkaksjene ble midlertidig avblåst og Jinhui Shipping falt 5,46 prosent til 69,25 kroner. Golden Ocean endte ned 1,17 prosent til 33,80 kroner.

Dypdykk på USA-børser

Børsene i New York faller skarpt fra starten. De tre toneangivende indeksene er helrøde og følger i fotsporene til resten av verden.

Investorene kaster ut aksjer i hopetall etter at sysselsettingen bremser helt opp. Norske økonomer forteller NA24 at tallene er overraskende svake og at det er urovekkende at det kommer allerede nå.

I USA øker bekymringen for at verdens største økonomi står i fare for en resesjon. Tidligere har frykten for konsekvensene av de råtne lånene sendt børsene rundt om i verden ut i en turbulent ferd. Subprime-krisen har rammet bredt og enkelte prominente herrer har advart mot konsekvensene. Fredag forsterkes inntrykket.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen faller 1,31 prosent til 2.578,71 poeng og er med det verst i klassen. Marginalt bedre går det med aksjene på S&P 500 som «bare» faller med 1,19 prosent til 1.460,16 poeng. Den kjente industriindeksen Dow Jones blir sendt ned 1,11 prosent til 13.214,83 poeng.

Sysselsettingen utenfor jordbruket falt overraskende med 4.000 i august. Økonomene hadde ventet en jobbvekst på 100.000 i den siste måneden av sommeren. Samtidig ligger ledighetsraten i ro på 4,6 prosent. Skuffelsen over at jobbveksten bremset helt opp i august overrakset markedet. Det er første gang på over fire år at sysselsettingen falt og fallet var langt større enn hva økonomene hadde fantasert om.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ledighetsraten ville stige til 4,7 prosent.

I snitt økte timelønnen med 0,3 prosent til 17,50 dollar. Det var helt på linje med hva markedet hadde ventet. På ett år har lønningene økt med 3,9 prosent. Arbeidsuken forble uendret på 33,8 timer. Dette var helt i tråd med forventningene.

De svake tallene gjør at Ben Bernanke & Co i den amerikanske sentralbanken blir nødt til å senke rentene, det mener en rekke økonomer.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

- Dette forteller at økonomien gradvis har blitt svakere i USA, og presset i arbeidsmarkedet forsterker forventningene om et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, sier økonom Erik Bruce i Nordea.

Bratt fall i New York

Pessimistene ser nå sterke tegn til at den tøffe utviklingene i kredittmarkedet som har skremt Wall Street kan bli en belastning for verdens største økonomi.

Dagens sysselsettingsrapport slår uheldig ut og sender aksjene rett ned. Alle de tre indeksfuturene i New York faller bratt etter at rapporten ble kjent.

Nasdaq-futuren er ned 0,79 prosent, mens S&P 500-futuren raser ned 0,81 prosent. Dow Jones Indicative reagerer også negativt.

Sysselsettingen utenfor jordbruket falt overraskende med 4.000 i august. Økonomene hadde ventet en jobbvekst på 100.000 i den siste måneden av sommeren. Samtidig ligger ledighetsraten i ro på 4,6 prosent. Skuffelsen over at jobbveksten bremset helt opp i august overrakset markedet. Det er første gang på over fire år at sysselsettingen falt og fallet var langt større enn hva økonomene hadde fantasert om.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ledighetsraten ville stige til 4,7 prosent.

I snitt økte timelønnen med 0,3 prosent til 17,50 dollar. Det var helt på linje med hva markedet hadde ventet. På ett år har lønningene økt med 3,9 prosent. Arbeidsuken forble uendret på 33,8 timer. Dette var helt i tråd med forventningene

Oslo Børs faller 0,87 prosent til 478,45 poeng etter rapporten ble kjent. Før den tid var hovedindeksen i pluss.

Følg børsene her.

Fast straffes på sterk børs

Optimistene dominerer fortsatt på Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 0,44 prosent til 484,79 poeng.

Oljeprisen har falt noe tilbake sammenlignet med nivået fra stengetid torsdag, men holder seg fortsatt høyt. Ved råvarebørsen i London omsettes kontraktene på Nordsjøolje med levering i oktober for 74,77 dollar fatet. Samtidig koster en dollar 5,78 kroner.

Fast får juling etter at de holdt sin midtkvartalsoppdatering torsdag. Selskapet presentert redningsplanen og la ikke skjul på at det er en real ryddejobb de har foran seg. I tredje kvartal venter de et driftsunderskudd på inntil 71 millioner dollar. Det tilsvarer 410 millioner kroner gitt dagens dollarkurs. Omsetningen er ventet å ligge på samme område som ved det foregående kvartalet. Det er mellom 34 og 38 millioner dollar.

Restruktureringskostnadene i forbindelse med ryddeprosessen anslås til 55 millioner dollar, rundt 318 millioner kroner. Selskapet gjentar målene om en fremtidig topplinje vekst på 30 prosent og en driftsmargin på 15 prosent. I 2008 ønsker de ikke spesifisere noe annet enn at de håper på omsetningsvekst og et positivt driftsresultat.

Fast-aksjen faller 4,93 prosent til 10,60 kroner. Så langt i år har verdien på teknologiselskapet blitt redusert med 32 prosent.

Et annet teknologi selskap i nyhetene er Tandberg. Videokonferanseprodusenten har gjennomført en storhandel. Konsernsjef Fredrik Halvorsen har bladd opp 270 millioner dollar eller godt over 1,5 milliarder kroner for konkurrenten Codian. Kjøpet vil skje gjennom 156 millioner dollar kontant og 111 millioner dollar i aksjer.

- Oppkjøpet fyller et teknologisk behov for Tandberg og passer inn i strategien selskapet har kommunisert med hensyn på skalerbarhet de siste årene. Prisen ser i utgangspunktet ikke lav ut, men kjøpet vil posisjonere Tandberg helt i tet innen sitt marked, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset tror aksjemarkedet kan komme til å reagere negativt på utsiktene til en emisjon på 100-200 millioner dollar, men anser det som mer sannsynlig at den sterke kontantstrømmen i selskapet gjør at selskapet unngår en utvanning ved å benytte en kortvarig brofinansiering, eventuelt et obligasjonslån.

Nedturen for Tandberg-aksjen lar imidlertid vente på seg. Kursen stiger 0,74 prosent til 136,75 kroner. Statoil er opp 0,14 prosent til 177 kroner, mens Norsk Hydro stiger 0,56 prosent til 224,25 kroner.

Rødt i Asia

Det går mot ukesavslutning i minus for de asiatiske markedene.

Det er fremdeles angst og beven for at svikt i det amerikanske kredittmarkedet skal dra ned inntjeningen i Asia-regionens banker og eksportører.

- Når det er snakk om subprime er det dårlig nytt for bankene og det gjødsler usikkerheten finansmarkedene, sier en forvalter Shane Oliver i AMP Capital Investors i Sydney.

Den brede Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen i Tokyo var fredag morgen ned 0,3 prosent til 151,30 poeng.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong var ned 0,24 prosent.

Japan's Nikkei 225 Index falt 0.8 prosent til 16.125,61 poeng. Hovedindeksene var også ned i Sør-Korea, Thailand og Pakistan.

Tilbakeholden børsopptur

Wall Street endte beskjedent opp torsdag på sunne økonomiske data, men fredag kommer tallene alle venter på.

Tross en rekke positive makroindikatorer, ble det en beskjeden børsopptur i USA torsdag.

Børsdagen var en aventningsdag siden mye spenning er knyttet til tall fra arbeidsmarkedet som offentliggjøres fredag. Mange aktører i akjsemarkedet mener at disse tallene vil gi det endelige svaret på tilstanden i amerikansk økonomi.

De tre toneangivende indeksene begynte handelsdagen i minus, men endte altså til slutt i pluss. Størst ble oppturen for verdens mest kjente indeks, Dow Jones, mens den brede S&P 500 fulgte hakk i hæl.

Torsdag kom flere hyggelige indikatorer på makroplanet, men dette fikk kun mindre betydning på aksjemarkedet.

- Wall Street er en bisarr verden der gode nyheter fra detaljistene og sterke produktivitetstall blir sett på som dårlige nyheter for de som ønsker seg et rentekutt, sa Robert Pavlik i Oaktree Asset Management til MarketWatch.com om børsdagen.

Produktiviteten økte med 2,6 prosent i andre kvartal. Det er høyere enn hva som tidligere var blitt meldt. Opprinnelige var det meldt om en oppgang på 1,8 prosent, men en revisjon viser at produktiviteten var langt høyere. Aksjemarkedet tar dette som et sunnhetstegn for den amerikanske økonomien. Økonomene hadde i forkant ventet at produktivitetsveksten i årets andre kvartal ville ligge på 2,5 prosent.

Vel så viktig er at produktiviteten skjer samtidig som enhetskostnaden på arbeidsinnsatsfaktoren går ned. Revideringen viser at arbeidskostnaden falt til en vekst på 1,4 prosent fra 2,1 prosent. Økonomene hadde ventet at veksten ville falle til 1,5 prosent.

Den første uken i september falt antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd med 19.000 til 318.000. Økonomene ventet at antallet ville ligge på rundt 330.000.

Torsdagen var også dagen for flere oppløftende tall fra detaljhandelen. De største detaljhandlerne og kjøpesenterkjedene kunne melde om robust omsetning i august. Selv om dette er godt nytt og viser at uroen i finansmarkedene ikke har slått ut på husholdningenes forbruk er ikke alle helt overbevist.

Salget ligger normalt høyere i forbindelse med skolestart og fortsatt råder usikkerheten om tendensen vil fortsette i de kommende månedene.

Tall fra detaljisten Wal-Mart viste at omsetningen økte mer enn ventet i august. Aksjen endte opp 0,73 prosent til 42,76 dollar.

Torsdagens positive økonomiske indikatorer og gode tall for detaljhandelen kan ha ført til færre argumenter for de som håper på at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten på rentemøtet 18. august.

Onsdag kom sentralbankens såkalte Beige Book der det ble beskrevet en positiv utvikling i økonomien, med unntak av i boligmarkedet. Disse signalene kan også ha lagt en demper på forventningene om et rentekutt.

På råvarebørsen i New York steg oljeprisen videre. Referanseoljen WTI med levering i oktober er opp 0,59 dollar, eller 0,9 prosent, til 76,32 dollar fatet. Dette er den høyeste prisen siden 1. august.

Bakgrunnen for prisøkningen er lagerstatistikken fra det amerikanske energidepartementet som ble offentliggjort torsdag. De amerikanske oljelagrene falt med 4,0 millioner fat til 329,7 millioner fat i forrige uke. Det var på forhånd ventet at lagrene ville falle med 2,2 millioner fat, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 0.44% til 13.363,35
Nasdaq + 0.32% til 2.614,32
S&P 500 + 0,43% til 1.478,55

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere