RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsuro gir prisfall

Sist oppdatert:
Mens børsene skjelver, står norske oppkjøpsselskaper og venter på prisfall.
Verdens aksjemarkeder har gått på en kraftig smell, hedgefond har kollapset og investorer har måtte ta milliardtap. Dermed vender bankene i økende grad tommelen ned for lånefinansierte oppkjøp. Det gjelder ikke bare i USA, hvor slike oppkjøp har blitt stadig større, men også i Norden.

Ifølge Dagens Industri vender svenske långivere tommelen ned for utlån til lånefinansierte oppkjøp etter de siste ukers uro i aksjemarkedet.

- Strammere likviditet
I Norge vil derimot ikke børsuroen få samme innvirkning på finansiering av oppkjøp. Det bekrefter flere aktører i markedet overfor NA24. Men heller ikke norske oppkjøpsselskaper går helt fri for nedturen.

- Å si nei til det er som å si at man er isolert fra det internasjonale aksjemarkedet, sier Tore Rynning-Nielsen, partner Ferd Private Equity Fund.

- Det blir generelt strammere likviditet i markedet. Ikke bare for private equity, men også for vanlige bedrifter stilles det strengere sikkerhetskrav til finansiering av virksomheten, sier Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i statens investeringsselskap Argentum.

- Det vil bli noe roligere aktivitet, men noe dramatisk fall har jeg ikke tro på, sier Argentum-sjefen videre.

Argentum investerer i minoritetsandeler i spesialiserte investeringsfond for aktivt eierskap, såkalte private equity-fond. Høegh-Krohn viser til at norske oppkjøpsfond kun bruker lånefinansiering til en viss utstrekning, og at de har solid egenkapital.

- Færre avtaler
- Det vil nok bli noen færre avtaler, samtidig som det vil bli litt vanskeligere å finne finansiering, sier han og legger til at prisnivået også vil gå ned, i forhold til det høye prisnivået som har vært de siste årene.

De siste ukenes børsuro kan åpne for kapitalsterke oppkjøpsselskaper på jakt etter gode objekter. Ved slutten av 2006 hadde norske oppkjøpsselskaper 21 milliarder kroner ledig til nye investeringer.

- Prisen går ned på de selskapene som skal kjøpes, dermed trengs mindre belåning. De som skal ut å selge et selskap i dag kan vanskelig få så godt betalt som for et halvt år siden, forteller Tore Rynning-Nielsen, partner iFerd Private Equity Fund, Norges største oppkjøpsselskap med selskaper som Nille og Pronova Biocare i porteføljen.

Påvirkes ikke mye
Rynning-Nielsen legger til at de norske oppkjøpsselskapene ikke går for de aller største handlene og vil derfor ikke påvirkes like mye av denne uroen. Han får støtte av Knut Traaseth generalsekretær i Norsk Venturekapitalforening.

- Vi har ikke fått signaler fra medlemmer om at det reageres på samme viset som i utlandet, sier Knut Traaseth til NA24.

Han viser til at den norske bransjen ser annerledes ut enn i utlandet. Her er det mindre forhold og mer oversiktelig.

21 milliarder til oppkjøp
Også han har tro på lavere priser i tiden som kommer.

- Våre virksomheter hadde 21 milliarder kroner ledig kapital ved nyttår. Det er bedrifter som har godt med kontanter og som nok ser på den uroen som er nå som en mulighet til å gjøre gode investeringer, sier Traaseth.

- Det er ikke tvil om at en del av våre medlemmer vil se bransjer hvor det med fordel kan komme en konsolidering. Jeg er ganske sikker på at det vil være en del som benytter seg av de mulighetene som uroen i finansmarkedet gir, avslutter han.

Fakta:
Forvaltningskapitalen i aktive eierfond i Norge økte med 75 prosent fra 2005 til 2006. 56 forvaltningsselskaper forvalter 85 fond med totalt 45 milliarder kroner under forvaltning. 21 milliarder var ennå ikke investert per 31.12.2006.

Kilde: Norsk Venture

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere