*Nettavisen* Nyheter.

Brudd i jordbruksforhandlingene

BRYTER: Leder Merete Furuberg (til høyre) i Norsk Bonde- og Småbrukarlag sa fredag at de bryter forhandlingene. Bondelagets leder Lars Petter Bartnes (i midten), sier at de fortsetter forhandlingene. Her fotografert med Leif Forsell (til venstre) som er statens forhandlingsleder. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter jordbruksforhandlingene.

15.05.15 14:52

Oslo (NTB/Nettavisen): Bondelaget fortsetter imidlertid forhandlingene.

Statens har gitt tilbud på 295 millioner kroner i jordbruksforhandlingene, mens bøndenes krav er 950 millioner.

– Vi kan verken godkjenne den økonomiske rammen eller den politiske retningen for dette oppgjøret, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Bondelaget fortsetter
Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget sier han beklager at Bonde- og Småbrukarlag bryter, men at hans organisasjon vil fortsette forhandlingene.

Les: Bonde-forhandlinger fortsetter: – En kritisk fase

Det blir dermed videre forhandlinger med staten på grunnlag av statens tilbud på 295 millioner kroner. Bøndenes krav var på 950 millioner.

Fikk nytt tilbud
Jordbrukets forhandlingsutvalg ble torsdag kveld forelagt et revidert tilbud som var 205 millioner høyere enn det første tilbudet. Rammen på det siste tilbudet fra staten utgjør en gjennomsnittlig inntektsøkning på 10.400 kroner, ifølge Bondelaget. Landbruket krevde opprinnelig en økning på 24.200 kroner per årsverk.

«Regjeringen har gjennom sitt reviderte tilbud, foreslått rammevilkår som gir grunnlag for en inntektsvekst på 10.400 kroner pr. årsverk fra 2015 til 2016, mens andre grupper forventes å få en inntektsvekst på 16.000 kroner. Dette vil øke inntektsavstanden til andre grupper i samfunnet ytterligere»skriver Norsk Bonde- og Småbrukarlag på sin hjemmeside.

Organisasjonen mener at et 590 millioner kroner må til for at bøndene skal få en kronemessig lik inntektsutvikling som andre grupper i samfunnet.

'

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.