RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsmoro med olje

Sist oppdatert:
Knallsterke oljeaksjer skinte omkamp på Oslo Børs og bidro til en positiv dag for investorene.
Hovedindeksen endte opp 1,49 prosent til 387,72 poeng.

Oljeaksjen var nok en gang i skuddet. Oljegigantene satt i førersetet og bidro sterkt til den gode børsdagen. Statoil steg 1,09 prosent til 185 kroner, mens Norsk Hydro endte opp 1,44 prosent til 176,50 kroner.

Nyhetsbyrået Reuters melder at irakiske myndigheter vil starte opp samtaler og forhandlinger med internasjonal oljeselskaper. Det er forventet at samtalene vil starte i løpet av et par måneder, og dette ble tolket som godt nytt for DNO. Det lille oljeselskapet fikk fart på seg etter denne nyheten og dette bidro til å sende aksjen opp 5,04 prosent til 12,50 kroner.

Altinex melder om stor interesse for det konvertible obligasjonslånet har vært i markedet for å få plassert. Responsen var så stor at de valgt å heve lånesummen til 250 millioner kroner fra de opprinnelige 200 millioner kronene. Altinex steg 2,31 prosent til 1,33 kroner.

Orkanvarselet i Mexico-gulfen fikk oljemarkedet til å sende prisen på et fat nordsjøolje med levering i september opp 1,20 prosent til 76,80 dollar. I fjor fikk orkanene i USA store konsekvenser for oljeproduksjonen i det store landet og markedet frykter at et tilsvarende produksjonsavbrudd vil ramme oljeinstallasjonene i år.

Meteorologene har spådd at inneværende orkansesong vil bli langt verre enn hva tilfellet var i fjor. Dermed er spekulantene veldig oppmerksom på kraftige luftmasser som blåser inn over Atlanterhavet.

Det var stort sett de utenlandske meglerhusene som kastet seg over Telenor denne dagen. Lehman Brothers var mest ivrige etter å skaffe seg Telenor- aksjer og det var stor interesse for det norske teleselskapet som endte opp 2,53 prosent til 81 kroner.

- Med utgangspunkt i verdien basert på diskontert kontantstrøm utgjør investeringen i Serbia en utvanning på rundt 1 kroner pr. aksje. Tar vi utgangspunkt i verdi basert på justert EPS kompenseres effekten nesten helt av høyere opplåning, også når vi tar hensyn til den siste S&P-nedgraderingen av Telenors gjeld. Vi velger å opprettholde kjøpsanbefalingen og vårt kursmål på 86 kroner pr aksje. Tredje kvartalsrapporten vil kunne bli en katalysator for ytterligere oppside, skriver DnB NOR Markets i en analyse.

Pan Fish fikk også en opptur. Russiske veterinærer kom til Norge i formiddag for å sjekke norske lakseoppdrettere. Like rundt nyttår fikk lakseoppdretterne sjokkmelding om at Russland har innført et forbud mot å innføre fersk norsk laks til landet. Etter inspeksjoner av enkelte slakterier ble det innført et importforbud.

- Vi er overlykkelige over at arbeidet endelig kan komme i gang igjen. Nå har vi tenkt å høre med de om hvilken plan de ønsker å legge, sier kommunikasjonsdirektør Inger-Gunn Sande i Eksportutvalget for Fisk til NA24.

Pan Fish endte opp 2,59 prosent til 7,13 kroner, mens Cermaq endte opp 1,17 prosent til 86,50 kroner. Fredag skal dessuten Cermaq legge frem tall for andre kvartal.

Fusjonskameratene Eltek og Nera steg etter at det ble kjent at Nera er i ferd med å selge ut deler av virksomheten. Danske Thrane&Thrane har lagt inn et bud på 550 millioner kroner for Satcom-divisjonen til Nera. Markedet svarte med å sende aksjene i Eltek og Nera opp 5,32 prosent og 3,23 prosent.

Håndteringsteknologiselskapet Odim toppet vinnerlisten med en oppgang på 14,58 prosent til 110 kroner. Carnegie var det mest ivrige meglerhuset som var på kjøper’n. og var største nettokjøper med 49,4 prosent.

Bulkrederiene var igjen i skuddet. Golden Ocean Group steg hele 11,87 prosent til 4,90 kroner, mens Jinhui Shipping ble løftet 10,16 prosent til 20,60 kroner. John Fredriksen som kontrollerer Golden Ocean Group skal i henhold til Finansavisen kjøpt seg opp til like i underkant av 5 prosent i Jinhui.

I tillegg er bulkratene på vei videre opp. Tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg 3,4 prosent.

Det var også stor interesse for riggselskapet Petrolia Drilling som endte opp 7,32 prosent til 3,37 kroner. Solenergiselskapet REC endte opp 3,96 prosent til 85,25 kroner, en konkurrent la frem oppløftende tall for andre kvartal og kom med gode fremtids utsikter. Det er også høye forventninger til RECs resultat og flere meglerhus anbefaler kjøp i forkant av resultatfremleggelsen.

Resultatjubel i USA

Knalltall fra Time Warner og Procter & Gamble er med på sende aksjene i USA rett opp etter to dager med nedgang.

Industriindeksen Dow Jones klatrer 0,33 prosent til 11.161,23 poeng like etter at Wall Street åpnet handelen. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,33 prosent til 1.275,15 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir løftet 0,57 prosent til 2.073,65 poeng.

Markedet tar godt i mot resultatet til verdens største medieselskap. Time Warner kan vise til et overskudd i milliardklassen i andre kvartal. Selskapet la frem et resultat på 1 milliard dollar tilsvarende 24 cents pr. aksje og snudde dermed fra et underskudd på 409 millioner dollar. Aksjekursen blir sendt opp 2,3 prosent.

Time Warne har klart å snu den negative tendensen i innen kabeltv-divisjonen. Høyhastighets internett og digital telefonikunder oppveide de svake resultatene i AOL. Det murer blant aksjonærene til verdens største internettilbyder, etter at de vil tilby gratis e-post og andre tjenester.

Verdens største annonsør og produsent av forbruksvarer, Procter & Gamble har også fått en opptur etter at Wall Street åpnet. Aksjen stiger nær 4 prosent. Selskapet leverte sterke tall for forrige kvartal. Godt hjulpet av økte priser klarte Procter & Gamble å overgå forventingene i markedet.

Bilprodusenten Ford blir løftet 4,4 prosent etter at de har presentert en omfattende restruktureringsplan.

Orkanvarsler er med på å sende oljeprisen i USA opp nesten 1 prosent. Det er den tropiske stormen Chris som gjør at markedet frykter for stans eller redusert produksjon i Mexico-gulfen. Kontraktene på referanseoljen WTI blir omsatt for 75,60 dollar.

Mot oppgang i USA

På en dag uten makrotall av betydning blir de amerikanske futureskontraktene dratt opp av en bred aksjeoppgang på de europeiske børsene.

I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,81 prosent, mens FTSE100-indeksen i London er opp 0,27 prosent. I Frankrike er CAC40-indeksen opp 0,97 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

Futuresmarkedet i USA indikerer en positiv åpning på Wall Street i dag. Dow Jones Indicative stiger 0,18 prosent, mens futureskontrakten for den brede S&P500-indeksen er opp 0,09 prosent.

Den teknologitunge futuren for Nasdaq-indeksen er opp 0,27 prosent.

Før børsåpning på Wall Street i dag leverte verdens største produsent av forbruksvarer, Procter & Gamble, resultat for andre kvartal.

Selskapet, som er en komponent i Dow Jones-indeksen, hadde et resultat etter skatt på 55 cents per aksje, mens analytikerne på Wall Street hadde ventet 54 cents ifølge Thomson First Call.

I den utvidede handelen før Wall Street åpner omsettes aksjen til 57,00 dollar, opp 1,91 prosent.


Stabil opptur

Hovedindeksen stiger like etter lunsj 1,01 prosent til 385,87 poeng.

Oslo Børs holder seg sterk, godt hjulpet av at oljeprisen er stabilt over 76 dollar fatet. Orkanene truer i Mexico-gulfen og det bidrar sammen med uroen i Midtøsten til å sende prisen på det sorte gullet opp. Orkaner herjer i fjor amerikanske oljeinstallasjoner og førte til at flere raffinererier og oljeplattformer ble stengt i mange måneder. Frykten for at de kraftige vindmassene vil få en tilsvarende effekt også i år gjør at oljemarkedet spekulerer opp kontraktene på levering av olje.

Følg kursene her.

Den høye oljeprisen gjør at interessen for oljegigantene Statoil og Norsk Hydro er på topp. Begge aksjene topper omsetningslisten og stiger henholdsvis 0,82 prosent til 184,50 kroner og 0,86 prosent til 175,50 kroner.

Interessen for de noe mindre oljeselskapene DNO og Altinex er også god, og bidrar til at aksjekursene stiger 1,68 prosent til 12,10 kroner og 2,31 prosent til 1,33 kroner.

Altinex melder om stor interesse for det konvertible obligasjonslånet har vært i markedet for å få plassert. Responsen var så stor at de valgt å heve lånesummen til 250 millioner kroner fra de opprinnelige 200 millioner kronene.

Håndteringsteknologiselskapet Odim topper vinnerlisten med en oppgang på 15,63 prosent til 111 kroner. Det er i hovedsak meglerhusene Carnegie og Enskilda som er på kjøper’n. Carnegie er største nettokjøper med 49,4 prosent, mens Enskilda kjøper 25,7 prosent.

Seismikkselskapet SeaBird følger etter med en oppgang på 9,12 prosent til 33,50 kroner. Meglerhuset ABG Sundal Collier står bak rundt 80 prosent av nettokjøpene.

Bulkrederiene er i skuddet. Golden Ocean Group stiger 7,53 prosent til 4,71 kroner. Jinhui Shipping stiger 7,49 prosent til 20,10 kroner. John Fredriksen som kontrollerer Golden Ocean Group skal i henhold til Finansavisen kjøpt seg opp til like i underkant av 5 prosent i Jinhui.

Int. Gold Exploration stiger 7,11 prosent til 4,82 kroner.

Det er også stor interesse for TGS-Nopec som stiger 3,4 prosent til 114 kroner. Pareto er storkjøper av aksjen og står bak 43,5 prosent av nettokjøpene. Meglerhuset anbefaler sine kunder å kjøpe aksjene i forkant av resultatfremleggelsen 10. august og har et kursmål på 140 kroner pr. aksje.

Programvareselskapet Opera er dagens taper så langt etter at aksjekursen faller 6,13 prosent til 19,90 kroner. Det er kun omsatt aksjer for like i underkant av 50.000 kroner.

DynaPel faller 5 prosent, mens Aker Floating Production er ned 4 prosent. Aksjene faller på lav omsetning.

Søkemotorselskapet Fast la frem tall for andre kvartal onsdag morgen. Selv om Fast-sjef John M. Lervik kunne vise til en klar bedring sammenlignet med samme periode året før, klarte ikke IT-selskapet helt innfri forventningene til analytikerne.

Markedet reagerer med å sende aksjekursen ned 2 prosent til 19,60kroner.

- Fast har lagt frem andre kvartalstall i dag. Topplinjen var bedre enn ventet, hvilket understreker at vekstforventningene mer enn innfris. EBITDA-marginen kom inn på estimatet, mens inntjeningen på EBIT-nivå var noe lavere enn topplinjen skulle tilsi, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Oljefryd

Den høye oljeprisen sender Oslo Børs opp 0,75 prosent til 384,87 poeng. Oljeaksjene klatrer videre og leder an i oppgangen.

Norsk Hydro stiger 1,15 prosent til 176 kroner, mens Statoil blir løftet 1,09 prosent til 185 kroner.

Et fat nordsjøolje med levering i september omsettes for 76,30 dollar ved råvarebørsen i London. Den tropiske stormen Chris truer i Mexico-golfen og frykten for at orkanene igjen vil herje oljeinstallasjonene i området gjør at oljeprisen stiger videre.

Situasjonen i Midtøsten legger også press på oljemarkedet. Våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah virker å være fjernere enn på lenge, ettersom luftangrepene fortsetter med uforminsket styrke.

DNO og Altinex stiger henholdsvis 0,84 prosent til 12 kroner og 3,08 prosent til 1,34 kroner.

Telenor stiger videre etter at det har kommet frem at konkurrenten Tele 2 sliter med kundeflukt. Aksjen blir løftet 0,95 prosent til 79,75 kroner.

Tørrbulkaksjene er fortsatt i skuddet. Fraktratene peker rett opp og det gjør at rederiene igjen kan tjene penger. Jinhui Shipping topper vinnerlisten med en oppgang på 8,01 prosent til 20,20 kroner. Rederkongen John Fredriksen har igjen blitt knyttet opp mot selskapet. Ifølge Finansavisen skal Fredriksen har like i underkant av 5 prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Fredriksen hadde fra før rundt 2 prosent av aksjene i Jinhui, og har tidligere vært en av de største aksjonærene i selskapet.

John Fredriksens eget tørrbulkrederi Golden Ocean Group følger etter på vinnerlisten. Aksjen stiger 4,79 prosent til 4,59 kroner.

Gårdagens taper Int. Gold Exploration inntar tredjeplassen blant vinnerne, med en oppgang på 4,44 prosent til 4,70 kroner.

Billettløsningsselskapet Fara er den soleklare taperen med en nedgang på 8,87 prosent til 2,26 kroner, men det er riktignok svært lav omsetning i aksjen.

Nutri-Pharma følger etter på taperlisten med en nedgang på 2,23 prosent til 2,63 kroner.

I dag var det søkemotorselskapet Fast sin tur til å fortelle markedet hvordan det har gått det siste kvartalet. Selv om Fast-sjef John M. Lervik kunne vise til en klar bedring sammenlignet med samme periode året før, klarte ikke IT-selskapet helt innfri forventningene til analytikerne.

Reaksjonene er likevel ikke store og aksjekursen faller 1,50 prosent til 19,70 kroner.

Oppgang i Asia

Etter et lite tilbakefall tirsdag, stiger nå børsene i Asia. Oppgangen ledes av de sørkoreanske eksportørene, som Hyundai og Samsung Electronics, da svekkelsen av won mot dollar gjør eksportproduktene mer konkurransedyktige på utenlandsmarkedet.

Den sørkoreanske valutaen won falt 0,7 prosent mot dollar i morgentimene onsdag, og nådde sin laveste kurs mot dollar siden 4. april, melder Bloomberg.

USA stod for 29 prosent av Hyundai Motors utenlandssalg, aksjen stiger 3,9 prosent på won-svekkelsen. Sør-Koreas største eksportør Samsung Electronics, som står for hele 10 prosent av landets eksport, stiger 0,7 prosent

Den brede Morgan Stanley Capital International-indeksen var i morgentimene onsdag opp 0,5 prosent til 126,18 poeng. Alle de ti industrigruppene som er representert i indeksen steg, ifølge Bloomberg.

Den kjente Nikkei225-indeksen i Japan er opp 0,15 prosent til 15.464 poeng, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong stiger 0,78 prosent. Hang Seng-indeksen nådde onsdag sin høyeste notering å på tre måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere