RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruk internett i sandkassa

Et nytt produkt skal sørge for sikker internettsurfing ved å plassere nettleseren din i en sandkasse.

GreenBorder har utviklet en ny programvare kalt GreenBorder Pro som kjører Internet Explorer i en spesiell sikker-modus, som skjermer datamaskinen din for angrep – gjerne omtalt som «sandbox» eller «sandkasse».

Stopper ikke dritt, hindrer skade
Tanken er at ondsinnet programvare ikke er så enkelt å stoppe, men at en effektivt hindrer programvaren å gjøre skade ved å legge et beskyttende lag rundt.

Det blir litt som å plassere en katt som må på do i kattesanden sin fremfor på det nye persiske teppet.

Holder malware unna resten av maskinen
- Du kan bokstavelig talt besøke en hvilken som helst nettside, selv om den er full av sikkerhetsfarer, og GreenBorder vil holde det isolert fra maskinen din, sier Jim Fulton i GreenBorder til Cnet.

Når Internet Explorer kjører i denne «sandkassen» vil alle sikkerhetshull kunne utnyttes på vanlig måte, men når du logger av, eller trykker på en egen slette-knapp, vil alle endringer settes tilbake.

Ikke erstatning for antivirus
GreenBoarder er likevel ikke noe komplett antivirus-program. Du kan fortsatt laste ned programvare fra nettsider du stoler på og kjøre den selv utenfor sandkasse-modusen. Laster du da ned farlig programvare, vil du bli infisert. GreenBoarder hindrer bare nettulumskheter som forsøker å snike seg inn automatisk.

- Vi hindrer lommetyver på internett fra å stjele lommeboka fra lomma di,. Men hvis du tar den ut og gir dem penger, er det ikke noe vi kan gjøre, sier Fulton.

- Hjelper ikke hvis du er godtroende
Russ Cooper, analytiker i Cybertrust, mener at programvaren dermed ikke hindrer mesteparten av sikkerhetstruslene.

- Flesteparten av infeksjoner skjer fordi personer velger å kjøre den skadelige programvaren, sier Cooper.

- Hvis du er en godtroene person som tror det er sannsynlig at en Nigerianer virkelig vil gi deg 450 millioner dollar, vil ikke GreenBorder hjelpe deg. Hvis du bruker mye gratis programvare, vil det heller ikke hjelpe deg.

Dyr investering
Den nye programvaren vil koste 50 dollar i året. Vil du beskytte deg mot filer fra lynmeldingstjenester eller USB-enheter må du ut med enda 15 dollar. Da er det trolig like greit å kjøpe en komplett sikkerhetspakke og huske å oppdatere operativsystemet med de siste sikkerhetsoppdateringene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere