RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruk lyset som pensel

Gi nytt liv til ordinære motiver ved å male med lys.

Høsten er snart over oss, til manges ergrelse, men for fotografen er det ingen grunn til å fortvile. Snarere er det grunn til å juble, det er nå landskapet blir farget av de vakre høsttonene, og de skarpe skyggene fra solen vil snart vike for en gråere årstid.

Men det aller beste av alt; det er nå det blir mørkt! For hvem av oss finner vel ikke glede i å ta noen nattbilder nå og da, av byens vakre lys, husenes varme glød eller nordlysets magiske fenomen?

Mørket er fullt av fotografisk potensiale, og en av teknikkene som det kan være verdt å gjøre seg kjent med, er å male med lys.

Å fotografere betyr å male med lys, og det er nettopp det man gjør når man tar bilder. Men det å male med lys er også betegnelsen på en mer spesifikk fotografisk teknikk som kan gi nytt liv til selv de mest ordinære motiver. Ikke bare kan det gi spektakulære bilder, det er også enkelt å utføre.

Alt du trenger er et kamera, en lyskilde og et mørkt sted å fotografere!

Malerisk effekt
Når du skal male med lys er det viktig at omgivelsene er helt mørke. Bruk et mørkt rom eller gå ut om natten et sted der det ikke er for mye trafikk. Ta med en lyskilde, enten det er en lommelykt, en LED-pære eller lignende, og rett lyset mot motivet mens lukkeren er åpen.

Når du maler med lys på denne måten bestemmer du selv hvilken del av bildet som skal lyssettes og hvor mye. Ved å bevege på lyskilden unngår du at en del av bildet blir overeksponert, mens resten blir helt svart, og du oppnår også et mykere lys.

Denne måten å male med lys på skaper en klassisk effekt som kan minne om gamle malerier.

Lysgraffiti
En farsott som har spredd seg rundt på nettet den siste tiden, og som også har blitt tatt opp i en reklamekampanje for mobilselskapet Sprint, er lysgraffiti. Lysgraffiti er en annen måte å male med lys på, og er en form for grafitti som ikke setter spor på omgivelsene, men som kun eksisterer på bilder.

For å lage lysgraffiti stiller du kameraet opp på et stativ og plasserer deg selv foran. Rett så lyskilden i retning kameraet mens lukkeren er åpen (men vær forsiktig med å ikke peke lyset direkte inn i linsa, dette skaper flare) og beveg det rundt slik at det former ord eller objekter.

Om du ikke vil ha med deg selv i bildet vil det lønne seg at du holder deg i bevegelse under hele opptaket, slik vil ikke kameraet klare å fange deg opp.

Se flere eksempler på lysgraffiti her.

En annen måte å male med lys på er å bruke en statisk lyskilde, og heller bevege kameraet. Da vil bildet straks bli mer abstrakt og lite eller ingenting av bakgrunnen vil synes.

Utstyr og teknikk
Det krever at man bruker lang eksponering når man maler med lys, det er derfor viktig å bruke stativ. Lukkertid på rundt 30 sekunder er vanlig. Ikke alle kompaktkameraer gir muligheten til så lange eksponeringer, så det kan være fordel å bruke et speilreflekskamera.

Bruk lav ISO-verdi og liten blenderåpning for å forsikre deg om at bildet ikke blir overeksponert. Bruk manuell fokus som du stiller før du slår av lyset, eller om du er utendørs, still fokus med lyskilden slått på.

Forskjellige typer lys gir forskjellig uttrykk, prøv deg frem. Alt kan brukes, fra lommelykt til julelys til lighter. Bruk også gjerne fargede filtere foran lyskilden, for å skape et mer fargerikt og livlig bilde.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere